Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Yeşim Varol İlişki ve Evlilik Danışmanı

http://blog.milliyet.com.tr/duruyasam

12 Haziran '09

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Yaşam Koçları ve Psikologlar arasındaki farklar nelerdir?

Bana en çok sorulan sorulardan biri, yaşam koçluğu ve psikologlar arasındaki farklar. Ne zaman bir psikologa ne zaman yaşam koçuna gitmeliyiz? Bu soruya yaşam koçluğunun çalışma sürecini anlatarak başlamak istiyorum. Biz, yaşam koçları türk tabipler birliğinin "normal" olarak nitelendirdiği insanlarla çalışırız. "Normal" demek derdi, sıkıntısı olmayan demek değildir. Herhangi bir psikiyatrik hastalığı olmayan ve reçeteli ilaç kullanımına ihtiyacı olmayan demektir.

Psikologlardan en büyük farkımız ise "neden"lerle değil, "nasıl"larla ilgilenmemizdir. Yani siz bir probleminiz nedeniyle psikoloğa gittiğinizde süreç sizin geçmişinizden belki de çocukluğunuzdan başlar. Oysa biz danışanlarımızla çalışırken sorunun çözümüne odaklanırız. Evet, burada bir sorun var, zaten danışanımız sorununu dile getiriyor ve bazen de kendisi sorunu tespit edemese de biz hissedebiliyoruz.

Bizim için önemli olan ise sorunu nasıl çözebileceğimizdir. En kısa zamanda sorunu çözmek üzere strateji oluşturur ve adımlarımızı belirleriz. Yaşam koçluğunda çalışma süreci max. 12 seanstır. Her hafta, haftada 1 kere olmak üzere danışanımızla bir araya gelir ve gelişmeleri değerlendiririz. Süre ücretsiz tanışma seansı ile başlar ve max. 12 hafta sürer. Bunun yanı sıra danışanımız çalışma sürecini kendisi belirleyebilir ve daha az aralıkla ve daha az sayıda belirlediği seanslarla spot koçluk alabilir.

Yaşam koçluğunda biz hedeflerle çalışırız. Hayatınızda yaşadığınız sorunları çözmek ve ya iyileştirmek istediğiniz noktalar için net hedefler koyarız. Örneğin eşinizle ilişkinizi iyileştirmek istiyorsunuz. Ne kadar iyileştirmek istiyorsunuz? Yeni evlendiğiniz dönemdeki gibi bir ilişki yaşamak istiyorsunuz. Hedefimiz budur? Hedefler sizin de gelişmeleri ölçebilmeniz açısından çok önemli. Gelişmeleri siz de ölçebileceksiniz ki, gelişmeye daha çok inanın ve daha kolay ilerleyin.

Yaşam koçluğu sadece sorunu olan bireylerin değil, hayatını iyileştirmek isteyen, yaşam kalitesini arttırmak isteyen ve kendisini tanımak isteyen herkesin yaşaması gereken heyecenlı bir yolculuk. Yaşam koçunuz da bu yolculukta size eşlik edecek yol arkadaşınızdır. Hayatınızda fark yaratmanın ve kendinize yeni bir hayat hediye etmenin zamanı gelmedi mi?

Sevgiler Yeşim Varol Şen Yaşam Koçu ve İlişki Terapisti

 
Toplam blog
: 171
: 2282
Kayıt tarihi
: 13.05.09
 
 

Davranış Bilimleri Uzmanı, İlişki ve Evlilik Danışmanı, Kurumsal Eğitmen ve Danışman Kitapları; U..