Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '13

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Yaşam koçluğu nedir??

Yaşam koçluğu nedir??
 

“Yaşam koçu, müşterilerle potansiyellerine ulaşmaları arasında duran engeli kaldırır”

Yaşam koçu olarak bizim işimiz, engeli tanımlamaya ve ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktır. Bunu müşterilerimize tavsiyede bulunmakla ya da bilgi birikimimizi zorla kabul ettirmekle hiçbir ilgisi yoktur. Yaşam koçluğu yeni engeller eklemekle değil, var olanları ortadan kaldırmakla ilgilidir. Müşterilerinin yaşamlarının bütün alanlarını dengelemeye yoğunlaşır. Bir koç, müşterilerinin  kendi problemlerini çözmek için ihtiyaçları olan bütün kaynaklara sahip olduğuna ve bunun gerçekleşmesini önleyen engelleri ortadan kaldırmalarına yardım etmek olduğuna inanır.

“ Potansiyel eksi Engel eşittir Performans”

Yaşam koçluğunun tavsiyede bulunmakla kesinlikle bir ilgisi yoktur. Çok iyi bir koç, müşterilerinin ihtiyaçları olan  bütün kaynaklara sahip olduğuna inanır, onlara kendilerini keşfetmenin doğru yolunu bulmada yardımcı olur. Müşterilerinin, yaşamlarının her alanında dengeye ulaşmalarına yardım edip, var olan engelleri, yenilerini eklemeden ortadan kaldırır.

Engeller her müşteri için ve aynı zamanda her koç için farklıdır. Müşterilerimizin mükemmel olma potansiyellerini gerçekleştirmelerini engelleyen her şey engeldir. Koçluk yaparken karşılaştığımız en yaygın engel tiplerinden bazıları şunlardır:

Net bir vizyon ya da misyon olmaması:  Müşterilerimizin bir vizyonu, istedikleri şeye dair kafalarında net bir resim ya da misyon ifadesi yoktur. Başarılı koçluk, müşterilerinin koçluk seanslarında ya da yaşamlarında başarmayı istedikleri şeyi tam olarak belirlemeye dayanır.

En sona atılan benlik:Benim “benlikliz” tanımım, “kendi için daha az” dır. Bu müşteriler mağdurdur. Onları yeniden çerçevelemek için çok çalışmamız gerekir. Bu durumda müşterilerime , çocuğun hayatta kalma şansını en yükseğe çıkarmak için, anne babalara oksijen maskelerini önce kendilerine sonra çocuğa takmalarını emreden havayolu kuralını anlatırım. Kişi sağlıklı, zengin, mutlu, ve bütün bir insan olduğunda, bütün aile fertlerinin bundan nasıl fayda sağlayacaklarını sorarım.

Yaş bariyerleri:Bazı müşteriler bir şey yapmak istediklerini söylerler, sonra hemen yaştan dolayı amacı akıllarından çıkarırlar. Başlamak için çok yaşlı ( ya da çok genç) olduklarını düşünürler. Böyle bile olsa, hala  bir hayalleri ve amaçları vardır. Müşterilerimizin hayallerini gerçekleştirmeye teşvik etmek bizim işimizdir. ( 90 yaşında bir adam Londra Maratonu’nda koşuyor. O yaş ayrımcılığına inanmıyor.)

Ailevi taahhütler:Bu çok alışıldık bir engeldir. Müşteri, bunu hayallerinden vazgeçmek için önüne hep engel olarak koyar. Hakiki ve nihai kaderlerini dengelemelerine yardım etmek bizim işimizdir.

Kahraman sendromu:Bu müşteriler her zaman üzerlerine çok fazla iş alırlar. Bu eylemin arkasındaki nedenlerini ortaya çıkarırız. Hayır diyemediği için mi?.Yoksa çok fazla iş kabul etmeleri kahraman olarak görülmek istemelerimidir. Altta yatan neden buysa, bunu ortaya çıkaracak sorular sorarız. Müşterileri, aynı duyguları kendi sonuçlarına ve amaçlarına ulaşmaları yoluyla yaşamanın alternatif yollarını keşfetmeye teşvik ederiz.

Koşu bandında yürümek:Eğer müşterimiz sıkıcı ve monoton bir iş yapıyorsa ve bir çıkış yolu göremiyorsa, hiçbir kısıtlaması olamasaydı yapabileceği bütün işlerin, kariyerlerin ya da mesleklerin bir listesini çıkarmasını isteriz. Başarma kolaylığı”, “ maliyet açısından verimlilik”, “ aile üzerindeki etki” ve “kendi üzerindeki etki” sırasına göre listeyi önceliklendiririz.

Zaman yönetimi: Bu müşteriler zamanları olmadıkları için bir işi tamamlamadan yarıda bırakırlar. Amaçlarına ulaştıklarında elde edecekleri faydaları ortaya çıkarır ve bunu sürekli hatırlatırız.

Yaşam koçluğu, engelleri ortadan kaldırmak, müşterilerinin hayallerini özlemlerini gerçekleştirilmesinin önündeki bariyerler olarak algıladıkları şeylerin ötesine geçmeye teşvik etmekle ilgilidir. Amaç, onlar için denge tatmin duygusuyla dolu bir yaşam yaratmaktır.

Birgül Ercan

Profesyonel Yaşam Koçu

Sevgi ve Sağlıkla kalın….

 
Toplam blog
: 16
: 1094
Kayıt tarihi
: 16.09.13
 
 

1978 yılında  İstanbul'da doğdum . Reklam ve Halkla İlişkiler okudum .Çok sevdiğim, hayran olduğu..