Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ağustos '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Yaşam Koçluğu Nedir?

Koçluk eğitimime başlamadan önce internette arattığım ilk soruydu bu yazının başlığı, farklı farklı cevaplar çıkmıştı karşıma ve kafam karışmıştı. Bu yazı da bulduklarından kafası karışanlar için yazıldı biraz.

Koçlukla ilgili Türkiye ve dünya üzerinde farklı yaklaşımlar mevcut, bu yüzden de birçok tanım var koçlukla ilgili. Benim eğitim aldığım kurum Solaunitas, ICF (Uluslararası Koçluk Federasyonu) ve IAC (Uluslararası Koçluk Derneği ) onaylı eğitimler verdiği için doğal olarak ben de bu ekollere uygun bir tanımla başlayacağım yazıma. 

Yaşam koçluğu, danışan ile ortaklık gerçekleştirerek, düşünceleri provoke eden yaratıcı bir süreçtir. Bu süreç koçluk alana ilham vererek kendi kişisel ve profesyonel potansiyelini maksimize eder. Yaşam koçluğu insanların hayatlarında , kariyerlerinde ,işlerinde ve organizasyonlarında TATMİN edici sonuçlar üretmelerine yardımcı olan devamlı bir ilişkidir. (Solaunitas Koç Akademisi - Koçluğun Temelleri)

Bu tanımda bazı kelimelere dikkat edilmesinde fayda var , örneğin "ortaklık"! Yaşam koçları olarak bizler sizinle ortak bir yola çıkıyoruz aslında ve bu yolda tıpkı tüplü (scuba) dalışındaki "badi" kavramı gibi size çok yakınız. İhtiyacınız olduğunda ulaşabileceğiniz kadar yakın...

Düşüncelerinizi "provoke" ediyoruz, sizleri rahatsız ediyoruz zaman zaman çünkü sadece bir düşüncede ya da noktada kalmanızı istemiyoruz. Farklı düşünme şekilleri sizi doğruya daha fazla yaklaştırır. Hepinizin ani olaylar karşısında ani kararlar alması gereken zamanlar olmuştur. Zamanınız kısıtlıyken beyniniz tam kapasite çalışır ve aradığınız cevabı ya da yapmanız gereken eylemi hemen ortaya koyar. Bir araba üzerinize gelirken kaçma eyleminde olduğu gibi çabuk düşünür ve karar verirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken konu sadece hızlı karar verme değildir. Asıl konu onlarca olasılığın beyninizin içinden akıp gitmesidir. Provoke edildiğinizde farklı düşüncelere ulaşmaya zorlanırsınız ve asıl "potansiyelinizin" farkına varabilirsiniz. 

Yaşam koçları için önemli olan şeylerden biride danışanların kendilerini "TATMİN" edici sonuçlar üretmeleridir. Bu sonuçları üretecek olan tabiiki danışandır ve danışanın kendi ürettiği çözüm yada sonuç başka herhangi birinin önerisinden çok çok daha etkili ve doğrudur. 

Öneri konusuna gelmişken, bir sonraki konumuz "Yaşam Koçları ve Öneri" üzerine olacak....

Sevgiyle kalın... 

Bahadır Cesur

Profesyonel Yaşam Koçu

Fethiye , 2013

http://bahadircesur.blogspot.com/

 
Toplam blog
: 20
: 532
Kayıt tarihi
: 09.01.07
 
 

Uluslararası Koçluk Derneği (IAC) onaylı profesyonel yaşam koçu sertifikasına, Uluslararası Koçlu..