Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '14

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Yaşam Koçluğu ve Şeyda Coşkun

Yaşam Koçluğu ve Şeyda Coşkun
 

İnt alınmıştır


Bireyin eğitimini tamamlayıp yaşama atılmasından sonra gelişimini devam ettirebilmesi için; ilgili kaynakları okumak, eğitim ve atölye programlarına katılmaktan öteye problemini çözmek veya durumuna ilişkin netlikler oluşturmak için KOÇ arayışı artık hayatın parçası olmaya başlamıştır.

20 inci yüzyıldan itibaren kökeni, tarihteki; Sokrat-Eflatun, Şems-Mevlana, Taptuk-Yunus ilişkilerinde görülen KOÇ’LUK hizmeti giderek yaygınlaşmaktayken, resmi gazetede yayınlanan ‘Koçluk Meslek Standartları"  doğrultusunda oluşmakta olan ‘Mesleki Yeterlilik Kurumu’yla Türkiye’de de hukuki statüye kavuşan profesyonel meslek olarak gelişmektedir.

Koç’luk;  destek isteyene, problemini çözebilmesi için potansiyelini, birikimlerini, dinamiklerini kullanabileceği soruları üretip anlaşılır dille sorma becerisidir. Danışman gibi birikimlerini aktaran veya Mentör gibi uygulamayla öğreten değildir.  ANCAK koçluk sınırını aşan durumlarda uzmanın birikimlerini aktarmaya ‘danışmanlığa’ uygulatarak öğretmeye yani ‘mentörlüğe’ geçişi olağandır ama etik çerçevede durum hizmet alana açıklıkla belirtilmelidir.

Hizmet alana açıkça belirtmeden koçluk hizmeti kapsamında danışmanlık veya mentörlüğe geçiş koçluk kavramının deforme edilmesine, uzmanın etik sınırını aşmasına neden olacağından bir bütün nahoş bir durumdur.  

Türkiye’de giderek yaygınlaşan koçluk hizmeti medyaya, bilindiği kadarıyla Spor Akademisi mezunu olarak zayıflama desteği veren Şeyda ÇOŞKUN ile Yaşam Koçluğu olarak yansımaktadır. Şeyda ÇOŞKUN, Yaşam Koçluğu sertifikasını nereden aldığı bilinmiyor ancak verdiği zayıflatma hizmeti koçluk tanımına uygun değildir. Tıp eğitimi olmadan zayıflatma eğitimi vermenin ne kadar doğru olduğunu yorumlamak inisiyatifimizin dışındadır ama uygulatarak zayıflatmanın yaşam koçluğu değil de mentörlük olduğunu ifade etmekte sorumluluğumuzdur.   

Şeyda ÇOŞKUN zayıflatma mentörüyüm (ustasıyım) demek yerine neden Yaşam Koçu sıfatını kullandığını anlamak mümkün değildir. Ya yaptığı işin titrinin ne olduğunu bilmiyor veya Yaşam Koçu sıfatı cazip geldiği için kamuoyunu yanıltarak kullanmaktadır. Her iki durumun da etik olmadığını belirtmek için bu yazıyı okuyanların ilgisine sunuyorum. 

Ve kendi deneyimlerimle ‘hızla kilo verenin bir süre sonra hızla kilo aldığını biliyorum’ fazla kilo metabolizma ve yaşam tarzı bileşimiyle oluşan bir durum olduğundan köklü analiz sonucunda yaşam tarzı değişikliğiyle yavaş yavaş verilmelidir.  

Profesyonel Koç, Kadri KANPAK     -   kadrikanpak@hotmail.com

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..