Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '15

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Yaşam Koçu seçimi, sorunun enerjisi ve 'hokkabazlar'

Yaşam Koçu seçimi, sorunun enerjisi ve 'hokkabazlar'
 

KOÇ kimdir ne yapar? İnt alınmıştıtr


SORUNUN ENEJİSİ 

İnsanın biyolojik başlayan yaşamı bedensel ve zihinsel gelişimle, birikimler ve sınavlarla devam eder. Duygusu, tepkisi ve bilgisi için SORU ile muhatap olmaya başlar. Bazen istenilen cevap alınsın diye kişi soruyla sıkıştırılır bile…

Aslında ‘soru cevap yöntemi’ bütünden parçaya dair (ve sınırlı bir durum) olmaktadır. Sorunun cevabı nedir? Demek yerine ‘bir başlığa dair neler düşündüğünü’ sormak, bütünün özetini; hem kişinin birikimini, algısını ve açısını anlamaya, durumdan özet çıkarmaya ve etkileşimle farklı bir şey düşünmeye yarar, soru ne kadar etkinse sorulanın profiline göre cevapta o kadar olabilir.     

Soru ve cevabın tarihçesini irdelersek sanırım insanlığın başlangıcına kadar gider. CEVAP sorunun karşılığı olarak durmuş gibi algılanıyor AMA hayatın akışında konuşmaya başlayan, okula başlayan çocuğa, iş yaşamına başlayana yönlendirilen SORU soranındır.  

Ve yakın tarihte sosyal ve insani bilimlerinin gelişimi ve detaylanmasıyla ‘SORU’ bir kavramın yöntemin amaç ve sonuç değişimine pozitif evrimleşmesine örnek olmuştur.  

----------------------------------------------------------------

KOÇLUK 

Bir bilim adamı, kişinin problemlerine aranan cevabın da kişinin kendisinde (içsel) olabileceğini fark ederek; ‘Bireyin problemlerini kendisinin çözebileceğini gündeme getirmesiyle ‘SORU’nun farklı, anlamının enerjisinin ve gücünün kullanılmaya başlanmasını sağlamış ve yaygınlaşma sürecine girmiştir. Bu hizmeti verene KOÇ (irdeleyen) alanada KOÇİ (irdeleten) sıfatları verilmiştir. 

SORMAKTA-CEVAPTA birikim ve yöntem gerektirir. Ancak kişinin, soruyu (irdelenmeyi) probleminin çözümünde kullanabilmesinin manevra (zeka kıvraklığı) yeteneğiyle olduğunu gözlüyorum. 

Yaklaşık 20 yıl önce Dünya’da 10 yıl önce Türkiye’de verilmeye başlanan KOÇ’LUK hizmeti giderek yaygınlaşırken bir yandan da demorfe olmasına yönelik durumların da oluşabileceğini gözlüyorum. BU piyasada KOÇ sıfatının ardına DANIŞMAN, MENTÖR, NLP, HİPNOZ gibi kavramlar ilave edilirken, önüne de zayıflama, sağlık, beceri niteliği olan KAVRAMLARINDA eklendiğini izlerken, bu konuyu irdeleyerek yazmak aklımdan geçti.

KOÇ; soran sorgulayan uyandırandır. DANIŞMAN; yorumlayıp önerendir. MENTÖR; uygulatan veya klasik deyimle ustadır. NLP; beyin sinirlerinin düzenlenmesi veya yönetilmesine dair yöntemlerdir. HİPNOZ; oyalamadır, dikkat dağıtmadır ve uyutmadır. ZAYIFLATAN hekim, diyetisyen veya mentördür. NEFES açan çalıştırıcıdır. 

AYRICA hizmet verdiği konuda altyapısı olmayan biri KOÇ’LUK, DANIŞMANLIK veya MENTÖRLÜK yapamaz, yaparsa sahte hekim durumuna düşer.

------------------------------------------------------------------

YAŞAM KOÇU HOKKABAZLAR

Bir Psikiyatri Prof unun önerdiği KOÇ’LUK mesleğini daha sonra beni yakından tanıyan, konusunda uzman başka kişilerinde önerisiyle 2014 yılında detaylı araştırma yapıp ICF (uluslararası koçluk federasyonundan) yetkili bir kurumdan eğitim ve sertifika aldım.

Birikimlerimi ve deneyimlerimi KOÇ’LUK formasyonuna dönüştürerek  - www.kadrikanpak.com  - WEB sitemi hazırladım, şimdilik yakın çevremden ihtiyaç duyanlara hizmet veriyorum. 

Bu doğrultuda KOÇ’LUK aktivitelerine ve haberdar olduğum KOÇ sunumlarına katılıyorum. Gizli izleyici olarak katıldığım bir KOÇ’UN bir gruba sunumunda koçlukla hokkabazlığı karıştırdığını izleyince hayretlere düştüm.

KOÇ’LUK; bireyin problemlerini kendisinin (içsel) çözümlemesine etkin soruyla düşündürerek destek vermek iken; YAŞAM KOÇLUĞU sıfatını kullanarak meditasyon, NLP, hipnoz, biraz ayet, biraz hadis ve farklı konularından biraz ondan biraz öbüründen karışımıyla SHOW yapıp göz boyayıp etkilemeye çalışarak anlaşılmaz bir iş yapılması HOKKABAZLIK’TAN başka nasıl ifade edilebilir ki?

-------------------------------------------------------------------------------------

KOÇ SEÇİMİ 

YAŞAM KOÇLUĞU veya ihtiyaç duyduğunuz bir konuda KOÇLUK HİZMETİNİ doğru almak, yanlış yönlendirilmemek için öncelikle İNTERNETTE araştırma yapmanızı, varsa bu konuda hizmet almış bir yakınıza danışmanızı AKSİ takdirde KOÇ sıfatı kullanan bir HOKKABAZLA muhatap olabilirsiniz.   

Ve en az üç KOÇ ile ön görüşme yapmanızı öneririm.

www.kadrikanpak.com

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..