Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '14

 
Kategori
Deneme
 

Yaşam merdivenleri

Yaşam merdivenleri
 

Gördüğümüz, görebildiğimiz merdivenler için iyi tırmanmalar ya da iyi inmeler.


İnsanoğlunun yaşadığı evren onun çıkıp inmesi için pek çok merdivenle donatılmıştır.

Bizler yaşarken kimi zaman bilinçli, kimi zaman bilinçsiz bir şekilde bu merdivenlerden çıkarak ya da inerek ya da bir basamağında durup bekleyerek yaşar dururuz.

Sağlık çoğumuz için gözle görülür bir merdivendir. Onun zirvesinde olanları da, en alt basamağında bulunanları da pek çok insan için çıplak gözle bakarak görebiliriz.

Bilgi merdiveninin neresinde olduğumuzu ancak bilgisi bizden daha yüksek olanlar ve bizi bir şekilde ölçerek anlayabilirler.

Görgü merdiveninin neresinde bulunduğumuz da yine bu anlamda bilgi sahibi olanların bir süre bizi izleyerek ve tarafsız davranarak yanıtlayabilecekleri bir sorudur.

Beden dilini, anadilimizi ve biliyorsak başka dilleri kullanabilme anlamında, dil merdiveninin neresinde olduğumuz da bu konuya hakim kimselerin değerlendirebilecekleri şeylerdendir.

Maddi varlık merdivenindeki yerimiz de çoğu kez, çoğu insan için aşağı yukarı gözüken bir şey olsa da bazen gizlenmiş olabilir. Çevremizde zenginliğini ya da yoksulluğunu gizlemiş, gizleyebilmiş insan sayısı hiç de az değildir.

Sevgi, sadakat, cesaret, mutluluk, merhamet, öfke merdiveninin hangi basamağında olduğumuzu tam olarak söyleyebilir miyiz acaba?

Peki ya iman ve inanç merdivenleri için ne dersiniz?

Dünyada farklı kültürlerde çok sayıda farklı inanç merdiveni ile o merdivenlerin en aşağıdan en yukarıya kadar çeşitli iman basamaklarında duran sayısız insan var. O dinlerin farklı mezhepleri, inanç grupları, cemaatleri var.

Peki, demokrasiye inanç, insanlık vicdanına inanç merdivenlerinden de söz edebilir miyiz, ne dersiniz?

Giyim kuşam, yeme içme kültürlerinin merdivenleri de yok mu?

Olmaz mı? Var elbet ancak o kültürlere ciddi olarak sahip olmak, o merdivenlerin hatırı sayılır basamaklarına tırmanmak için biraz maddi varlık altyapısına gereksinim var gibi.

Gündelik geçimini zar zor sağlayan birinin giyim kuşam, yeme içme merdiveninin üst basamaklarına tırmanmasını bekleyemeyiz her halde.

Peki sosyal yaşam merdivenine bakarsak neler görürüz?

Birileri gayet sosyal ve etkileşim dolu bir yaşam sürerken başka birileri kendi küçük dünyalarında yaşar dururlar.

Maddi varlık merdiveni diğer pek çok şeyde olduğu gibi burada da önemli bir destek merdivenidir. Sanatçılar, siyasetçiler, sporcular başta olmak üzere bu basamağın üst basamaklarına tırmanabilmiş her insanın maddi durumu toplumun ortalamalarının üstündedir.

Elbette sosyal yaşam merdiveninin başka bir türünde, alt gelir gruplarının kendi liglerinde, mahallelerinde, bölgelerinde farklı yerleri, basamakları var.

Sanat merdiveninin de çok çeşidi olduğunu söyleyebiliriz. Sanatın icracıları ve müşterileri farklı merdivenlerde dururlar.

Aslında farklı sanatlar da farklı merdivenlere sahiptirler.

Şu an ilk anda aklımıza gelen bu merdivenlerin yanında çok sayıda başkaları olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz.

Doğa sevgisi, çevre bilinci, yerel kültür ve gelenekler, yaşama uyum, ufuk genişliği gibi konularda pek çok başka merdivenin varlığı bir gerçek.

Merdiven dediysem öyle gözle görülür, elle tutulur şeyler değiller elbette. Bunu daha önce de söylemiştim. Üstelik onların her birini farklı renkte, farklı biçimde, farklı büyüklükte de düşünebilirsiniz. Bu sizin hayal gücünüze kalmış.

Bir de ömür tahmin merdiveni var. Bir ucu doğuma, bir ucu ölüme uzanan bir merdiven. O merdivenin her bir basamağına belli bir bilgi ve bilinçle tırmanılıyor. O bilgi ve bilinç de duygusal zekamızın sağlık düzeyi ile yakından ilintili.

Dakika dakika tükenen ömrümüzün neresinde olduğumuzu bilmekle, kendi pozisyonumuzu bu bilgi ışığında her an yenilemekle ilgili bir merdiven.

Bizi etkileyen bunca merdiven içinde önemli bir yere sahip olduğu için, sık sık unuttuğumuz ve yine sık sık hatırlamamız gerektiği için bu merdivenle bitirmmemiz doğru olur diye düşündüm.

Gördüğümüz, görebildiğimiz merdivenler için iyi tırmanmalar ya da iyi inmeler.

14 Eylül 2014 Pazar

08:43:08 

 
Toplam blog
: 284
: 245
Kayıt tarihi
: 21.06.14
 
 

Yaşadığımız evrenin oldukça zengin bir yer olduğunun farkındayım.  Bu zenginliğin çok az bir kısm..