Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ağustos '12

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Yaşam saatleri

Yaşam saatleri
 

Yaşam saatleri


Hemen hepimiz farklı şekillerde de olsa çalışma hayatının, koşturmacanın, mücadelenin, stresin içindeyiz. Ev hanımı, memur, işçi, öğrenci, işsiz, emekli, çocuk....

12 milyon ev hanımı, 22 milyon öğrenci, 3 milyon işsiz, 10 milyon emekli ve emekli olmayan 60 yaş üstü, 6 milyon okul öncesi çocuk, 3 milyon kamu çalışanı, çiftçi, serbest meslek erbabı, işveren derken nüfusun yaklaşık 60 milyonunun durumu belli. Geriye kalanlar ise özel sektör çalışanları.

Burada özel sektör çalışanlarını diğer gruplardan özellikle ayırmak gerekiyor.

Çünkü özel sektör çalışanları dışındakilerin, erken başlayıp gece geç saatlere kadar sarkan ve sürekli böyle devam eden çalışmaları olmuyor denilebilir genel bir yaklaşımla.

Ancak özellikle AVM, market, mağaza gibi yerlerin gece geç saatlere kadar açık olması ve işyerlerinin çalışma saatlerini kısıtlayan bir düzenlemenin bulunmamasının, çalışanları çok zor durumda bıraktığını gözlemliyorum.

Tabi sadece çalışanları zor durumda bırakmıyor. Bu şekilde çalışanları anne-babalar, eşler, çocuklar dört gözle bekliyor gece yarılarına kadar.

Peki ne için ?

İşveren daha fazla kazansın, birileri rahat rahat gezsin diye mi bütün bunlar?

Çalışma saatleri düzenlense, örneğin AVM, market, mazağa gibi işyerleri yaz saati uygulandığı  dönemde akşam 19:30'da, kış saati uygulandığı zaman 19:00'da kapanır gibi bir düzenleme yapılsa bu saatte herkes kepengi indirse fena mı olur? Cumartesileri 15:00 da kapatılsa, Pazar günleri tatil olsa ne olur? İnsanlar bu saatlere göre kendini ayarlar ve ihtiyaçlarını açık olan saatlerde giderir zaten .

Böylece milyonlarca insan, insan gibi yaşama hakkına kavuşmuş olmaz mı?

Ben akşamları bazen ailemle gezmeye çıktığımda marketlerin, AVM lerin en az saat 10'a kadar açık olduğunu görünce içim sızlıyor. Üstelik mağazanın kapanması, çalışanların işlerinin bittiği anlamına gelmiyor. Müşteri girişini kapattıktan sonra da bir süre çalışmaya devam ediyor.

Alışveriş yapacak insanlar alışverişini daha erken yapsa, çocuğuna kıyafet alacak kişi tatil günlere denk getirse olmaz mı mesela?

Düşünün ki bir baba, çalıştığı mağaza kapandıktan sonra gece 11'de eve geliyor. Bu babanın ilkokula giden sabahçı bir çocuğu var ve saat 10 gibi uyuyor. Bu örnekte, babasını göremeyen bir çocuk. 

O insanların fiziki durumlarını, psikolojik durumlarını şöyle bir anlamaya çalışalım. İnanın birçoğumuzun içi sızlayacak.

Özellikle Avrupa ülkeleri ve diğer gelişmiş ülkeler bu düzenlemeleri yapıp, vatandaşlarının yaşam koşullarını iyileştirmeye çalışırken biz niye bu düzenlemeleri yapmıyoruz? Birçok Avrupa ülkesinde işyerlerinin çoğu saat 6 - 7 gibi kapanıyor. Ve insanlara sosyal yaşam süresi kalıyor.

Üstelik böyle bir düzenleme olması durumunda bütün mağazalar aynı saatlerde işe başlayıp aynı saatte bitireceği için herhangi bir haksızlık durumu da olmayacaktır.

Geçmiş yıllarda çalışma saatleri ile ilgili bir düzenleme söylentisi çıktı. Ama küçük esnafın korunması için.

Sadece küçük esnaf için değil, herkes için böyle bir düzenlemeye acilen ihtiyacımız var.

 

 

 
Toplam blog
: 10
: 621
Kayıt tarihi
: 26.02.12
 
 

Güncel olayları takip etmeyi çok seven biri olarak dengelerin çok çabuk değiştiği günümüzde;  Tar..