Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '15

 
Kategori
İlk Yardım
 

Yaşama yol ver (112 Acil Servis)

Yaşama yol ver (112 Acil Servis)
 

Sağlık alanında inanılmaz gelişmeler olmaktadır. Her geçen gün, yeni gelişmeler, yeni sağlık materyalleri, sağlık ekipmanları devreye giriyor. Bu sağlık alanındaki gelişmeler, insanların yaşamı kalitesini yükseltmekte,  daha sağlıklı, daha huzurlu zaman ve ömür geçirmelerine vesile olmaktadır.

Birçok yerde, hastanelerin birleşmesinden dolayı aksaklıklar yaşanıyor gibi gözükse de, sağlık hizmetlerinin tek yerde toplanmış olması, hasta memnuniyeti açısından bir takım avantajları beraberinde getirmektedir. Tedaviye ulaşma anlamında, bazı sıkıntılar yaşansa da, genel itibariyle kaliteli bir sağlık hizmeti alabilmek, insanı mutlu ve rahat ettirmeye yetmektedir. Bu sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde, hiç şüphe yok ki en büyük katkıyı yurt genelinde 7/24 hizmet veren, hayati bir öneme sahip büyük bir sistem ağına dönüşen 112 Acil hatları, 112 acil istasyonları ve 112 personel ve ekipmanlarıyla çok kısa bir süre içerisinde hastayı en yakın ve uygun tedavi merkezine ulaştırmakta gösterdikleri çalışma ve özverileri takdire şayandır. Marifet iltifata tabidir kabilinden, 112 Acillerin, her hallerinden dolayı hakkını yememek gerektiği kanaatindeyim.

Yurt genelindeki bütün 112 acil sağlık hizmetleri gibi, Adıyaman’da ki mevcut 26 acil sağlık hizmetleri veren istasyon sayesinde;  çalışanlar daha hızlı, düzgün, doğru ve etkin görev yapmaktadır.

Basını bilgilendirme toplantısında, Sağlık Müdürü Sayın M. Emin TAŞ’ın verdiği bilgilerden, 112 Acil sağlık hizmetlerinin ne kadar da gerekli olduğunu göstermektedir. 48 ambulans, sedyeli ve obezlere yönelik ambulanslarla, hastaları tedavi yerlerine ulaştıran 30.000 üzerinde vakaya baktıklarını düşündüğümüzde;  sanırım 112  Acil sağlık hizmetleri çalışanlarına, vatandaş olarak bizlerde üzerimize düşeni yapmalıyız.

112 acil hatlarına bildirilen vakalarının, ne yazık ki %95’nin asılsız ve maksatlı çıkması, ancak %5 gibi küçük bir oranın doğru olması, insanı derinden düşünmeye sevk ediyor. İnsan hayatının saliselere bağlı bir zamanda, 112 ambulansların ve çalışanlarının rahatça sevk ve idarelerine gerekli hassasiyeti, intizamı sağlamalıyız, göstermeliyiz.

İnsanların yolda araçlarıyla trafikte akarken, ambulansa yol verme bilincini geliştirmeli, uymayanları uyarmalı, yarın o ambulanstaki hastanın, sevdiklerimizden birinin de olabileceğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Tek amaçları ve gayelerinin insan hayatını kurtarmaya adamış sağlık ve ambulans çalışanlarına ister sözel, isterse fiziki olsun, hiçbir telkinde veya tacizde bulunmamalıyız.

Yolda ilerlerken, siren sesi duyduğumuzda ambulansa yer açmalıyız, 112 acilin hedefi olan “yaşama yol ver” sloganına uygun olarak, tedaviye acil ihtiyacı olan hastaların sevkinin daha tertipli, düzenli, güzel ve huzur içerisinde yapılmasına yardımcı olmalıyız. Bunu bir vatandaşlık görevi ve sorumluluğu olarak addetmeliyiz.

Boş yere 112 acil istasyonlarındaki personeli asılsız haberlerle oyalamamalıyız. Unutmamalıyız ki bazılarının boşa geçirdikleri, harcadıkları zamanlar,  bazılarının yaşamdan kopabilmesi anlamını taşımaktadır. Herhangi bir vaka anında, 112 ekiplerine yeri düzgün tarif etmeli, çalışanların moral ve motivasyonunu bozucu tavır ve davranışlardan kaçınmalıyız. Sağlık ekiplerine, hastanın ve olaya karışanın durumu hakkında bilmeleri gerekenleri düzgün ve sağlam olarak sakince söylemeliyiz. Hastalara yapılacak ilkyardımda, gerekli bilgilerin söylenmesi, işlerini daha da kolaylaştıracaktır.

Yolda seyreden ambulansların da boş yere sirenlerini çalmamaları gerekir.

Yolda hasta taşıyan ambulans sirenlerinde de, sürücüler araçlarını kenara çekmeli, uygun yol geçişi sağlamalı, ilerleyişini kolaylaştırmalı, gerekirse kurallara uygun şerit değiştirilmeli, belki bir canın kurtulacak olmasının vesilesi olunmalıdır.

112 acil hizmetleri sunan istasyonlardaki bu işle iştigal edenler, milli eğitim, şoför odaları, belediye, emniyet, Jandarma gibi paydaş kurumlarla istişarede bulunarak, koordineli hareket edecek olmalarından dolayı, biz vatandaşlar olarak da üzerimize düşen görev ve sorumlukları bihakkın yerine getirmeliyiz. Bir hayatı kurtarmakla, bir dünya kurtarmış olursunuz. Çünkü her insan bir dünyadır.

112 acil sağlık hizmetleri, var olması gereken çok elzem bir ihtiyaçtır. Konuşmalarımıza, tavır ve hareketlerimize dikkat edelim, etmeyenleri uygun bir dille uyarmaya çalışalım. Çocuklarımıza 112 Acil  hakkında bilgilendirelim, okullarda öğretmenlerin çocuklarımızı uyarmalarına vesile olalım, uygun olan yer, zaman ve mekanda kurulacak stantlarla insanları uyaralım.

Unutmayın, sağlıklı olun, sağlıkla kalın, sağlıklı yaşayın tüm sevdiklerinizle.

Siz siz olun, hayat kurtarmak için 112 acile, ambulanslara yardımcı olun, en önemlisi; “yaşama yol verin.” 

Kerim BAYDAK

kbaydak61-artan@hotmail.com

 
Toplam blog
: 1022
: 214
Kayıt tarihi
: 06.11.12
 
 

Kerim BAYDAK 01.01.1961  ADIYAMAN  doğumlu.. 2003 yılında Anadolu Üniversitesi  İşletme Fakultesi..