Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '12

 
Kategori
Güncel
 

Yaşamak ne olursa olsun yaşamak bir haktır, hakka engel olma!

Yaşamak ne olursa olsun yaşamak bir haktır, hakka engel olma!
 

Hachiko


Arkadaşımın önerisi üzerine bir film izledim, zaten köpeklere hep özel bir ilgim olmuştur küçüklüğümden biri. Her türlü olayın dışında şu kötü gündemin dışında sağduyulu olmamız gereken bir konu var önemli bir konu hem de. Öncelikle gerçek bir yaşanmış hikayeden uyarlanan şu filmden yola çıkayım "Hachiko; A dog story" Evet Hachiko bir köpek sevgisi ve sadakatiyle heykeli dikilen insan dışında bir canlı belki de tek canlıdır sevgi ve sadakat bağlamında... Gelelim hikayesine;

Hachi, kelime anlamı sekiz olan Japonca bir isim. İnanca göre kutsal, göğe eren rakam olarak kabul ediliyor.
1924 yılında, Tokyo Üniversitesi'nde görev yapan Japon profesör Hidesaburo Ueno, evine dönerken istasyonda rastladığı saf Akita cins köpeği sahipleniyor. Kısa süre içerisinde aralarında oluşan bağ, Hachi'nin akıllı ve kolay öğrenen bir hayvan olmasıyla birleşerek bize çok önemli bir "hayat dersi" olan bu gerçek hikayeyi sunuyor

Her sabah üniversiteye gitmek üzere istasyona yürüyen sahibine bir sabah Hachi de eşlik etmek istiyor. Profesör başta engellemek istese de bir yolunu bulup peşine düşen bu tatlı köpeğe izin veriyor. O gün, ertesi gün, bir sonraki gün derken her sabah profesör Ueno yanında Hachi ile beraber metrosuna yürüyor. Sahibini uğurladıktan sonra evine dönen Hachi belki hava değişimi; belki tren sesleri; belki de içgüdüsel bir şekilde sahibinin dönüş saatini de hesaplayarak her akşam saat 5 olmadan istasyon çıkış kapısının karşısındaki bekleme noktasında yerini alıyor. Sahibi ve çevredeki insanları şaşkınlığa uğratan bu hayvan, her sabah istasyonda uğurladıktan sonra, akşamları da sahibini karşılamak üzere geri dönerek bekliyor. Gel zaman git zaman herkesi kendine sevdiren ve alıştıran Hachi'nin, bir akşam saatlerce beklemesine rağmen sahibi geri dönmüyor. İnatla, evine dönmeden ve yerinden kıpırdamadan beklediği sahibi maalesef günler, aylar, yıllar boyu hiç geri gelmiyor. Bir şeylerin ters gittiğini anlamış olsa da, belki de üniversitede beyin kanaması geçirerek ölen sahibinin yokluğunu kabullenmek istemiyor.

Kimbilir, belki de onu bu şekilde anıyor ya da yaşatıyor...
Tam 9 sene boyunca hep aynı yerde sahibinin dönmesini bekledi. Akşam vakti saat 5 olduğunda gözleri istasyonun kapısından çıkan insanların üzerindeydi. Tüm bu yıllar boyunca sayısız gazeteci, turist tarafından ziyaret edildi. Evine gitmeden, sokakta yaşadığı için çevredeki insanlar tarafından sahiplenildi, beslendi ve gerektiğinde tedavi ettirildi.
Her koşulda yılmadan sahibini bekleyen bu "köpek" geçen yıllarla birlikte yaşlandı ve 11 yaşında, yine sahibinin dönüşünü beklediği noktada öldü. (8 mart 1935)
Ölümünün ardından Japonya'da, Shibuya metro istasyonunun önündeki beklediği noktaya sadakat ve insan-hayvan ilişkisinin emsali olarak Hachi'nin heykelini diktiler. Verdikleri değer ve anlam öyle büyüktü ki koca bir dünya (2.Dünya) savaşının ardından yıkılan heykeli, japonlar yeniden yapılandırdılar.

Hachi bugün hala orada ve sahibini ölümsüz bir sadakat ile bekliyor.
Hachi'nin sadece 2 sene beraber yaşadığı sahibine karşı beslediği sevgi, onu 9 yıl boyunca bir istasyon kapısında bekletecek kadar sadık kılıyor. Kar-kış, hastalık, yalnızlık vb. demeden...

Ne kadar ironik değil mi?
Hachiko bir köpekti ve milyarlarca insanın asla olamayacağı kadar sevgi, sadakat doluydu. Aralarındaki öyle özeldi ki, bir insan ve hayvan arasında yaşanan bu ilişki yıllardan beri sayısız kitaba, filme, derse konu oldu.

Çıkacak yeni yasayla birlikte bu sevgi dolu sadakat dolu hayvanların yaşam haklarını yok edeceğiz! İnsan haklarının hiçe sayıldığı bu ülkede hayvan haklarından mı bahsedilir demeyin onların haklarını savunabilecekleri durumları bile yok!

Ölüm yasasına HAYIR! de yapabiliyorken onlar için!

 
Toplam blog
: 128
: 1145
Kayıt tarihi
: 23.11.07
 
 

Herkes gibi yazar, çizerim. Dünyamı boyarım hepsi bu!..