Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '09

 
Kategori
Güncel
 

Yaşamaya değer bir ömür

Yaşamaya değer bir ömür
 

Şu konuya uygun resim bulma sıkıntısı yüzünden hem konum dağılıyor hem de yazarken bi taraftan da resim resim diye dırdırlanan beynim yüzünden kendi kendimle savaş veriyorum.

Bugün öylesine yazmaya karar verdim. Neden mi?

Çünkü kafam herhangi bir konuya yoğunlaşamayacak kadar dolu ve tüm herşey uçuşup duruyor sanki...

Duyunca çok üzüldüğüm sevgili ve saygı değer Türkan Saylan'ın ölümü ve arkasından özür dilemeler...

Onun hayatını ve hayata bakış açısını, kendi ağzından konuşmasıyla verdi pek çok kanal. Ne kadar farklı ve ufku geniş bir insan olduğunu acaba özür dilemesi gerekenler anlayabildiler mi merak ediyorum doğrusu.

Ne demiş ölümüne yaklaştığı günlerinde? 'Ben artık bu dünyadaki görevlerimi bitirdim'

İşte dünya böyle bir yaşam alanı. Anlayana tabiki...

Sorgulamak lazım 'ben bu dünyaya neden geldim? Ne yapabilirim diğerleri ve dünya için? En azından elimden hiçbir yarar gelmiyorsa diğerlerine zararım olmaması için ne yapmalıyım? Nasıl yaşamalıyım?'.

Bunları sorguladığınnız zaman genelde hiyararşik yapıya karşı olan bir görüntü verirsiniz. Ve sizi anlamaya bile çalışmayan diğerleri için bir huzursuzluk kaynağı olursunuz. Bu durum atasözüne bile geçmiş ne yazık ki. 'Doğru söyleyeni...' gibi doğru iş yapma, doğru adam olma, doğru söyleme gibi bir öğretimiz de vardır ki bu hiyerarşik düzende sırıtan bir kişi olmamamızı öğütler gibidir...

Oysa, Onun da dediği gibi sorgulamak lazım hayatı, karşımızdakileri, nedenler ve niçinlerimiz olmalı her durum ve duruş karşısında.

O sadece cüzzamlı hastalar için bir umut kaynağı olmakla kalmamış, çok ama çok iyi bir eğitimci de olmuştur.

İyi bir eğitimci dememin nedeni, öğrencilere eğitimleri için yardımcı olmasından kaynaklı değildir.

İyi bir eğitimci, neden, niçin, nasıllarla uğraşmalı, insana değer vermeli, bir diğerinin huzursuzluğundan huzursuz olabilmeli ve elinden çözüm için birşey geliyorsa yapabilecek olgunluk ve gelişmişlikte olmalı. Hepsinden önemlisi de, İnsanlara, öğrencilerine, neden, niçin sorgusunu sevdirip, hayat felsefesi haline dönüşmesinde yardımcı olmalıdır.

Hep düşünürdüm, şu yukarıda bahsettiğim atasözü ve benzerleri yüzünden doğru duruş sergileyen insanların toplum tarafından değerleri anlaşılabilir mi diye.

Ve bugün görüntüler, anlaşılabirmiş olduklarını, takdir edildiklerini gösterdi. Ne mutlu neden, niçin sorgulamasını yapıp, dünyada bir görevi olduğunu düşünerek en azından diğerlerine zarar vermeden yaşayabilen insanlar için.

Ne mutlu, herhangibir insana menfaatini düşünmeden elinden geldiğince yardımcı olabilen bir insan için.

Ne mutlu, bir insanın evsiz kalıdığını düşünerek kendisi beş yıldızlı denen otellerde rahat edemeyen bir insan için.

Ne mutlu, onca insana yardımcı olabilmiş ve iyi bir anne olmuşken kendi çocukları ile yeterince ilgilenemediğini düşünerek gene de diğer insanlara yardımcı olabilen bir insan için.

Bu dünyadan ayrıldın, yeni mekanında rahat ve huzurlu uyu...

 
Toplam blog
: 41
: 784
Kayıt tarihi
: 23.08.07
 
 

Üniversiteyi bitirdiğimden ve işe başladığımdan bu zamanabir hayli yıl geçmiş:). Bir de baktım ki em..