Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Yaşamda “Fark yaratan” bir insan olabilmenin 10 etkili yolu…

Yaşamda “Fark yaratan” bir insan olabilmenin  10 etkili yolu…
 

Yaşamda “Fark yaratan” bir insan olabilmenin  10 etkili yolu…

İnsanlarla aranızda köprü kurmak istiyorsanız fark yaratabileceğiniz çok basit yöntemler var. İşte bu yöntemlerden 10 tanesi:

İnsanın kurabildiği iletişimin kalitesi:

Çevresi ile kim olursa olsun olumlu diyaloglar kurabilen, çevresinde iletişim kalitesi ile iz bırakan ve kendini hatırlatabilen kişi olabilme özelliğini koruyabilen bir insan olabilmeleri…  Her zaman, her yerde kaliteli ve etkin iletişim kurabilmeye çalışmak…

İnsanlara önemli ve değerli olduklarını hissettirmek:

İnsanların değerli olma ihtiyacına karşılık verebilen insanlar karşılarındaki ile uyumu yakalarlar. Bir insanın değersiz hissetmesine neden olursanız onu kaybetmek için en önemli adımı atmışsınız demektir. İnsanlara aklınızla olduğu kadar yüreğinizle de yaklaşın.

İltifat etmek:

Gün içerisinde bir insana herhangi bir nedeni olmaksızın abartmadan özellikleri, giyimi, davranışları ile ilgili bir iltifatta bulunun ama bunda mutlaka gerçeklik payı olsun. Ve en önemlisi içten olsun. Bakın nasıl etki ediyor? İltifatlarınızı insanlar içerisinde, eleştirilerinizi mutlaka yalnızken yapın. İnsanlar övgü ve takdir edilmeye açlık duyarlar.

Takdir ve teşvik etmek:

Özellikle iş hayatında övgünün gücüne inanın. İnsanların takdir edilecek yönlerini bulun. Hak eden insandan takdirinizi esirgemeyin. Takdir etmek, insanların yaptığı işe olan heyecanını ve şevkini arttırır. İşini takdir ettiğinizde; karşınızdaki kişide daha çok iş yapmak isteği uyandırır. Bir davranışını takdir ettiğinizde davranışları daha iyi olacaktır. Buradaki kilit nokta; karşınızdakinin kendini beğenmişliğini arttırmak, egosunu beslemek değil, onu teşvik etmek olmalı…

Kırıcı söz ve davranışlardan kaçınmak:

Öfke kontrolünü yapamadığınız zaman kırıcı ve ağır konuşarak sadece içinizi dökmüş ve kendinizi rahatlatmış olursunuz. Bu uzun vadede pişmanlığa sebep olabilir. Ya karşınızdaki ne hale gelir, aranızdaki ilişki ne duruma düşer? Haklı iseniz, haklılığınızı insanlarla nezaketle kabul ettirin. İnsanlar hata yaptığında önce onları anlamaya çalışın. Bu hatayı neden ve hangi koşullarda yaptı? Hatasını bildiği halde yeniden yapmaya eğilimli mi?

İlk izlenimin önemi:                            

Karşınızda bırakacağınız kalıcı etki öncelikle imajınızın yarattığı etkidir. Bu avantajı çok iyi de kullanabilirsiniz, çok kötü de… İnsanlar ilk defa karşılaştıklarında %90 birkaç dakika içerisinde daha çok görünüşe (fiziki özellikler, giyim, parfüm, beden dili, ses tonu ve diksiyon) göre yargıya varırlar.

İnsanları olduğu gibi kabul edebilmek:

Başka insanların nasıl davranması gerektiğine dair kurallar oluşturursanız onları kendinizden uzaklaştırırsınız. Karşınızdakine kendi olma hakkı tanıyınız. Karşınızdakinden sizin her onayladığınızı onaylamasını, sizin gibi düşünmesini ve davranmasını beklemeyiniz.

Dinlemeyi bilmek:

Genelde insanlar karşındakini dinliyorken, kendilerinin ne cevap vereceğini ve söyleyeceğini planlar ya da sürekli karşısındakinin sözünü keser. Bu da karşınızdaki kişinin vermek istediği mesajı net algılayamamanıza sebep olur. Hatta yanlış anlamalara, çatışmalara yol açabilir. Karşınızdakini etkin dinleyebilirseniz ona değer verdiğinizi ve saygı duyduğunuzu hissettirebilirsiniz. Dinlemek, duymak değil, karşı tarafın vermek istediği mesajı doğru anlayabilmektir.

Kendinegüven:                                                                                                                                                                                      

Dik bir duruş, rahatsız edici olmaktan uzak doğru göz temas şeklini uygulayabilerek konuşabilen,   düşüncelerini söyleyebilen, gülümsemeyi bilen insanlardan olabilmek. Etkili ses tonu ve diksiyonun kalitesi, kendini seven ama sadece kendine odaklı yaşamayan bir insan olabilmeyi, davranışlarının nedenini, duyguların ne anlama geldiğini, düşünce-duygu-davranış üçlemesinde dengeyi kurabilmeyi başarabilmek.  İnsanın ilk arkadaşı kendisi olabilmeli… Ve daha da önemlisi önce kendisi kendini sevebilmeli ki, etrafındaki insanları sevebilsin.

Hedef belirleyebilen ve hedeflerinin ardından gidebilen insanlar arasında olabilmek:

Coşku hissedemiyorsa bir insan büyük ihtimalle hayalleri ya da hedefleri yoktur. Ya da onların yaşamasına izin vermiyordur. Coşkuyu yok eden bir diğer unsur da olumsuzluktur belki de… Hedeflerinin peşinden istikrarla giden ve bu hedef ve hayallerini gerçekleştirebilen insanlar hayatın içerisinde fark yaratabilme özelliklerinden birine sahiptir.

Fark yaratabilen insanların diğer özellikleri sizce neler olabilir?

Yeşim BUYURGAN

İletişim Uzmanı, Yaşam ve İlişki Koçu                                                                                                              NLP Practitioner, Eğitmen

 
Toplam blog
: 92
: 4767
Kayıt tarihi
: 10.11.10
 
 

İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü'nden Kimyager olarak mezun olmuştur. 1996-1997 yılları ..