Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '11

 
Kategori
İnançlar
 

Yaşamdan zevk almak

Yaşamdan zevk almak
 

Yaşanan mutsuzluklardan ve stresten, ancak Allah'ın rahmeti ve kulları üzerindeki lütfu iyice kavrandığı ve din ahlakı yaşandığında kurtulunabilir. Dünya hayatından ancak bu şekilde gerçek anlamda zevk alınabilir, bu şekilde güzelliklerin değeri tam olarak anlaşılabilir. 

Örneğin; toprağa atılan bir tohumun filizlerinin yerçekimine ters yönde güneş ışığına doğru büyümesi, köklerinin ise yerçekimine uygun hareket ederek toprağın içlerine doğru ilerlemesi, yani bir bitkinin iki ayrı organının birbirine tamamen zıt yönlere doğru büyümeleri oldukça düşündürücü bir olaydır. 

Nasıl olup da hem kökler hem de filiz gidecekleri yönü bilmektedir? Bu arada dallarının kalınlaşıp, su ve mineralleri yerçekimine rağmen yukarıya taşıyacak bir sisteme sahip olması, hayranlık verici bir olaydır. Bitkinin kuru dallarından taze yeşil yapraklar çıkmasında, yaprakların arasından muhteşem renklerde ve eşsiz kokularda çiçeklerin oluşmasında ve sonrasında insan için özel yaratılmış meyvelerin büyümesinde heyecan verici bir olağanüstülük vardır. Eşsiz yaratma sanatı sahibi Yüce Allah, bütün bu mucizeler için ise tahta parçası görünümündeki küçücük bir tohumu sebep kılar. 

Yaratılmış bu eşsiz güzelliklerin farkına varabilmek için, bunları takdir edebilecek bir anlayışa sahip olmak gerekir. Bunu gerçek manasıyla anlayabilecek olan insanlar da sadece iman edenlerdir. Çünkü iman edenler, gördükleri her detayın Allah’ın eşsiz ve benzersiz yaratma sanatı olduğunun bilincindedirler. 

İnanan insanın yaşamını diğer insanlardan farklı kılan, tüm işlerini Allah’tan korkarak ve vicdanını kullanarak yapmasıdır. O, her an Allah ile birlikte olduğunu ve gerçekte hoşnut edilmesi gereken tek varlığın Allah olduğunu bilir. Tüm davranışlarını, yaşam tarzını Allah’ın rızasını kazanmak amacı ile planlar ve kesin bir bilgiyle ahirete iman eder. Dünya hayatının yaşanılacak asıl yer olmadığının, sonsuz ahiret hayatı ile kıyaslandığında çok kısa ve geçici bir süreç olduğunun bilincindedir. 

İman edenler, yaşadıkları imtihan ortamında zorluk gibi görünen olayların, sadece dünya hayatının bir parçası olduğunu ve Allah tarafından kendileri için bir hikmetle yaratıldığını bilirler. Eğer dünya hayatlarını Allah’ın istediği gibi yaşarlarsa, sonsuz ahiret hayatında Rabbimizin hoşnutluğunu kazanmış olarak cennette olmayı umarlar. Bu da sonsuz zamanlar boyunca güzellikler, nimetler ve hepsinin üstünde Allah’ın rızasını kazanmış olarak yaşamak anlamına gelir. 

İman edenlerin yaşadıkları en büyük güzelliklerden biri de, Allah'ın -büyük ya da küçük- her olayı kendileri için hayırla yarattığına iman etmelerinden kaynaklanan kadere teslimiyetleridir. Önemli bir sınavda veya yoğun trafikte birçok insan heyecanlanır veya öfkelenirken, iman edenler Allah’a tevekkül etmenin derin rahatlığını yaşarlar. Başlarına her ne gelirse gelsin, bunun 'her işi evirip çeviren' Yüce Allah’tan olduğunu bilirler. 

Ancak bazı insanlar iman etmemekte adeta direnirler. Allah’a teslim olup, huzurlu bir hayat yaşamak varken, bu insanların inkârda direnmeleri, kendilerine zulmetmeleri, şeytanın bir oyunudur. Allah'a yakınlaşmak için çaba gösteren müminler, bu kısa dünya hayatında Allah'ın rızasını kazanabilecekleri ne kadar çok salih amelde bulunurlarsa, karşılığının o kadar fazla olduğunu bilirler. Rabb'imiz de, müminlerin bu samimi davranışına karşılık kalplerine 'güven ve huzur' duygusunu indirerek onların imanlarını daha da artırır. 

Müminlerin kalplerine, imanlarına iman katıp artırsınlar diye, 'güven duygusu ve huzur' indiren O'dur... (Fetih Suresi, 4) 

Her insan, Allah'ın lütfuyla bütün güzelliklere sahip olabilir ve yine O'nun rahmetiyle bunlardan zevk alıp, hoşlanabilir. Ve insanlar, toplumun dayattığı ‘hayatın gerçekleri’ni değil, ‘imanın gerçekleri’ni yaşadıklarında hayatları karmaşa olmaktan çıkar, önce dünyada, daha sonra ahirette sunulan güzellikleri yaşarlar. 

 
Toplam blog
: 727
: 972
Kayıt tarihi
: 09.02.10
 
 

Ekonomi okudum. 5 yıldır haber siteleri, portal ve dergilerde yayınlanan yazılarımı ve inandıklar..