Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Kasım '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Yaşamınızda para, finansal hatalarınız ve tasarruf

1.Yaşamınızı gözden geçirin ve parayla ilişkinizi belirleyin

Kendinize, eşinize ve çocuğunuza sorun. Siz nasıl bir yaşam istiyorsunuz?  Eşinizin beklentileri nedir? Çocuğunuz ne istiyor? Siz; çok para kazanmak, başarılı olmak, Eşiniz; mutlu olmak, Çocuğunuz; anne ve babasıyla daha çok birlikte olmak isteyebilir. Bu isteklerin önemlerine/ağırlıklarına göre dengelenmesi faydalıdır.

Modern yaşamda para; ihtiyaç duyulan, arzu edilen varlıkları satın almak için herkesin kullandığı, mal değişimine ihtiyaç bırakmayan, ticareti kolaylaştıran bir değişim ve ödeme aracıdır. Herhangi bir şeyin ne kadar ettiğini ölçme, kıymet biçme vasıtasıdır. Para varlıklara kıymet biçmeye, almaya, satmaya ve servet depolamaya yarar. Biriktirdiğiniz para ile isteklerinizi karşılar ve yatırım yapabilirsiniz. Kişiler yaşamlarında parayı düşünür ve  kazanmak için çalışır. İstediklerinizi satın almak için paranızın olması şarttır.

Paranın sağladıklarını bilmek için fakir olmak yeter. George Eliot

Paraya karşı kişilerin davranışları farklı olabilir.Günlük yaşamda kendinize  aşağıdaki soruları sorabilirsiniz.

İnsan olarak hedefim ne?

Yaşamdan ne istiyorum?”

Rahat bir yaşam için ne kadar para gerekli?

Yeni bir otomobil alabilir miyim?

Aşırı sıkıntıya girmeden ödeyebileceğim kredi nedir?

Şu andaki mali durumumdan memnun muyum?

Para yaşamımda en önemli büyüklük mü?

Devamlı para kazanmak için uğraşmak beni mutsuz ediyor mu?

Çok para kazanmak için prensiplerimden vazgeçebilir miyim?

Daha çok para kazanmak için ne yapmalıyım?

Para yaşamımı daha iyi yapacak mı?

Bu sorulara kişisel  cevaplarınız sizin  para ile ilişkinizi belirlemekte ve kişilerin parayla ilgili yaşam yaklaşımları farklı olabilmektedir. Kişiler arasında paraya bağlılık derecesi değişmekle birlikte kişinin yaşamı boyunca paraya ihtiyacı  vardır.

Paranız varsa sağlık ve zaman hariç olmak üzere güzel bir ev, otomobil, kaliteli sağlık tedavisi, yiyecek, giyecek  satın alabilir, iyi bir okulda tahsil yapabilir, fakirlere yardım etmek gibi hayırsever hizmetleri yapabilirsiniz. Parasızlık çevrede çiftlerin boşanmasına, hırsızlık, zararlı madde kullanıcısı olmak gibi olaylara da sebep olabilir.

Kişilerin para ile ilişkilerinde en önemli sorun paranın yokluğu veya yetersizliğidir. Para harcamak kolay ve zevklidir, ancak  çok harcanıyor ve yetmiyorsa ya daha çok kazanmak gerektiği ya da daha çok kazanmak mümkün değilse harcamaları azaltmak, gelir ve gider dengesini sağlayacak şekilde sadece önemli ihtiyaçlar için parayı sarfetmek  gerektiği hemen akla gelmektedir.

Yaşamınızda para kıt bulunan bir kaynaktır  ve siz kazandığınızdan çok harcıyorsanız budurum uzun süre devam edemez. Önce borçlanırsınız, bir müddet sonra borçlarınızı çeviremez ve ödeyemezsiniz. Takiben alacaklılarınız size ikinci bir şans vermezler.

Kişi olarak iflas edebilirsiniz. Kişisel harcamalarınız ve yaşam tarzınız, kazancınız ile orantılı olmalıdır.

Paranın İyi Yönetilmesi.

Her kişinin parasını iyi yönetmeye ihtiyacı vardır. Bilgisayarı ilgilendiğiniz işte kullanmak için nasıl yazılım veya bilgisayar mühendisi olmanız gerekmiyorsa, paranızı iyi yönetmek için finans yöneticisi olmanıza gerek olmayıp temel konularda doğru ve denenmiş fikirleri öğrenmeniz ve uygulamanız yeterlidir. "Yaşam Yönetimi" kapsamında para yönetimi ile ilgili temel fikirlerin okullarda öğretilmesine ihtiyaç vardır. Günlük yaşamda  parayı iyi kullanabilmek için kazanç ve harcamaya yönelik konuları ailede erkek ve kadın birlikte konuşmak, görüş birliği sağlamak ve gerektiğinde  para kıymetini bilmeleri için çocukları bilgilendirmek gereklidir. Uzun dönemde parasını iyi yöneten kişiler  zamanla yaşamlarında daha iyi olanaklara sahip olabilmektedir.

Para kullanımında dikkat gereklidir.

Dünya'daki son ekonomik bunalımlar kişilere işsizlik, gelir yetersizliği, borçlarını ödeyememek, varlıklarının erimesi, mutsuzluk olarak geri dönmüş ve paralarını daha tutumlu harcamak gerektiğini öğretmiştir.  Bol kredi sağlanarak elde edilen bolluk, büyük evler, lüks otomobil kullanımı, aşırı besin tüketimi şimdi yerini daha makul fiyatlı pratik evlere, ekonomik otomobillere ve uzun ömür beklentisi; kişileri daha az besin tüketmeye sevk etmektedir. Az ile yetinmek, az ile daha çok şey yapmak ve mutlu olabilmek fikri yeniden işlenmektedir.

Parayı kazanmak değil elde tutmak marifettir. Atasözü

2. Finansal Hatalar       

Kişiler, ihtiyaçlarını karşılamak, hoşlandığı ürün ve hizmetleri satın almak için parayı kullanırken yanlışlıklar yapabilmekte ve parasını yönetme konusunda hatalar yapabilmektedir. Bu hatalar tahsil durumuna bağlı değildir ve sonuçta kişilere çözülecek finansal problemler olarak geri dönmektedir. Bu problemlerin çözülmesinin zaman alacağı açıktır.  Finansal problemler kişide stres oluşturmakta, aşırı yemek, içki, sigara tüketimi artışı gibi istenmeyen sağlıksız davranışları tetikleyebilmekte, uykusuzluğa ve endişeye sebep olabilmektedir. Kişilerin yaşamı televizyonda, bilgisayarda ve çevredeki reklam panolarında görülen tüketim amaçlı söylemlerin baskısı altındadır.  Bunlara direnmek zordur. Ancak finansal hatalardan zaman içinde kurtulmanın yolu, akılcı yaklaşım ve ihtiyaç olmayan isteklere  dur diyebilmek ve bunu azimle uygulamaktır.

En çok rastlanan finansal hatalar ve bazı çözüm önerileri aşağıdadır.

Mali konularda bilginiz az ve bu konuya ilgi duymuyorsunuz. Mali konularda bilgi edinmek için yeterli bir süre ayırıp, temel konuları  öğrenmeniz ve uygulamalarınıza yansıtmanız gereklidir. Bilgi yetersizliği yanlış kararlara ve yanlış kararlar zaman içinde maddi kayıplara sebep olabilmektedir.  

Geçmişteki hatalarınızdan ders alıp, onlardan kurtulamıyorsunuz. İlk yanlışınız bilmemekten, fark edememekten  kaynaklanabilir. Ancak hatadan ders alıp, öğrenerek sonraki dönemlerde benzer mali hatalar yapmamanız gerekirdi. Örneğin sürekli kazancınızın büyük kısmını kazanmak umuduyla loto’ya yatırıyorsunuz. Ancak kazanma olasılığınız çok düşüktür ve siz hala elinize geçen paranızın çoğunu lotoya yatırmakta israr ediyorsunuz. Siz de loto oynayabilirsiniz ama her hafta üçyüz (300) TL’lik değil altı (6) TL’lik oynayın.

Aracını kullanırken ilk trafik kazasını yapan genç kişi olaydan sonra oldukça dikkatli bir sürücü oluyorsa; hatasını farketmiş ve ders  almış demektir.

Bütçenize sadık kalamadınız. Giderleriniz, gelirinize göre fazla ise sonuçta borçlanacaksınız. Borcunuz zamanla artar ve ödeyemez duruma gelebilirsiniz. Hesabınızı bilmeniz ve sadece ihtiyaçlarınızı satın alarak harcamalarınızı azaltmanız gereklidir.

Kredi kartlarını aşırı kullandınız ve şimdi asgari ödemeleri bile yapamıyorsunuz

Harcamalarınızı önemsemediniz ve ödeme gücünüzü çok aşarak sonuçta zor duruma düştünüz. Mali yönden toparlanmanız için borç bulmalısınız. Borç ise ilave faiz getirecektir.

Uzun dönemde toparlanmak için, borcunuzun ödenmesini zamana yayan bir plan yapın ve masraflarınızı asgariye düşürün. Bankacınızla planı konuşun. Uzun süreli bir ödeme dönemi sizi bekliyor.

Çok giyim eşyası alıyorsunuz. Gardrop sonuna kadar dolu, ama halâ elbise, gömlek, palto, ayakkabı almaktan kendinizi alıkoyamadınız ve ihtiyaç olmayan ürünler için borçlandınız. Eksiklerinize göre bir liste yapıp, listeye göre giyim ihtiyacınızı karşılamalıydınız. Artık yeni bir şey satın almayın ve elinizdeki fazla elbiselerinizi ucuz da olsa satmaya, paraya çevirmeye gayret edin.

İşinize sahip çıkmıyorsunuz. Fazla mesai olanaklarına isteksizsiniz. Böyle davranarak ileride işler azaldığında ve şirkette daralmaya gidildiğinde kendinizi riske atıyorsunuz. Kötü zamanlarda kovulmamak için işin çok olduğu dönemlerde, gerek hafta içi gerekse Cumartesi ve  Pazar günleri dahil çalışmaya hazır olduğunuzu işvereninize şahsen söyleyiniz. İstekli olmanız ayrıca kazancınızı artırır. Para için çalışıyorsunuz.

Çocukların tahsil masraflarını önemsemediniz. Faturanın büyüklüğü her yıl enflasyondan daha fazla artıyor. Geç farkettiniz. Artan ödemeler bütçenizi zorluyor.

Kişi veya aile sağlık sigortası yaptıramadınız. Beklenmedik bir kaza ile özürlü oldunuz. Risk, felakete dönüştü. Maddi ve manevi büyük kayıplarınız oluştu. Ferdi kaza sigortası yaptırmış olsaydınız maddi kaybınız azalırdı

Çalışırken tasarrufu önemsemediniz ve birikime çok geç başladınız. Yılların etkisi önemlidir. İleride tasarruf yaparız diyerek, sürekli harcadınız. İhmaliniz oldu. Şimdi daha çok tasarrufa ihtiyacınız var. Örneğin emekliliğe daha uzun yıllar var, elli (50) yaşından sonra düşünürüz dediniz. Yıllar rüzgâr gibi geçti ve emeklilik düşük bir maaşla yakında başlayacak. Hata oldu.

Yaşamınız boyunca pazarlıktan nefret ettiniz. Önemli alışverişlerinizde pazarlık yapsaydınız   %5 veya %10 indirim sağlayabilirdiniz. Pazarlıkla sağladığınız her indirim cebinizde kalan paradır ve paranın söz konusu olduğu her kalem pazarlık konusu olabilir.

Her zaman arkadaş ve dostlarınıza pahalı hediyeler aldınız. Bu tür hediyelerin maliyeti uzun dönemde toplandığında yüksektir. Hediyede önemli olan kişinin; arkadaşını, dostunu hatırlamasıdır. Hediyenin anlamlı olması ancak pahalı olmaması arzu edilir. Pahalı hediyeler karşı tarafı da zorlar. Gerek yoktu. Bundan sonra paranıza karşı daha dikkatli olun.

Biriktirmek için ay sonuna para kalmıyor. Harcamalarınızı listeleyip, ihtiyaç olanların dışındaki isteklerin çoğunu veya bir kısmını  iptal edebilirsiniz. Örneğin restoran yemeklerinizi, hobi harcamalarınızı azaltabilirsiniz.

Ücretiniz %20 arttı ama değerlendiremediniz. Yaşamınıza aynen devam edebilirdiniz ancak harcama arzunuza yenildiniz. Gelir artışınızı tasarruf hesabınıza yatıramadınız. Bu artışın yarısının bile tasarrufa aktarılması çok iyi olurdu.

Kazancınızdan az harcıyor ancak paranızı israf ettiğinizi biliyorsunuz. İyi bir dönemdesiniz. Para kazanıyorsunuz ancak yeterince ekonomik davranamıyor ve paranızı harcıyorsunuz. “Su akarken testinizi doldurmanız” ve “Tasarrufu önemsemeniz” yararlıdır. Paranızın yetmesi ve artıda olmanız iyi olmakla birlikte ileride refahınızı korumanız için kazancınızın bir kısmını daha tasarrufa aktarın.

Ödeme gücünüzün üstünde ev veya araba borcuna girdiniz. İhtiyacınızdan daha büyük ev aldınız. Emlak vergisinin, bakımının ve  aylık giderlerinin yüksek olduğunu yaşarken anladınız. Ödemeleri sizi  zorluyor. Mevcut evi kiraya vermek, daha küçük kirası az bir eve taşınmak veya belirli bir süre daha sıkıntıya katlanıp uygun fiyata satmak ve küçük bir eve talip olmak çözüm olabilir. Çözüm alternatifleri geliştirmeye çalışın.

Özenle, epeyi araştırarak çok güzel yeni bir jip aldınız. Ancak kullanırken aylık taksit bedeli, yıllık vergisi, sigortası, bakımı ve  yakıt sarfiyatı toplamının oldukça yüksek tuttuğunu gördünüz. Fazla gecikmeden aracı satmak veya galeride daha mütevazi bir otomobille takas edip taksitlerinizi azaltmak çözüm olabilir.

Yapılan yanlış üzerinde çok fazla durup, düşünmek yerine gelecekte ne yapacağınıza odaklanın. Enerjinizi daha ileriye gitmek için ne yapılması gerektiğini bulmaya harcayın.  Denis Waitley

3. Tasarruf  ve Tutumlu Yaşam Faydaları                                                                                              

Tasarruf, sarfetmeyerek veya bir harcamayı şimdi yapmaksızın geleceğe bırakarak sağlanan ve ihtiyaç olduğunda kullanıma hazır tutulan kazançtır. Paranın istendiğinde kullanıma hazır olabilmesi, risksiz muhafazası ve enflasyona karşı değerini kaybetmemesi istenir.

 “Günlük ve yıl içi masraflarda dikkatli olabilmektir. Evde yaşamak, beslenme, giyim gibi temel ihtiyaçları karşılamak için para harcamak ve zevk ve eğlenceye asgari kaynak ayırmak ve kaynakları yerinde kullanmaktır.

Yaşamın tüm alanlarında özellikle elektrik, su, doğal gaz, araç yakıtı, kağıt ve benzeri ürünleri tüketirken israfçı olmamaktır.

Çevreyi korumak ve zarar vermeden yaşayabilmek, gelecek nesillerin hakkını düşünmektir.

Satın alınamayan, depolanamayan zamanı sağlıklı ve mutlu bir yaşam için iyi kullanmaktır.”

Tutumlu yaşam; tasarruf için gereklidir ve kişinin kendisini herşeyden mahrum etmesi değil aksine parasını ihtiyaçları için akıllı kullandığı yaşamdır. Tasarruf yapan insanlar bugün tüketmeyerek, geleceğe yatırım yapıyorlar ve gelecekte daha çok gelir elde etmeyi umuyorlar. Elde edilecek gelir hem kendi yaşam kalitelerini iyileştirecek hem de en önemli yatırımları olan çocuklarına daha iyi yaşam sağlamaları için gelecekte yardımcı olabilecektir. 

Tasarruf yaparsanız işinizi kaybettiğinizde, hastalandığınızda, aracınızla kaza yaptığınızda veya evde umulmadık bir masraf çıktığında çaresiz değilsiniz. Durumu belli bir süre idare edebilirsiniz ve kredi çekme veya borç alma yoluna gitmenize, faiz ödemenize gerek kalmaz.

Belirli bir tasarrufunuz olursa;

Borç almayacak ve faiz ödemeyeceksiniz ve borcunuz olmadığından geceleri rahat uyuyacaksınız.  Acil durumlar için; sağlık sorunu, kaza, ölüm, deprem gibi durumlarda, yedekte paranız olacak. Kendinize güveniniz olacak ve istediğiniz bir şeyi, istediğiniz zaman yapabileceksiniz. Örneğin tatilinizi istediğiniz bir yerde yapabilir, istediğinizde cömert ve hayırsever olabilirsiniz. İleride iş kurmak, yatırım yapmak isterseniz elinizde sermayeniz olabilecektir.  İşsiz kaldığınızı varsayalım. İşsiz olmak oldukça streslidir. Ödemeleriniz, gıda masraflarınız devam etmekte ve ödenmeyi beklemektedir. Tasarrufunuz bu soruna belirli bir süre çaredir. Belirtilen faydaları elde etmenin tek yolu tasarruf etmek ve zaman içinde artırmaktır.

Parasız genç olabilirsiniz, fakat parasız yaşlı olamazsınız. William Tennessee

 
Toplam blog
: 182
: 1556
Kayıt tarihi
: 14.10.12
 
 

Elektronik Y.Mühendisiyim. Teknik alan dışında Tasarruf ve tutumlu yaşam, Kişisel Finans Yönetimi..