Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Yaşamınızı projelendirin

Yaşamınızı projelendirin
 

Evlilikten ürün geliştirmeye, şirket kurmaktan yol yapımına, hatta banka soymaktan terörle savaşmaya kadar yaşamın her alanında "plan" yapmak gerekiyor. Bunun bilimsel adı ise "proje yönetimi". Türkiye'ye 90'ların ikinci yarısında gelen bu kavram, aslında tarihin her döneminde vardı. Proje yönetimi değişim gerektiren bir işi en doğru şekilde yapmayı sağlıyor.

Globalleşen dünyada rekabetin yükselmesi organizasyonlarda esnekliği ön plana çıkardı. Bütün birimlerin uyum içinde yönetilmesinin önemi arttı. Şirketler proje yönetiminin kendilerine birçok avantaj sağladığını keşfettiler. Artan müşteri beklentilerine en doğru cevap verme yöntemi olduğunu anladılar.

Proje yönetimi bilginin, yeteneklerin, araç-gereçlerin ve teknik ekipmanın geçici bir iş için organize edilmesi anlamına geliyor. Bir takım tarafından özel bir ürünü, servisi veya sistemi oluşturmak veya değiştirmek için yapılıyor. Değişim gerektiren bir işi doğru insanlar tarafından mümkün olan en iyi, en hızlı ve en ucuz şekilde gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Proje yönetimi'ndeki temel unsurlar nelerdir?

- Bir projede temel olan proje lideri ve takımının çeşitli talepleri başarılı bir şekilde yönetebilmesidir. Bu talepler projenin ana teması, kalitesi, zamanlaması ve maliyeti üzerinedir. Başarılı bir şekilde dengelenirse sizi birçok riskten korur. Eğer dengeyi kötü bir temel üzerine kurarsanız 'tehditlerle' karşılaşırsınız ve zarar görürsünüz.

Proje yöneticisi kimdir? Nasıl bir akademik geçmişi olmalıdır?

- Proje yöneticisi projenin sonucundan sorumlu olan kişidir. En önemli görevi 'entegre etmek'tir. Yani, projenin taleplerini ortaya çıkaran, koordine eden ve harmanlayan, böylece iyi işleyen bir bütün oluşturan kişidir.

Başarılı bir proje yöneticisi nasıl olur?

- Başarılı bir proje yöneticisi belirlenen sonucu 'bütçe içinde', 'program dahilinde', 'projenin taleplerine uygun' bir şekilde gerçekleştirir. Çok başarılı bir proje yöneticisi sıralanan beklentileri tutarlı bir şekilde ve birçok başarılı projede uygular. Yapılan araştırmalar bir proje yöneticisinde olması gerekenleri altı başlıkta saptamış: İletişim (dinleme ve etkileme), organizasyonel planlama (amaç belirleme ve analiz etme), takım oluşturma (empati ve motivasyon), liderlik (örnek teşkil etme, enerji dolu ve ileri görüşlü olma, pozitif bir bakış açısına sahip olma), başa çıkabilme (esneklik, yaratıcılık, sabır ve dayanıklılık), teknoloji bilgisi (projeler üzerinde deneyimli ve bilgili olma). En iyi proje yöneticileri iyi birer problem çözücüdür. Ama onları diğerlerinden ayıran özellik daha problem oluşmadan risk analizleri yaparak olası tehlikelerden haberdar olabilmeleridir.

Proje yönetimi iş hayatının hangi alanlarında kullanılabilir?

- Dünyada proje yönetimi alanında profesyonel hizmet veren en büyük vakıf Proje Yönetimi Enstitüsü'dür (PMI). 40'ın üzerinde ülkede 85 binden fazla personelle hizmet veriyor. PMI'in ilgi alanları Bilgi Sistemleri, Otomasyon Sistemleri, Telekomünikasyon, Eczacılık, İmalat, Otomotiv, Savunma Sistemleri, Finans Sevisleri gibi çok çeşitli alanlarda. En büyük talep Bilgi Teknolojileri, Telekomünikasyon, İş Yönetimi ve Finans alanlarından geliyor.

Proje yönetimi neden yeni ekonomiyle birlikte önem kazandı?

- Yeni ekonomide bir modem sayesinde neredeyse bütün bilgilere anında ulaşabiliyorsunuz. Açık ve özgür yatırımlarla pazardaki arz ve talep dinamiklerinin küreselleşmesi söz konusu. Değişim çok hızlı ve bu nedenle onu düzgün bir şekilde kontrol etmek gerekiyor. Proje yönetimi sistem dinamiklerini inceleyen, talepleri bir potada eriten, müşteri memnuniyetine dayanan, küresel standartlarda işleyen ve çelişen talepleri dengeleyen bir yapıya sahip. Bu yanıyla özellikle yeni ekonomide faydaları en üst düzeye ulaştırmaya uygun.

Proje yönetimine özellikle hangi sektörlerde ihtiyaç duyuluyor?

- Hem özel sektör hem de kamu sektörü proje yönetiminin işlevselliğinden yararlanabilir. Yine de, özel sektörde küresel bir yarış olduğu için daha çok burada proje yönetimine ihtiyaç duyuluyor. Çünkü özel sektörde ya müşterilerinizin taleplerine sürekli bir şekilde cevap vereceksiniz ya da onları kaybetmeyi göze alacaksınız. Kamuda ise genelde 'devletin tekeli' söz konusu. Bu nedenle devlet işletmelerini projeler uygulamaya teşvik eden daha çok imaj kaygısı oluyor.

 
Toplam blog
: 22
: 1349
Kayıt tarihi
: 17.02.07
 
 

12 yıldır ilaç sanayinde çalışıyor ,çok sevdiğim mesleğimde yönetici olarak işime devam ediyorum. Bi..