Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Yaşanmamış ve ertelenmiş hayatlar...

Yaşanmamış ve ertelenmiş hayatlar...
 

Yaşamın belli bir döneminde yaşanamayarak çeşitli nedenlerle ertelenmiş yaşantılar vardır. Çeşitli ulvi amaçlar uğruna ileride yaşanabilmek ümidiyle ertelenmiştir. Acaba ertelenmiş olan o yaşantılar bir gün olup yaşanabilmiş midir? Yoksa ertelenen yaşantılara başka ertelenen yaşantılar eklenmeye devam mı edilmiştir?

Çocuklar sınavlarda bir soru daha fazla çözmek uğruna çocuklukları yaşayamamakta ve hiçbir zaman yaşanamamak üzere ertelemek zorunda bırakılmakta. Zorunda bırakılmakta diyorum 11–12 yaşlarında belki daha erken yaşlarda okul dışı zamanlarda bile dershane ve özel derslerle ders dışı zamanları doldurulan çocuklar ne zaman çocuk gibi yaşayacaklar büyüdüklerinde mi?

Bizzat yaşadığım bir olayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Dershane müdürünün odasında otururken odaya bir ilköğretim okulunda idareci olduğunu söyleyen ve çocuğu içinde bulunduğumuz dershaneye devam eden bir veli geldi. Velinin şöyle bir şikâyeti vardı: İlköğretim okul dördüncü sınıfta okuyan kızı hafta sonunda okul müdürü tarafından folklor yarışmasına götürülmüş ve çocuk bu nedenle hafta sonu kursa gelme imkânı bulamamıştı. Kendisi de bir eğitimci olan velimiz kızını folklor yarışmasına götüren müdür beye çok kızmıştı. Neden çocuğunu test çözmek gibi önemli işler varken; gereksiz şeylerle uğraştırıyordu? Bu örnek bile anne ve babaların çocukların ve gençlerin yaşantılarını; nasıl ellerinden almak istediklerini apaçık ortaya koyuyordu. Buna benzer örneklerin birçok evde ve ortamda yaşanıyor olduğundan şüphe yok.

Ertelenmiş ve yaşanamamış çocuklukların bir daha yaşanması mümkün olmayacaktır. Fakat insan istediği dönemde bilgi eksikliklerini giderebilme fırsatını bulacaktır. Belki zorunlu olarak bir yıl öğretim sonunda elde edilemeyen bilgiler istedikten sonra bir haftada öğrenilebilecektir.

Kendimize sormamız lazım çocukluk veya gençlik yıllarımızı tekrar yaşayabilmek için acaba neler vermeyiz. O zaman lütfen çocukların ve gençlerin yaşantılarını çalmayalım. Onların bir daha asla yaşamaları mümkün olmayan bu yaşantıları çeşitli sebeplerle ellerinden almayalım. Bu hiç ders çalışmasınlar, okula gitmesinler zamanlarını nasıl istiyorlarsa öyle geçirsinler anlamına gelmiyor. Özellikle oyun oynama ve sosyal hayatların ellerinden alınmasını kastediyorum.

Çocukların ve gençlerin yaşantılarının ellerinden zorla alınmaması temennisiyle...

 
Toplam blog
: 53
: 2753
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

Eğitimciyim. Evli ve Hüseyin Kürşat ve Mehmet Çağrı adında iki oğlum var. Bilgisayar ve psikoloji..