Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Haziran '16

 
Kategori
Efsaneler
 

Yaşar Doğu kimdir?

Yaşar Doğu kimdir?
 

Türk Güreşinin Sembol İsmi Yaşar Doğu


YAŞAR DOĞU (1913 Kavak/Samsun–1961 Ankara)

Yaşar Doğu’nun dedesi Bidaş (1844-1915) Kafkas Çerkezlerinden (Ubıh Kabilesi- Guge-Demirci sülalesi) olup 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonrası Kavak İlçesinin Karlı Köyüne gelerek yerleşmiştir. (Rumi Takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden Osmanlı tarihinde 93 Harbi olarak bilinmektedir.) Yaşar Doğu’da 1913 yılında Karlı Köyünde (13 hane numaralı ev) dünyaya gelmiştir. 

 

Yaşar Doğu, I. Dünya Savaşı sırasında babasının şehit olması üzerine annesinin köyü olan Emirli'ye yerleşti. Bu köyde çok küçük yaşta güreşe başladı. İlk güreş sevgisini dedesi bicanzade Arif Çavuş vermiştir. Beş yaşlarında güreşe başlayıp, 15 yaşında iken yörenin en ünlü pehlivanları arasına girdi. Meşhur sarma oyununu Yukarıçirişli köyündeki Samu Aker ustasından öğrendi. Askere gidene kadar karakucak güreşi yaptı.

 

1936 yılında Ankara'da askerde iken, Güreş İhtisas Kulübü'ne girdi ve minder güreşine başladı. 1938 yılında askerliği bitince Ankara'ya yerleşti ve kulübü adına güreşmeye başladı. Burada o dönem milli takımın başında olan Finlandiyalı antrenör Onni Pelinen ondaki güreş stilini ve gücünü görünce 1939 yılında Milli Takıma aldı. Aynı yıl Oslo'da yapılan Avrupa Şampiyonası'nda 66 kiloda güreşti ve yaptığı dört güreşin birinde (sayı ile) yenildi ve ikinci oldu. Serbest stildeki tek yenilgisini sayı ile Estonyalı güreşci Toots'a karşı aldı. Oslo Turnuvası Yaşar Doğu'nun katılıp da şampiyon olmadığı tek serbest stil turnuvası oldu.

 

1940 yılında İstanbul Çemberlitaş'da yapılan Balkan Şampiyonası'nda üç tuşla 3 galibiyet aldı ve 66 kiloda şampiyon oldu. Araya II. Dünya Savaşı girmesiyle 1946'da Kahire ve İskenderiye'de yapılan iki milli karşılaşmada iki tuşla iki galibiyet daha kazandı. Yine o yıl Stockholm'de yapılan Avrupa Şampiyonası'nda 73 kilo ile 6 maça çıktı ve hepsini kazanarak ilk defa Avrupa Şampiyonu unvanını kazandı. Bir yıl sonra Prag'da yapılan Avrupa Grekoromen Şampiyonası'nda yine bütün rakiplerini yendi ve 73 kilonun şampiyonu oldu.

1948 Londra Olimpiyatları'na katıldı ve burada 5 rakibini de yenerek Olimpiyat şampiyonu oldu.

 

1949 yılında Türk Milli Takımı ile bir Avrupa Turnesi'ne çıktı. İtalya, İsviçre, İsveç ve Finlandiya'yı kapsayan bu turnede 79 kiloda toplam 7 güreş yaptı ve hepsini kazandı. Aynı yıl Avrupa Güreş Şampiyonası İstanbul'da düzenlendi. Yaşar Doğu, 79 kiloda güreşti ve ilk üç rakibini tuşla, finalde ise İsveçli ünlü güreşçi Gromberg'i sayı ile yenerek şampiyon oldu.

1950 yılında bu defa Asya'da bir turneye çıktı. Bağdat, Basra ve Lahor'da yaptığı tüm güreşlerde rakiplerini tuşla yendi ve ününü Doğu'da da yaygınlaştırdı.

 

Yaşar Doğu, güreş hayatı boyunca bir kez Dünya Şampiyonası'na katılma şansını yakaladı. 1951 yılında 87 kiloda mindere çıkan Yaşar Doğu kısa boylu olduğu için bu kiloda güreşmesinin güç olmasına rağmen Finlandiyalı, İranlı, Alman ve İsveçli rakiplerini yenerek, ömrünün ilk ve son Dünya Şampiyonluğu'nu kazandı. 1951 yılında Helsinki'ye giden güreş Milli Takımının hepsi şampiyonluk unvanıyla yurda dönmüştür. Bu takım Yaşar Doğu, Nurettin Zafer, Haydar Zafer, Nasuh Akar, Celal Atik, Ali Yücel, İbrahim Zengin ve Adil Candemir'den oluşmaktaydı.

 

Londra Olimpiyatları'ndan sonra kendisine ev armağan edildiği için Olimpiyat Komitesi'nce profesyonel ilan edilince, 1952 Helsinki Olimpiyatları'na katılamadı. 30Ağustos 1955’te İstanbul Spor ve Sergi Sarayında yaptığı Jübile ile güreşe veda etti.

Güreşi bıraktıktan sonra Milli Takım'da antrenör oldu. 15 Aralık 1955 günü Milli Takım'la beraber İsveç'te bulunduğu sırada ağır bir kalp krizi geçirdi. Doktorların kesin dinlenme önerisine rağmen yurda döndükten sonra genç güreşçiler yetiştirmeye devam etti.

Güreşte elde ettiği şampiyonluklarının yanısıra yetiştirip şampiyon olmasını sağladığı önemli isimlerden bazıları şunlardır;

Mustafa DAĞISTANLI (2 Olimpiyat 3 Dünya Şampiyonu)

Ahmet AYIK (Olimpiyat 2 Dünya, 2 Avrupa Şampiyonu)

Tevfik KIŞ (Olimpiyat Dünya ve Avrupa Şampiyonu)

Mahmut ATALAY (Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu)

Müzahir SİLLE ( Olimpiyat Şampiyonu)

Hüseyin AKBAŞ ( Dört Dünya Şampiyonu)

Bayram ŞİT (Olimpiyat Şampiyonu)

Hasan GÜNGÖR (Olimpiyat ve Avrupa Şampiyonu)

İsmail OGAN (Olimpiyat Şampiyonu)

İsmet ATLI (Olimpiyat Şampiyonu)

Hasan GEMİCİ (Olimpiyat Şampiyonu)

Hamit KAPLAN (Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu)

Ahmet BİLEK (Olimpiyat Şampiyonu)

Cemal YANILMAZ (Dünya Şampiyonu)

Rıza DOĞAN (Dünya Şampiyonu)

Nurettin ZAFER (Dünya Şampiyonu)

Haydar ZAFER (Dünya Şampiyonu)

Kazım AYVAZ (Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu)

Tevfik YÜCE (Dünya Üçüncüsü)

İbrahim ZENGİN (Olimpiyat ve Dünya İkincisi)

İbrahim KARABACAK (Dünya Üçüncüsü) 

 

Türk güreşinin efsane isimlerinden biri olan Yaşar Doğu, ay yıldızlı mayo ile yaptığı 47 güreşin yalnızca birinde sayı ile yenilmiş, galip geldiği 46 karşılaşmanın 33'ünü tuşla kazanmıştır. Kazandığı 46 karşılaşmanın normal süre toplamı 690 dakika olduğu halde, kısa sürede yaptığı tuşlar nedeniyle bu güreşler toplam 372 dakika 26 saniye sürmüştür.

Ömrü boyunca yaptığı hiç bir beynelmilel güreşte sırtı yere gelmemiştir. 

8 Ocak 1961'de Ankara'da geçirdiği ikinci kalp krizi ile vefat etti. Kabri Ankara Cebeci Askeri Şehitliğindedir. Şehitlikte yatan tek sivil insandır.

Yaşadığı Kavak-Emirli köyündeki evi müze olarak düzenlenmiştir.

 

Şampiyonluk Listesi:

—1939’da Oslo’daki Avrupa Şampiyonasında 66 kilo Grekoromen ikinci.

—1940’da İstanbul’da yapılan Balkan Şampiyonasında, 66 kilo Serbest Birinci.

—1946’da Stockholm’de yapılan Avrupa Şampiyonasında 73 kilo Serbest Birinci.

—1947’de Prag’da yapılan Avrupa Şampiyonasında 73 kilo Grekoromen Birinci.

—1948’de Londra Olimpiyat Oyunlarında 73 kiloda Serbest Birinci.

—1949’da Avrupa Şampiyonasında 79 kiloda Serbest Birinci.

—1951’de Helsinki Dünya Şampiyonasında 87 kilo Serbest Birinci. 

Türk Güreşinin Sembol ismi olarak güreş tarihimizdeki yerini aldı. 

 

“Bugüne kadar yüzlerce güreş yaptım. Ve bir o kadar güreşçi ile karşılaştım. Tek derdim rakiplerimi mağlup ederek Milletime şampiyonluklar hediye edip yüzünü güldürmek, Şanlı Bayrağımızı göndere çektirmek ve İstiklal Marşımızı okutmak olmuştur” sözü ona aittir. 

Yaşar Doğu'nun Arş.Yazar Ahmet Seven tarafından  tüm yönleriyle hayatının ele alındığı 'Türk Güreşinin Sembol İsmi Yaşar Doğu' kitabı (2016) yayınlanmıştır.    

 

 
Toplam blog
: 574
: 922
Kayıt tarihi
: 09.08.06
 
 

Samsun Yazarlar Derneği (Kurucu) Başkanı. 12 kitabı neşredildi. Türk Güreşinin Sembol ismi Yaşar ..