Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '15

 
Kategori
Güncel
 

Yaşar Kemal bu toprağın sesiydi

Yaşar Kemal bu toprağın sesiydi
 

Yaşar Kemal ( 1922- 28 Şubat 2015 )


Edebiyat dünyasının ünlü yazarı romancı Yaşar Kemal ‘de bu dünyadan 92 yaşında iken terk edip göçtü. Türkiye’nin en büyük edebiyatçılarından Yaşar Kemal,  romanları dünya dillerine  çevrildi. Ünlü yazar 45 günden bu yana Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi görüyordu. Yaşar Kemal zatürreye yakalanmış ve solunum yetmezliği sonucu 28 Şubat 2015 saat 16.45 da günü İstanbul’da hayata gözlerini yumdu. Ustanın ölümü bütün yurtta üzüntüyle karşılandı. Bir gün sonra cenazesi Teşvikiye camisi’ nde öğle vakti kılınacak cenaze namazından sonra Zincirlikuyu mezarlığında toprağa verilecektir.Allah ganigani rahmet eylesin. Öykülerieyle, romanlarıyla dünrya çapında bir yazardı. Nöbeli almadangitti ben ona  yanarım...  

Ben ilk öğretmen okulunda öğrenci olduğum yıllarda (1961-1964)  onun ünlü romanı İNCE MEMED’i elden ele dolaşıyordu. Okulumuzun kütüphanesinde yer alan bu ünlü romanını okumayan öğrenci yok gibiydi. Ben şahsen İnce Mehmet’le Yaşar Kemal’i tanıdım.  İnce Memed I (1955),Teneke (1955), Ortadirek (1960),Yer Demir Gök Bakır (1963,Üç Anadolu Efsanesi (1967), Ölmez Otu (1968),İnce Memed II (1969), Ağrı Dağı Efsanesi (1970),Binboğalar Efsanesi (1971),Çakırcalı Efe (1972), Demirciler Çarşısı Cinayeti (1973) Bunlar zevkle okuduğum kitaplarından sadece bazılarıdır. Hele Teneke (1955 )  başlıklı küçük romanı ise iki kez okuduğumu belirtmek isterim. Yaşar Kemal’ın adı İnce Memed’le özdeşleşti. Araile  İNCE MEMET  romanı  4. cildiyle  biter. Tabi başka kitapları da vardır. Zaten Yaşar Kemal ilk yazı hayatına Çukurova ‘da başlamış bu bölgenin daha çok folkloru, gelenekleri, görenekleri, röportajlar yapmış ve bu bölgenin türkülerini toplamış daha sonra hikâye ve romanlarıyla sesini duyurmuştu.

Yaşar Kemal bir söz ve Türkçe ustası idi. Asıl adı Kemal Sadık Gökçeli idi. Çukurova  halk ozanlarının merkezi idi.  Burada uzun yıllar yaşadı ve halkın içinde araştırmalar , incelemeler yaptı ve Çukurova da yaşayan insanlarla diyaloglar kurdu, Öykülerle şiirlerle , röportajlarla  adını duyurdu.  Bu toprağın insanların  dertleriyle ilgilendi , öcılarını ,özlemlerini  yaşadı  ve romanlar halinde yazıp eserler meydana getirdi. Sosyal ve toplumsal bir yazardı. Halkın sorunlarına ışık ve ayna tutuyordu. İnce Memet bunun en güzel örneğidir. Geniş ve zengin bir kültürü ve o denli zengin bin Türkçesi vardı. O koca ve dimdik duran bir kültür çınarı idi.

Başta Çukurova  olmak üzere  tüm Anadolu’yu kucaklayan eserler verdi. 92 yaşamında elli den fazla eser Türkçe edebiyatına kazandırdı. Roman,  öykü, şiir, röportaj, tiyatro, destansı roman, çocuk romanı ve çeviri gibi 50 ‘ye yakın eserler meydana getirdi.  Yaşar Kemal barıştan ve sevgiden yana bir koca çınardı. Kürt sorunu ve için çok duyarlı idi. Bir an önce bunun gerçekleşmesini istiyordu. Kürt sorunun konuşulduğu bir günde aramızdan ayrıldı.

Yaşar Kemal eserlerinden dolayı yurtiçinde ve yurt dışından sayısız ödüller aldı. Eserleri en az kırk dile çevrildi. Hakkında doktora ve lisans tezleri hazırlandı. İkisi yurtdışından olmak üzere 7 ayrı fahri doktora verildi. Nobel Edebiyat ödülüne gösterilen ilk Türk yazarı oldu. Eserlerinden dolayı ilk olarak 17 yaşında iken hapse girdi. Haksızlığı hiç bir zaman kabul etmeyen cesaretli bir yazardı. Tüm eserlerin   odak noktası  zaten bu  çerçevede idi. Toplumdan birdik duruşu vardı.. O gerçek bir roman  hikaye ve edebiyat kahramanı idi. Yaşar Kemal’ i   her zaman  eserleriyle    saygıyla ve rahmetle anacağız. Güle güle  koca usta, yolun açık  ve mekanın cennet olsun…

Abdülkadir GÜLER 

01.03.2015- Söke

Bu blog Milliyet.com.tr sitesinden 55 kez görüntülenmiştir

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..