Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '07

 
Kategori
Opera / Bale
 

Yaşar Kemal ve 'Teneke'si La Scala'da

Yaşar Kemal ve 'Teneke'si La Scala'da
 

Yaşar Kemal ve "Teneke"si La Scala’da

La Scala, bu akşam "Teneke" ile perdelerini açıyor... Türk Edebiyatının da bir bakıma gurur akşamı, bu akşam. Yaşar Kemal’in 1953 yılında yazdığı Teneke adlı öyküsü bu akşam İtalya’da La Scala tiyatrosunda opera olarak sahneleniyor. Belki de siz bu yazıyı okuduğunuz saatlerde izleyenler, bu temsili ve orada bulunan Yaşar Kemal’i ayakta alkışlıyor olacaklar.

La Scala, bir tiyatro ve opera mabedi adeta. Dünyaca tanınan bu salon, bir Türk edebiyatçının eserine ev sahipliği yapıyor, aynı eserle de sezonu açıyor. La Scala’nın internet sitesine girdiğinizde ilk bu opera yaratısının duyurusunu görmektesiniz. Ve bu gece ‘ilk gösterimi’, bu görkemli prodüksiyonun. Eser özgün adıyla, Türkçe "Teneke" adıyla sahneleniyor.

Cumhuriyet’te Zeynep Oral, 14 ve 22 Eylül 2007’de bu gururu uzun uzun yazdı. “Fabio Vacchi’nin müziklerini bestelediği ‘Teneke’ için, ‘devlerin buluşması’ diye nitelenebilecek bir yaratıcı bir kadro oluşturulmuş” diyor Oral.

Eseri, Ermanno Olmi sahneye koymuş. Kostüm ve sahne tasarımını, en ünlü heykeltraş diye tanımlanan Arnaldo Pomodoro yapmış. Her iki isim de alanlarında dünyaya kendilerini kanıtlamış, kabul ettirmiş isimler.

La Scala’nın tarihinde ilk kez bir Türk yazarının eseri bestelenerek, büyük bir opera prodüksiyonu olarak izleyici/dinleyiciye sunuluyor.

Teneke: Anadolu’nun küçük bir kasabasında idealist kaymakamla, kendi çıkarları uğruna köylüye zulmeden çeltikçi ağaların çatışmasını anlatmakta. 1965’ te Gülriz Sururi ve Engin Cezzar’ın isteği üzerine bu öykü, yazar tarafından oyunlaştırılmıştı.

Büyük orkestra ve birkaç korolu olduğu, elektronik müziğinde kullanıldığı bilgileri var tanıtımıyla ilgili yazıda şimdilik.

Zeynep Oral’ın verdiği bilgilerin dışında, müziğini bile duymadığım bu eserin; hiç değilse müziklerini bir an önce duymak için can atmaktayım. .

Ve de elbette gururlanmaktayım, bir yurttaşımın La Scala'da alkışlanmasından dolayı...

Ama lütfen siz de alkışlayın...

Foto:

http://www.istanbulpostasi.com/Edebiyat/Genel/2005/08/09/Yasarkemal/index.html

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..