Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Diyetisyen Makbule ANAKOÇ ERÇAKIR

http://blog.milliyet.com.tr/makbuleercakir

07 Eylül '11

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Okul döneminde çocuğumu nasıl beslemeliyim?

Okul döneminde çocuğumu nasıl beslemeliyim?
 

Evet, artık okullar açılıyor. Güzel bir yaz tatilini bitirdik ve yepyeni bir dönemin başındayız. Tabi bu yeni dönem en çokta anneleri ve çocukları etkiliyor sanırım. Tatilin rehavetini üzerimizden atarken bu yeni duruma adapte olmak biraz zor olabilir gibi görünüyor. Hele bir de sonbaharın bize vereceği yorgunluk düşünülürse… 

 

Bu duruma kendimizi ve çocuğumuzu adapte etmek için yapacaklarımız basit aslında. Bahar yorgunluğu, okula, işe adapte olmaya çalışma. Değişik yöntemler denenir bunlarla baş edebilmek için. En sık karşılaşılan soru ise: “Vitamin kullanmalı mıyım?” 

 

Hayır, hiç gerek yok. Eğer ki sağlıklı besleniyorsanız tabi ki. Dengeli bir beslenme programında sağlıklı, normal kişilerde hiç gerek yoktur ek besin takviyesi almaya. 

 

Bu dönemde kendimiz ve çocuğumuz için neler yapabiliriz bir bakalım. 

 

Öncelikle çocuğunuzun kahvaltısına özen gösterin. Evden çıkmadan önce kahvaltı yapma alışkanlığı edindirmeye çalışın. Kahvaltı yapmak istemeyen, zorlanan çocuklar için kahvaltılık gevrekler hem pratik hem de besleyici bir kahvaltı alternatifidir. 

 

Gelelim çocuğunuzun beslenme çantasına. Mutlaka ara öğün tüketmesini sağlayın. Sabah ve öğlen arasında 10.00-10.30 gibi bir adet meyve ve yanında bir küçük kutu kadar süt veya yoğurt kan şekerini dengeleyecektir. Öğleden sonrayı okulda geçiriyor ise biraz daha tok tutması ve akşam eve aç gelmemesi amacıyla sandviçler hazırlayıp beslenme çantasına yine bir adet ayran veya süt ile birlikte koyabilirsiniz. 

 

Aslında öğleden sonrası için iki ara öğün çok daha iyi kan şekeri kontrolü sağlamaktadır. Öğlen yemeğinden 2, 5-3 saat sonra meyve ve birkaç tane badem, fındık gibi kuruyemiş, akşam yemeğinden 2 saat önce tüketilen küçük bir sandviç çocuğunuzun kan şekerinizin düşmesini engelleyeceği için yorgunluk hissini kaldıracak ve okul başarısını arttıracaktır. 

 

Gelelim bu koşuşturmanın ortasındaki ebeveynlerimize. Tabii ki sizin için de hem güne iyi başlamak hem de çocuğunuza örnek olmak için kahvaltı çok önemli. Ben sizin kahvaltınıza mutlaka tatlı kırmızıbiber, maydanoz gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler ve tam buğday unundan ekmekler eklemenizi öneriyorum. Bu hem kilo kontrolünüzü sağlayacak hem de güne çok daha zinde başlamanıza yardımcı olacaktır. 

 

Bu koşuşturmanın arasında sporu asla ihmal etmeyin. En iyi stresle başa çıkma yöntemlerinden bir tanesi spor yapmaktır unutmayın. 

 

Hepinize sağlıklı, başarılı keyifli günler diliyorum… 

 

 
Toplam blog
: 8
: 7097
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

Manisa'da doğan Makbule ERÇAKIR ilk ve orta öğretimini Manisa'da tamamlamıştır. 2010 yılında Hace..