Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ağustos '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Yaşasın sivrisinekler, kahrolsun keneler!

Yaşasın sivrisinekler, kahrolsun keneler!
 

http://tr.wikipedia.org/wiki/Sivrisinek


Geçtiğimiz yıllarda belediye, her akşam ağaçlık olan bölgeleri sivrisineklere karşı ilaçlardı. Ancak bu yıl hiç ilaçlama yapılmayınca sebebini sormak için belediyeye gittiğimizde bize verilen cevap aynen şöyleydi:

“Bu yıl ilaçlama bütçemizin tamamını kenelere ayırdık. Bu nedenle sivrisinekler için ilaçlama yapamıyoruz.”

Bu durumda sivrisinekler hayatlarını kenelere borçlu oluyorlardı.

Basından okuduğuma göre bu işin uzmanları kenelerin toprak altında yaşadıklarını, ilaçlamanın onları etkilemediği ancak kene yumurtalarıyla beslenen canlıların öldüğünü, bu nedenle önümüzdeki yıl kenelerin çoğalacağına dikkat çekiyorlardı.

Halbuki bir ay evvel belediye başkanı yaptığı çalışmaları anlatırken, ilçenin alt yapı problemini çözdüklerini, doğalgaz getirdiklerini, denizde arıtma tesisi yaptıklarını, içme suyunu artık musluklardan içilecek duruma getirdiklerini anlatırken, sivrisinek konusu o tarihte pek rahatsız edici boyutta değildi. Ayrıca Başkana 1 yıl evvel onar metre arayla sahile diktikleri aydınlatma direklerinin bir yıl sonra çürüyerek devre dışı kaldığını da hatırlatmak da aklıma gelmemişti. Bütün bunlar bütçe meselesiydi ama sonuç olarak sivrisineklere bütçe ayrılmadığı da meydandaydı.

Önceleri fişe takarak sivrisinekleri kovmaya yarayan ilaç şişesinin üzerinde sivrisineklerin toplantı yaptığını görünce artık bu ilaçlara karşı da bağışıklık kazandıklarını anlamam güç olmadı. Bu durumda bataklıkları kurutamadığımıza göre sivrisinekleri teker teker öldürmek gerekiyordu. Bu durumda bir gece 10 tane sivrisinek öldürdüğümde eşim, duvarda ve perdelerde kan izi kalmasın diye sürekli beni uyarıyordu. Ama nedense ölen sivrisinekler kanlı olduğunda onlardan intikam almış gibi bir duyguya kapılıyordum. Sivrisineklerin kendi ağırlıklarının altı misli kan emdiklerini, bunun 15 dakikada 300 mikrolitre kan demek olduğunu, bu bir insanın aynı süre içersinde 200 litre su içmesine denk olduğunu vikipedi özgür ansiklopedide okumuştum.

Son olarak kana yalnız dişi sivrisineklerin muhtaç olduklarını, çünkü dişilerin yumurta ürettiklerinden kana şiddetle ihtiyaçları olduğunu öğrendiğimde de erkek sivrisineklerin günahlarını boşuna aldım diye düşündüm.

Her şeye rağmen sivrisineklerden korunmak için ilaç kokusunu sevmesem bile, sinek öldürücü spreyle bu işi halledeceğim galiba….

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..