Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '16

 
Kategori
Güncel
 

Yaşasın sosyal adalet!

Yaşasın sosyal adalet!
 

Fit kalmanın sırrı bulundu millet; Asgari Ücret..


Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu başkanlığında toplanarak gelecek yıl uygulanacak asgari ücreti belirledi :

Asgari Ücret 16 yaşından büyükler için gelecek yıl % 8,00 artırılacak.. Artış bu kez, geçen yılların aksine yıl ikiye bölünerek değil, tamamını kapsayacak şekilde tek seferde gerçekleşti.. 

Buna göre; asgari ücret, 16 yaşından büyükler için 2017 yılında brüt 1.777,50 TLnet 1.404,06 TL. 'e yükselecek..

Asgari ücret mevcut durumda net 1.300,00 TL olarak uygulanıyordu. Böylece asgari ücretteki artış da 104,06 TL ( yazıyla > yüzdört tele altı kuruş )  olarak kaydedildi; ye yeee bitmez!

Asgari ücretin tanımı mevcut ekonomi literatüründe şöyle yapılıyor; " Çalışanın ve ailesinin en azından temel ihtiyaçlarını karşılayarak insanca yaşamalarına olanak tanıyan ve işveren tarafından ödenmesi zorunlu olan en düşük ücret düzeyi." Türkiye Cumhuriyeti 'nin resmi gazetesinde beyan edildiğine göre asgari ücret tesbitinde uyulması gereken ilkeler ise şunlardır;

1) Asgari ücret pazarlık ücreti değildir, işçinin geçimini sağlayacak yasa ve yönetmeliklere uygun, bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilen taban ücretidir.

2) Asgari ücret, uzun dönemde ekonomik ve sosyal şartların iyileşmesine yardımcı hakça gelir dağıtımını sağlayıcı olmalıdır.

TÜRK-İŞ, geçtiğimiz günlerde dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 1.489,00 TL ’ye, yoksulluk sınırının ise 4.229,00 TL’ye yükseldiğini açıklamıştı.. Bu durumda asgari ücretle yaşamaya çalışan yurdum insanının aldığı ücret, açlık sınırının 85,00 TL, yoksulluk sınırının ise 2.825,00 TL  altında kalmış olacak, öz Türkçe deyim ile; Türkiye 'de asgari ücrete mahküm edilen, devletin kendisinden aldığı vergi bir serbest esnafın ödediği vergiyle eş değer milyonlarca vatandaş sadece fakir değil, aynı zamanda  kalacak !.. 

Sayın bakanımızın da dediği gibi asgari ücretle geçinilir.. Sofra dışında su içmeyerek, hasta olmayarak, ulaşımını yaya şekilde hallederek, ısınmayarak, barınmayarak, eğitimi kafaya takmayarak, ve hatta yemeyerek / içmeyerek missssler gibi geçinirsin sevgili yurdum insanı!

Ülkeyi yönetmek ile mükellef, sosyal adaleti sağlamak adına milletin vekili olanlarda durum nedir diye merak edip kısa bir araştırma yapayım ve "Bakalım millet ile vekili arasında nasıl bir uçurum söz konusu " dedim.. Gün itibari ile asgari ücretin 401,00 $ ( yazıyla > dörtyüzbir dolar ) olduğu gerçekliğinden yola çıktım ve bundan birkaç gün evvel okuduğum bir makalede; dünya parlamentoları arasında yapılan bir araştırmada, 2016 yılı milletvekili maaşının milli gelire oranı en yüksek ülke Türkiye çıktığını okudum.. Ülkemizde kişi başı milli geliri10 bin dolarMilletvekili maaşı5 bin 600 dolar. Maaşın milli gelire oranı: % 56 olarak veriliyordu, aynı oran İspanya 'da % 4, İsviçre 'de % 6, 4, Hollanda 'da ise % 10, 8 olarak karşımıza çıkıyor.. Gerçi Allah var bizim sayın mebuslarımızın döktüğü alın teri, yaptığı çalışmalar AB ülkelerinin vekilleri ile kıyaslanamaz bile, sümme haşa !!.. Hem bunda kızacak, üzülecek ne var canım, nihayet ülke olarak bir konuda birinci olabilmeyi başardık işte, göğsümüzü kabarta-kabarta dolaşmalıyız vesselam..


. . . 


Sosyal Adalet 'ten dem vurmuşken, bir dostumun anlattığı bir fıkra geldi usuma, her nekadar fıkralar gülünmek için olsa da güleriz belki de ağlanacak halimize kıssadan hisse kâvlinden;

Genç bir işadamı Güney Afrika 'da iş gezisindedir. Herşey umduğundan daha başarılı ve çabuk gelişmiştir.Sözleşme bile imzalanmıştır. Dönüşüne tam bir gün vardır.. Büyük Sinemalardan birinin önünden geçerken dikkatini "Ghandi" filmi çekiyor adamın. Hani şu bol Oscar 'lı uzun film..

Hemen taksiden iniyor ve doğru gişenin önündeki kuyruğa.. İnsanlar tuhaf tuhaf, bakıyorlar genç işadamına:
- Beyfendi, siz yabancisiniz galiba?
- Evet, nereden anladınız?
- Burada beyazlar kuyruğa girmezler, onlar doğrudan gişeye giderler biletlerini oradan alırlar.


Adam biraz mahçup, tüm kuyruğu geçip gidiyor gişeye. Evet... Beyazlar için ayrı bir pencere var gerçekten.

- İyi günler efendim, bir koltuk rica ediyorum, arkadan ve ortadan lütfen..
Gişedeki kız şaşkın:
- Beyfendi, siz yabancısınız galiba?
- Evet, nereden anladınız?
- Burada beyazlar, koltukta değil, balkonda otururlar.
- Peki bir balkon lütfen..


Adamcağız, balkonda filmi seyretmeye devam eder etmesine de, Güney Afrika'da bizim sinemalar gibi uzun uzun aralar yok ki, sıkışır haliyle. Etraf karanlık, herkes filmi izliyor, dayanamaz ve ayağa kalkmaya karar verir. Tam kalkacak, yandaki sorar:

- Nereye beyfendi?
- Hiiç.. Tuvalete gitmem lazım..
- Beyfendi, siz yabancısınız galiba?
- Evet, ama nereden anladınız?
- Burada beyazlar, tuvalete gitmez ki, balkondan aşağı işeyiverirler..


Adam şaşkın, tek güvendiği etraftaki karanlık. Balkonun korkuluklarına dayanır ve tam çişini ederken, aşağıdan bir siyahi adam seslenir:
- Heeey sen yabancısın galibaaa...!!!
Adam iyiden iyiye şaşkın, karanlıkta ve sadece çişinden tanındığı için ürkmüş...

Aşağıdaki devam eder:
- İnsan sadece birinin kafasına etmez ki, şöyle bir serpiştirir..
Bu memlekette Sosyal Adalet diye bişey var!..

 

30.Aralık.2016
Kerem Porazan

 
Toplam blog
: 59
: 14527
Kayıt tarihi
: 17.12.09
 
 

İmgelemelik 'ten düştüğü 6.Mayıs.Bindokuzyüz... ~ fi tarihinden bu yana; Sonsuzluk 'da insan.. Yüre..