Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '12

 
Kategori
TV Programları
 

Yaşasınnn… Ekranlar ‘Kan emici’ye kavuşacak!

Yaşasınnn… Ekranlar ‘Kan emici’ye kavuşacak!
 

NİHAYET BİZİM DE VAMPİRİMİZ OLACAK...


Suçluların hiç zorlanılmadan yakalandığı polisiyeler… Konuların sakız gibi uzatıldığı aşk-meşk dizileri… ‘The Tudors’la yarışan muhteşem tarihi yapım… Amerika’dan uyarlama sit-com’lar… Gençlik maceraları… Pıtrak gibi çoğalan devşirme yarışma programları derken, ekranlarımız bir eksiğini daha gidermeye hazırlanıyor.

Eksiğin ne olduğunu fazla merakta bırakmadan hemen söyleyelim. Yeni dönemde Star ekranlarında başlaması beklenen ‘Vampir-i Osmanî’! Fikir babası ve yazarı, ‘Behzat Ç.’nin yaratıcısı Emrah Serbes. Aykırı polis ‘Behzat Ç.’nin rutinden bıkan izleyici tarafından tuttulduğunu gören Serbes, bunca dizi varken neden bizim de bir ‘Vampir’ serüvenimiz olmasın diye düşünmüş olacak ki, yine ekranlarımızın alışkın olmadığı türden bir konuya el atmış.

Çekimlerine İstanbul’da başlanan ‘Vampir-i Osmanî’ye ilham olan konuya gelince… Vampir öyküleri, Hollywood el atana kadar, Transilvanya çıkışlı Drakula efsanesiyle akıllarda yer etmiş bir olgu. Romanya’da gerçekten yaşayan ve Türk köylerine saldırarak katliam yapan hükümdar Vlad Dracula’nın akıncılar tarafından öldürülmesinden sonra ortaya çıkan vampir efsaneleri ‘vampirizm’in yaygınlaşmasına sebep olur. Tabii, Avrupa’yla iç içe yaşayan Osmanlı da bundan nasibini alır.

Osmanlı idaresindeki Bulgaristan’ın Tırnova Kadısı Ahmet Şükrü Efendi’nin hükümete yolladığı yazıda bahsi geçen ve devletin resmi gazetesi olan ‘Takvim-i Vekayi Gazetesi’nin miladî 1833 tarihli 68. sayısında da yayımlanan ‘vampirizm vakası’ndan, gün batımından sonra kasabaya musallat olan ‘cadı şerri’ olarak bahsedilmekte. 800 kuruş karşılığı tutulan vampir avcısı Nikola’nın, elindeki resmin yol göstermesiyle bulduğu Tetikoğlu Ali Alemdar ile Apti Alemdar’ın mezarları açıldığında karşılaşılan manzara da ayrıntılarıyla verilmekte. Yazıda anlatılana göre, ölülerin cesetleri irileşmiş, gözlerini kan bürümüş ve kılları-tırnakları uzamış. Kalpleri, çakılan kazıktan ve kaynar sudan etkilenmeyen vampirleri yok etmek için cesetleri yakılmış. Böylece kasabalı ‘vampir’ dehşetinden kurtulmuş.

Kimilerine göre ‘gerçek’ kimilerine göreyse ‘uydurma’ olan öykü özetle böyle. Bundan yola çıkan Emrah Serbes, şimdiye dek ele alınmamış ‘Vampir’ konusunu işleyerek diğer dizicilere fark atabilecek mi? ‘Koyu Kırmızı’yla aradığını bulamayan Star TV, yeni sezonda ‘Vampir-i Osmanî’deki kan kırmızısıyla izleyiciyi çekebilecek mi? Buluttan nem kapan denetim sistemi, dizi için ne gibi güzellikler düşünecek? Bu soruların cevaplarını vermek ancak kadro performansının, senaryo tutarlılığının ve öykünün sunuluş biçiminin görülmesinden sonra mümkün. Ne de olsa ekranları, tek eksiği ‘kan emici’ye kavuşturmak kolay iş değil! Hem Kim bilir bir bakarsınız dizinin yanı sıra sinema filmi olarak da çıkar karşımıza…

Anibal Güleroğlu http://www.sinematur.com

 

 

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..