Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '15

 
Kategori
Deneme
 

Yaşayan büyükler önemli… Ölmüş kimseler öldükten sonra büyüklüklerinin yarısını kaybederler

Yaşayan büyükler önemli… Ölmüş kimseler öldükten sonra büyüklüklerinin yarısını kaybederler
 

Bir kişinin değeri öldükten sonra yarıya düşer; çünkü ondan belki eskisi kadar yararlanmayacağız. Şimdi bakıyorum ölmüşler sağlardan daha meşhur. Böyle şey olur mu ya. Neden hepsini değil de yarısını kaybediyorlar? Çünkü bu vefasızlık olur. Bizim için çalıştılar, eser bıraktılar. Ve halen belki onların yaptıklarından yararlanıyoruz.

Hele de bazı kimseler bırakın ölmeyi üzerlerinden ne kadar zaman geçerse unutulacakları yerde kıymetleri artıyor. Sağlıklarında kimsenin tanımadığı insanlar öldükten sonra meşhur oluyorlar. Kıymetleri öldükten sonra anlaşılıyormuş. Sağken niye anlaşılmıyor? Suç onların mı? Ya eserleri kaybolsa adsız sansız ölüp gitseler.

İnsanın mezarda değeri artar mı ya! Tamam, eseri diyelim ki bir makine icat etti, on liraysa yüz lira olsun ama bu değer ayrı ama saki mezarda yatan mucidin de değeri artıyor gibi. Yaşayanlardan çok ölüleri konuşuyoruz; bakalım onlar bizden hiç söz ediyorlar mı?

Ölünce insanın değeri düşmez mi ya; sağ gibi olur mu, değerliyse niye toprağın altına atıyoruz. Ölmüş meşhurları düşünmekten yaşayan değerleri unutuyoruz. Oysa biz sıradan insanların yaşlandıkça değerimiz azalıyor. Ölünce de unutulup gidiyoruz. Büyük adamlar böyle olmayacak tabi. Büyük işler yapmışlar çünkü. 2500 yıl önce yaşamış Konfüçyüs’ü Mars’a ayak basan adamdan daha fazla konuşacağız. Şu saçmalığa bakar mısın?

Bu cehalet göstergesi… Dünden konuşan cahildir; demek ki bugüne ait bir şey bilmiyor. Ve bugünün profesörü 2500 yıl önceki bir bilgeyi aşamamışsa yazık onun profesörlüğüne! Ben eğer fikren Mevlana’dan geriysem intihar ederim! Ha şunu söyleyebilirsiniz “ Mevlana o devre göre büyüktü” Nasıl oluyor ya, biz yoksa ileriye değil de geriye doğru mu gidiyoruz? Üzerinden geçen yüzlerce binlerce yılın hiç mi anlamı yok.

Ölmüş adamlar değerlerinden hiçbir şey kaybetmiyorlar; sanki cumhuriyet altını mübarek! Olsa nolur alıp kullanacak halimiz yok ki. Yapacağını yapmış Allah razı olsun, ölmüş gitmiş. Artık onun devri bitmiş. Varsa eserlerinden yararlanılır. Doğum/ölüm günlerinde anılır. Ölmüşlerin şöhreti yüzünden yaşayan değerler ortaya çıkamıyorlar.  Profesörü dinlemeye gelmiş üniversiteli Mevlana paylaşıyor. Niye geldin ki buraya. Git Mevlana’nı dinle. Daya kulağını mezarına…

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..