Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '11

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Yaşlanmayı geciktirmenin formülü !..

Yaşlanmayı geciktirmenin formülü !..
 

Bilinçli yaşayan insanların zinde kaldığı bilinir...Sporun yaşlanmayı geciktirdiği bir gerçektir.Ancak spor yaparken güneşe,ayaza,soğuğa maruz kalan cildimize gereken önemi verebiliyor muyuz ?..

Sportmen bir bedenin üzerinde yaşlanmış bir yüz...Kırışmış bir cilt pek şık durmaz sanırım.

Bunun çeresi de öyle pahalı ilaçlarda, kozmetiklerde değil...


Özellikle yaz aylarında kullanımı artan güneşten koruyucu kremlerin kışın da tercih edilmesinin faydalı olacağı biliniyor.

Uzmanlar,güneş ışınlarından korunmanın cilt sağlığı açısından son derece önemli olduğunu söylüyorlar.

Güneş ışınlarının cildin kırışmasına ve yaşlanmasına neden olduğunu belirten cilt doktorları,, “Aslında yaşlanmayı önleyici krem kullanılacağına güneşten koruyucu kremler kullanılırsa kırışıklıklar daha geç oluşur” diyorlar.

Cilt uzmanı,Prof.Dr. Köktürk:


“Güneş ışınlarının cilt üzerindeki etkisi sıcaklıklarla ve mevsimlerle ilgili değil. Bu nedenle güneş ışınlarının yoğun olduğu yaz mevsiminin yanı sıra kışın da güneşten koruyucu kullanmak önem taşıyor. Kış güneşi de olsa hatta direkt güneş ışığı gelmese bile korunmak gerekiyor. Çünkü ışınlar buluttan bile geçiyor. Bu nedenle koruyucu kremlerin en azından güneş gören el, yüz gibi yerlerde kullanılmasını tavsiye ediyoruz.

 

Sonuçta koruyucular, güneşin zararlı etkilerini önleyen birtakım maddeler katılmış ajanlardır. SPF (Sun Protective Factor) yani güneşten koruyucu faktör diye ifade edilen koruma değerleri var. Bunlar 30-40-50 diye belirtiliyor. Ayrıca ultraviyole A ve B değerleri de var.

Koruma faktörünün en az 30 olması önem taşıyor. Yüksek olması pek önemli değil. Ancak SPF değeri 30'dan düşük koruyucu kullanmamakta fayda var.”  diye açıklama yapmış.


Prof. Dr. Köktürk, güneş koruyucu kremlerin genellikle 2-2,5 saat etkisini sürdürdüğünü söyledi.

Koruyucu kremi sabah evden çıkarken sürüp “gün boyu etkisini gösterecek” diye düşünmemek gerektiğini belirten Köktürk, şunları kaydetti:
“Bu durumda beklenen etki elde edilemez. Bunlar için kimi yerlerde '4 saat etkili, tüm gün etkili' diyorlar. Tüm gün pek etkili olacağını sanmıyorum ama 4 saat olabilir.

 

Evden çıkmadan yarım saat önce sürülürse tam fayda sağlanmış olur. Güneş koruyucu kremlerin kullanımının yaygınlaşması derinin sağlığı açısından fayda sağlayacaktır. Bu nedenle yaz aylarının bittiği şu günlerde kullanımının azalacağını düşündüğümüz koruyucu kremlerin kış aylarında da kullanılması cilt sağlığı açısından önem taşıyor.”

...........

Zinde ve sağlıklı   bir yaşam dilerim...

 
Toplam blog
: 1521
: 1639
Kayıt tarihi
: 23.06.07
 
 

İnsan yontmakla geçti ömr-ü baharı... Güzel ve canlı heykeller yaptı... Kimisinin içi çabuk boşal..