Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '12

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Yaşlı dostu kent; Amasya

Yaşlı dostu kent; Amasya
 

07/02/2012

Ülkemiz; güzelliğini, ayrıcalığını ve buram buram tarih kokmasını her biri paha biçilmez değerde olan şehirlerinden alır. Karadeniz’in anası bir kent var ki, o da Amasya. Yedi köprünün altından yeşil ırmak akar. Yeşillikler içinde herkesin çok severek yediği elma bahçelerini göğsünde barındırır. Medeniyetlere beşiklik etmiş, medreselerin, hamamların, türbelerin, imaretlerin, bedestenlerin, tarihi hanların bulunduğu insanı büyüleyen bir şehir.  Dağları, yaylaları, mesire alanları ile kalelerin, kral mezarların, yalı boyu evlerin göllerin bulunduğu cennetten bir köşe desek abartmış sayılmayız.

Efsaneler, her zaman bizi alıp farklı bir dünyaya götürür. Kişilerin yaşadığı her ne ise biz de onları yaşarcasına mutlu olur üzülür, kederleniriz. Ferhat ile şirine ünlü efsanelere bu şehirde rastlayabilir, hikâyelerini dinleyebilirsiniz. Bilindiği üzere, Amasya Genelgesi Ulusal egemenliğe dayanan, tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti' nin temellerini oluşturan ilk kuruluş belgesi olması nedeniyle de Amasya Genelgesi' nin Türk tarihinde ayrı bir yeri ve önemi vardır.

İşte böylesine önemli olan bu kentimiz bir ilke daha imza attı. “Yaşlı Dostu Kent Amasya” projesiyle Amasya’ya yepyeni bir pencere açtı. Nedir peki yaşlı dostu kent; aktif yaşlanmayı destekleyen kapsamlı ve erişilebilir kentsel çevreyi ifade etmektedir. “Yaşlı Dostu Kent”, 2006 yılında kabul edilen “Yaşlı Dostu Çevreler Programı” toplumlarda aktif ve sağlıklı yaşlanmayı sağlayabilmek için çevresel ve sosyal faktörlerin değerlendirildiği ve Dünya Sağlık Örgütü (D.S.Ö.) tarafından organize edilen uluslararası bir çabadır.

Sohbetimize bu projenin Basın koordinatörü Timur Yılmaz ile devam ediyoruz.

Amasya Türkiye’nin çok güzel şehirlerinden biri, ‘Yaşlı Dostu Kent’ olma düşüncesi nasıl gelişti?

  “Yaşlı Dostu Kent Amasya”projesi, Amasya kentinin bu gelişmeler doğrultusunda Yaşlı Dostu Kent olma potansiyelini araştırmak ve bunun için gerekli müdahale, organizasyon ve önlemlerin yerine getirilmesi ile ilgilidir. “Yaşlı Dostu Kent” projesi adından da anlaşılacağı üzere çok kapsamlı, birçok konu ve olguyu içinde barındırabilecek, tüm toplumsal ve kentsel dinamikleri hesaba katacak, onların içinde yer alacak ve toplumun kendisinden ayırt edilemez toplumsal bir projedir. İklimi, konumu, doğası, sosyal ve ekonomik durumu göz önüne alındığında “Amasya Yaşlı Dostu Kent” projesi için aday bir şehir olarak belirlenmiştir. Bu proje kapsamında Amasya Belediyesi ve Amasya Valiliği desteği ile tüm kamu ve sivil toplum kuruluşlarının koordinasyonunun sağlanarak projenin gerçekleştirilmesi ile olanaklı görülmektedir.

Bu projenin hedef kitlesi kimleri kapsıyor? Amacı nedir?

Amasya’nın Dünya Sağlık Örgütü tarafından verilen “Yaşlı Dostu Kent” ünvanını alarak, ülkemizde ve dünyada yaşlıların ve engellilerin rahat yaşayabildikleri, üretime katkıda bulunabildikleri ve sağlık sorunlarını kolayca çözebildikleri örnek bir yerleşim yeri olarak bilinmesini, yaşlıların ve engellilerin yaşamayı tercih ettikleri bir şehir olmasını amaçlamaktadır.

 “Yaşlı Dostu Kent Amasya”Projesi’nin, asıl hedef kitlesi yaşlılar olmakla birlikte, Amasya’nın “Yaşlı Dostu Kent” çerçevesinde ortopedik, görme ve işitme engelliler göz önüne alınarak, yaşlılar dışında, şehrin, engellilerin de kolay, üretken ve sağlıklı yaşayacakları bir alan haline getirmesi planlanmaktadır.

Projenin koordinatörü kimdi, sizin projede yer almanız nasıl gelişti?

 “Yaşlı Dostu Kent Amasya” projesi Amasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet ERSOY koordinatörlüğünde yürütülmektedir. Prof. Dr. Mehmet ERSOY’un yaşlılık konusundaki duyarlılık ve heyecanı “Yaşlı Dostu Kent Amasya” Projesi’nin Amasyalılar tarafından sahiplenilmesini sağlamıştır. Geçmiş yıllarda yaşlılıkla ilgili Umut ÇINAR’la gerçekleştirdiğimiz çalışmaların birikimine Prof. Dr. Mehmet ERSOY’un heyecanı eklenince, “Yaşlı Dostu Kent Amasya” Projesi’nin basın koordinatörlüğünü üslenmek keyifli bir sorumluluğa dönüştü. “Yaşlı Dostu Kent Amasya” Projesiile birlikte en büyük amacım,yaşlılarımızın yaşamsal bir sessizliğe dönüşmeden hayatlarının en olgun dönemlerini sağlıklı geçirmeleridir.

Bu proje ile ilgili son olarak eklemek istediğiniz neler var? Yaşlı ve engellilerimizin üretime katılması hususu üzerinde de duruluyor mu?

Amasya’nın ülkemizde ve dünyada yaşlıların ve engellilerin, üretime katkıda bulunabildikleri ve sağlık sorunlarını kolayca çözebildikleri örnek bir yerleşim yeri olarak yaşamayı tercih ettikleri bir şehir olması projenin amacıdır. Üniversitemiz tarafından hazırlanan “Yaşlı Dostu Kent Amasya”projesi Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından “Doğrudan Faaliyet Desteği Mali Destek Programı”na alınmış, bu çerçevede Amasya’nın SWOT (Güçlü, Zayıf, Fırsat, Tehdit) analizleri yapılmış ve ulaşılan genel sonuçlar da “Yaşlı Dostu Kent: Amasya” adıyla kitaplaştırılmıştır. Amasya Üniversitesi koordinatörlüğünde, 22-23 Ekim 2011 tarihlerinde Amasya’da “Ulusal Yaşlılık Şurası” gerçekleştirilmiştir. “Ulusal Yaşlılık Şurası”nda; “Yerel Yönetimlerde Yaşlanma Politikaları, 21. Yüzyılda Yerel Yönetimlerde Yaşlı ve Engelli Hizmetlerinin Planlanması, 2012-2023 Erişebilir ve Yaşlı Dostu Kentler” gibi konuların tartışılarak bir sonuca ulaştırılması açısından önemli olmuştur.

Teşekkür ederek, bu projenin ‘genç büyüklerimizin’ ve engellilerimizin hayat standartlarını yükselterek, mutlu, sağlıklı, üretken, kendileriyle barışık bir şekilde yaşamlarına devam etmek için farklı pencereler açacağına inanıyoruz. İşte bu umut ve inançla bu projeyi Dünya Yaşlılık Derneği olarak gönülden destekliyoruz. 

 

e-mail:belginturan@gmail.com

 
Toplam blog
: 439
: 512
Kayıt tarihi
: 04.02.09
 
 

Lisansını Anadolu Üniversitesi/ İşletme Bölümü ve Anadolu Üniversitesi/ Sosyoloji Bölümlerinde “O..