Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '14

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Yaşlı Kadının Ziyareti

Yaşlı Kadının Ziyareti
 

Oyun boyunca Claire maske takıyor


2.Dilek Sabancı Tiyatro Festivali’nin altıncı ve son gününde Eskişehir Anadolu Üniversitesi konservatuvar tiyatro öğrencileri ‘Yaşlı Bayanın Ziyareti’ isimli bir oyun sergilediler.

Oyunun konusuna bakacak olursak oyun dönemin (1940’lar) fakirlikler içinde yüzen Almanya’nın Güllen kasabasında geçer. Kasabadaki kişiler de oradaki halkın içinde kişileri temsil eder; belediye başkanı, komiser, bakkal (asıl şahıs), avukat, doktor ve birkaç meslek erbabından daha kişiler..

Parantez içinde yazdığım asıl isim Alfred İll’dir. İll, bundan 30 yıl önce yani 1915’te oyuna ismini de veren Claire ile Gullen’de ilişki yaşar. Tabi o zaman da gençtirler. Gullen’e yakın Gordag Ormanı’ndaki bu ilişkileri sonucu Claire gebe kalır. İll’in onu terk etmesi aslında ilerde olacak felaketlerin habercisidir. O zaman Claire Gullen halkının ortalama insanıdır.

Oyunun anlatıldığı asıl döneme gelindiğinde ise Claire bu zamana kadar zenginliğe erişmiş, kocalar değiştirmiştir. O zaman çok eşlilik zenginliğin simsarlarındandı. Ta ki ilk kocası İll’in ona yaptıklarını unutamamıştı. Ondan öç almak için Gullen’e geri dönmüştür, anılarıyla, yapacaklarıyla.. O zamanlar güllem halkı yoksullukla mücadele etmektedir. Zengin Claire Gullen’e yardım yapmak karşılığında bir tek şey ister: adalet... Yani yardım etme karşılığında halktan İll’in ölmesini ister. Belediye başkanının cevabı da İll’i sevdikleri yolundadır. Bu açıklamasında yoksulluğu da göze almıştır.

Claire bu cevabı beklememişti. Gordag Ormanı’nda bir süre inzivaya çekilmiştir. Gullen halkı da git gide borca girmekte ve sonunda çaresizce Claire’den yardım istemişlerdir. Claire’nin şartı bellidir. Güllen halkı da artık paraya bakmış ve suçlu İll’i öldürmeye karar vermiştir. Bunun karşılığında da Claire halkı yaşatacak kadar yardım etmiştir. Fakat şu şöyle ki aslında Claire kasabayı satın almıştır. Gullen halkı artık belediyeden gelen yardıma değil, Claire’ya bakıyordu.

Hikayenin asıl karakteri Alfred İll’dir, ama hikaye onun bile tahmin edemeyeceği noktalara gelmiş ve malum sonda o ölmüştür. Bu yönüyle de insanını yaptıklarıyla hesaplaşmasını izliyoruz. 2 perde ve 2.30 süren oyunda konusu ve oyunculuklar çok iyiydi. İzleyiciler koltukları tamamen doldurdu. Oyunun sonunda ise oyuncular, seyirciler tarafından ayakta alkış yağmuruna tutularak karşılığını aldılar.

 
Toplam blog
: 6
: 681
Kayıt tarihi
: 23.01.13
 
 

Selçuk Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisiyim, Kültür-Sanat ve Spor'a ilgim var. ..