Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ekim '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Yaşlılarda Baş Ağrısına Dikkat!...

Yaşlılarda Baş Ağrısına Dikkat!...
 

Yaşlılarda Migren ve Baş Ağrısı


Yaşlanmak, bazı hastalıklara zayıflık ve duyarlılığın artması demek ama migren hastaları için daha da zahmetli olabilir. Yaşlı nüfusun %8’inin migren tipi baş ağrıları yaşadığına ve yaşlı kadınların muhtemelen daha sık migren geçirdiğine inanılıyor.

Migrenler her yaşta meydana gelebilir ama kırk yaş civarında daha sık görülür. Migren baş ağrılarının sıklıkları, bazı şanslı kişilerde kırk yaşından sonra azalır. Bu durumdan muzdarip birçok migren hastasında, elli beş yaşından sonra, migrenin sıklık ve şiddeti azalır.

Elli yaş ve üstünde migren atakları daha nadir görülür. Bundan dolayı ikincil nedenleri elemek için ayrıntılı incelenmelidir. Bilim insanları, migren hastalarının üçte ikisinin 65 yaştan itibaren atak geçirmediğine inanıyorlar. 65 yaş üzerinde migreni devam edenlerin de atak sıklıkları ve şiddeti azalmaktadır. Ayrıca yaş ilerledikçe mide bulantısı, asit artışı gibi şikâyetler de azalmaktadır.

Yaşlılarda baş ağrısı ilk defa ortaya çıkmışsa altta ciddi hastalıklar olup olmadığı da araştırılmalıdır. Özellikle başka bir bölgeden yayılmış (metastatik) beyin tümörleri, ağrı tek taraflıysa temporal arterit, glokom ayrıca hipotrodi gibi metabolik hastalıklar araştırılmalıdır. Ayrıntılı değerlendirmeyle tüm bu nedenler elendikten sonra, yaşlılıkta başlayan migren tanısı düşünülebilir. Yaşlılıkta sık kullanılan hipertansiyon, kalp, mide, astım ve KOAH ilaçlarının da baş ağrısı yapabileceği göz ardı edilmemelidir. 

 

Migren ilaçlarının kullanımı, yaşlılarda dikkat edilecek ikinci önemli noktadır. Ailedeki migrenlilerin önerisiyle rasgele ilaç alınmamalıdır. Migren ilaçları damar büzücü özelliğinden dolayı yaşlılarda kalp krizi, damar tıkanması gibi hastalıkları açığa çıkarabilir. 

 

Yaşlılarda migrenin tedavisinde nedene yönelik yaklaşımda farklılık yoktur. Yaşlılarda ilaç kullanımı daha zor olduğu için özellikle Gökmen Yaklaşımı’nın tercih edilmesi önerilir. Nedenlerine yönelik yumuşak bir yaklaşım yaşlılarımızın rahat günler geçirmesini sağlayacaktır.

Gökmen Yaklaşımı için http://www.emelgokmen.com/gokmen-yaklasimi/gokmen-yaklasimi-nedir/ sayfasını okuyunuz.

Nasıl tedavi yapıyorum http://www.emelgokmen.com/tedavi/nasil-tedavi-yapiyorum/ sayfasına bakınız.

Migren, baş ağrısı, fibromiyalji, hastalıklar için http://www.emelgokmen.com/hastaliklar/migren/ tıklayınız.

 
Toplam blog
: 120
: 1777
Kayıt tarihi
: 07.05.14
 
 

Klasik tıp eğitimi ile integratif tıp bilgilerini birleştirerek “Gökmen Yaklaşımı” adını verdiği ..