Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Temmuz '08

 
Kategori
Sağlık
 

Yaşlılarımıza nasıl davranmalıyız?

Yaşlılarımıza nasıl davranmalıyız?
 

Herkes bir anne babadan dünyaya geldi. Kiminin annesi ve babası küçük yaşlarda iken, çeşitli nedenlerle vefat etti. Kiminin anne ve babası halen yaşıyor.

İşte yaşayan anne ve babalara nasıl davranılması, nelerine dikkat edilmesi gerektiğini, çeşitli yerlerden ve uzmanlardan araştırarak sizler için yazıyorum.

Yaşlı anne ve baba için öncelikle neler yapmalıyız?

Öncelikle ilaçlarına odaklanmalıyız. Şeker hastalığı, eklem romatizması, görme, duyma, hafıza sorunları, kalp damar problemleri, inme gibi rahatsızlıklar ileri yaşta sıklaştığından bu sorunlara karşı önlem almanız ve doğru bir tedavi planı oluşturmanız gerekir. Tedavi amaçlı verilen ilaçların kullanımını, bizzat yapmanızda yarar var. Ne de olsa yaşlı insanlar, ilaçları karıştırıp, ilaçtan fayda yerine zarar görebilir.

Yakınınızın ani bir sorunda başvuracağı telefon numaralarını hazırlamalı, doktorlarını not etmelisiniz. Bu konuların hiç birisini onlara bırakmamalısınız. Doktoru arayacağı diye başkalarını arayabilirler…

Baston, gözlük, duyma cihazı gibi aletlerin yakınınızın yaşamına kolaylık katacağını ve yaşam kalitesini artıracak küçük ama önemli yardımcılar olduğunu unutmamalısınız.

Yaşlı kişiler, pek çok sağlık sorunuyla boğuştuklarından birden fazla ilaç kullanırlar. Bu ilaçların ismini, dozunu ve saatini yazan bir çizelge hazırlamalısınız. Ve bu çizelgeye göre ilaçlarını mümkün mertebe kendiniz veya güvenebileceğiniz birisi vermelidir.

İlerleyen yaşla birlikte oluşan kilo kaybının; hafıza sorunlarından depresyona, kalp yetmezliğinden kansere kadar çeşitli sağlık sorunlarının ilk göstergesi olabileceğini bilin. Yakınınız kilo veriyorsa mutlaka doktora gitmesi için onu teşvik etmelisiniz. Ve gerekirse doktora kendi ellerinizle götürmelisiniz. Belki size yük olmak itemeyebilecektir. Bu hususu da göz önüne alarak, doktor işini ihmal etmemelisiniz.

Anne-babanızın yaşadığı evin güvenliği önemlidir. Yeterince ışık almayan, dağınık, kaymaya müsait halı ve kilimleri olan bir ev, düşmek için birebirdir. Vakit kaybetmeden evinde onların rahat yaşamasına uygun değişiklikler yapmalısınız.

Kişisel temizliğine dikkat etmeyen, kıyafetlerini değiştirmeyen, evini toplamayan ve temizlemeyen kişilerde hafıza sorunları veya depresyon olabilir. Duş almak, dişlerini fırçalamak, giyinmek gibi günlük aktiviteler de iyi birer ipucudur. Yakınınız bu tür yaşamsal aktiviteleri yerine getiremiyorsa, sorununun ne olduğu anlamak için mutlaka doktora başvurmalısınız. Ve bu aktivitelerin yaşlılar tarafından yerine getirilip, getirilmediğini uzaktan da olsa kontrol edip, yerine göre uyararak, yapmalarını sağlamalısınız.

Aile bireyinizin duygusal durumunu da incelemelisiniz. Herkesin zaman, zaman kendini mutsuz, çaresiz, endişeli veya değersiz hissettiği zamanlar olsa da; yaşlılarda depresyon sık yaşanan bir sorundur ve çoğunlukla da fark edilmez. Yakınınızın arkadaşlarıyla iletişimi koparması, sürekli evde kalması ve hiçbir hobi veya aktiviteyle ilgilenmemesi uyarıcı işaretlerdir. Bu durumda tıbbi yardıma başvurmalısınız. Ve mutlaka kendi akranları ile eski arkadaşları ile ilişkilerini koparmasına müsaade etmemelisiniz. Bu ilişkilerin karşılıklı ziyaretler ile sağlanmasına çalışmalısınız. Yapmak istediği hiçbir işe müdahale etmeden, kendisine bir uğraş bulmasına katkı yapmalısınız.

Anne-babanız bu önlemlerinizi aşırı bir tepki olarak görebilir. Ancak onlarla birlikte bu önlemleri almak istediğinizi sevgi ve saygı dolu bir dille anlatırsanız, ikna etmeniz ve olumlu sonuç almanız daha basit ve kolay olacaktır.

Bunları yaparken hiçbir hareket veya davranış sizi üzmesin. Bir zamanlar, onlarda sizin gibi genç ve dinamik, enerjilerini sizin gelişiminiz ve topluma faydalı birer insan olarak yetişmeniz için harcadılar. Sakın bunu aklınızdan çıkarmayınız.

Yaşlılarınıza, kesinlikle yaptığınız işi satmayınız, bağırıp çağırmayınız. Her yaptıkları harekete, biraz hoş görü ile yaklaşınız. İnanın bu sonuçtan herkes memnun olacaktır.

Herkesin en yakılarına ve kendilerine tanrıdan uzun ömürler dileğimle…

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..