Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '13

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Yaşlılık dönemi ve huzur evleri

Yaşlılık dönemi ve huzur evleri
 

Görüntüde güzel huzur evi


İnsan doğar, gelişir, olgunlaşır ve eğer ömür yeterse yaşlanır. En zor dönemi eğer ömrü yeterse yaşlanır dönemidir.

Dünyanın her kültüründe farklı şekilde yorumlanan değerlendirilen yaşlılığa eskimolarda ve uzak doğu toplumlarında çok katı sonuçlar uygulandığını okumuştum.

Ön asya ve ortadoğu kültürlerinde, bizdeki gibi baştacı edilen yaşlılar artık ne yazık ki (21 inci yüzyılın endüstriyel yaşam tarzının getirdiği çalışma yoğunluğunun sonucuyla) eski değerleri göremiyorlar. Kendi yaşadıkları evlerinde karı kocadan hangisi önce ölmüşse diğeri sadece yaşlılığın çilesini değil yanlızlığının da zorluklarını yaşamaktadır.

Sosyo-ekonomik yaşamın geldiği (genç eşlerin ikisinin de yoğun çalıştığı) bugünkü şartlardan sonra merkezi ve yerel yönetimlerin yapmaları gereken en önemli konuların başında ülkenin kentin yaşlılarının yaşam tarzı ve düzeyine ilişkin gereken alt yapıyı oluşturmaktır. Bu nedenle google dan bulduğum FATSA Belediyesine ait huzur evi binasının resmini koydum ve FATSA Belediyesinin hangi başkanı böyle bir binayı yapmışsa onu geçte olsa kutluyorum.

Her bir belediyenin, kendi bütçesinden ve genel bütçeden standart pay ayrılarak bir yaşlının tüm hizmetlerinin karşılanacağı merkezlerin yapılması (tabii ki kalacaklarında bütçelerine göre katkıda bulunmalrı) kaçınılmaz bir sonuçtur. Ne kadar süratle yayılırsa sosyal yaşama o kadar olumlu katkıda bulunulacaktır.  Burada dikkat edilmesi gereken isteyenlerin refaketçisininde kalacağı bir düzende olması gereklidir.

Bir yaşlının rutin hizmetlerinin dışında sağlık hizmetlerinin düzenli verileceği merkezlerin insanlık için en büyük hizmetlerden ve bu konunun sosyal güvenlik polikasının önemli bir başlığı olduğu gerçeğini atlamak mümkün değildir.

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..