Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Yassak hemşerim

Yassak hemşerim
 

Denetlemeler abartılmasın


Sigara içme yasağı kapalı alanlarda resmen başladı. Genel manada desteklenmesi gereken sağlığımızla direk ilişkili bir durum, sigara içmeyi savunmak olacak iş değil tabi başka bir kısıtlama olsa belki daha çok tepki açık açık ortaya konabilirdi. Olmadı mı oldu Kadıköy deki sahil şeridin de alkol kullanımının yasaklanması üzerine halk ve zabıta birbirine girmişti. Gösteriler protestolar yapıldı sonuç? O bölgeler de alkol kullanımı sözde yasağa rağmen delinmekte. Bazı belediyeler de uygulamayı durdurdu. Madalyonun sadece öbür yüzüne de bakmak yetmez zira olayın çok yönü mevcut.

Devletin vergi gelirlerinin önemli bir dilimini sağlayan tekel tüketim maddelerinin üretim ve dağıtımı kısıtlanmazken bu ürünleri zarar vermesi sebep gösterilerek baskıyı tüketici üzerinde kurmak, yasaklarla cezalar yaptırımlar uygulamak tam bir çelişki.

Sigaraya son.com sitesinde aylarca yazdık çizdik sigaranın zararlarını anlattık öyle bir duruma geldi ki sigara tiryakisi olan kendim bile sigarayı bıraktım. Aslında söylemek istediğim bırakmak ya da bırakmamak dışındaki bazı konulara değinmek.

Ülkemizde bütün bar, kahvehane, restaurant gibi yerlerde uygulamaya konan yasağı delen işletmelere 5.600 tl, kişilere ise 69 tl ceza uygulanacak. Dünya sağlık örgütü WHO’nun destek verdiği bu projeye tepkiler de mevcut.

Fransız le monde gazetesi, Türkiye deki sigara yasağının, Osmanlı imparatorluğunun en zorba (!) hükümdarı zorba sultanı olan 4. Murat’ın zaferi olduğunu yazmış.. Hakaret dolu küstahça yazılan metinde tebdil_i kıyafetle İstanbul sokaklarında dolaşan ve alkol ve sigara kullanan askerleri öldürmekten zevk aldığı dile getirilmiş.

Diyorum ki tamam belki cezalar uygulandı fakat asla alkol kullanan bir kişinin ölümle cezalandırıldığına dair tek bir belge yok. Bu yasaklar bahanesiyle Fransızlar içlerindeki kini kusmak için iyi bir neden buldular. Yöntemin savunulacak bir tarafı var mı ? Tabi ki yok hiçbir zaman baskı sonuç getirmemiştir. Aksine sadece sigara olayı değil birçok konuda yasaklanan şey cazip olmuştur..

Sağlık Bakanlığı denetleme için 5 bin memur görevlendirmiş, Yeterli olur mu olmaz mı hep birlikte göreceğiz. Zamanın da şehir içi dolmuştan tutun, tren, vapur gibi alanlarda tüketilen sigara şimdilerde tarihe karıştı. Bu uygulama da inşallah yerini bulur ve önümüzdeki süreçte sigara içenler kendilerini sorgularlar ve bizler nasıl kapalı alanlarda sigara kullanmayanların, çocukların, hastaların bulunduğu mekanlarda sigara içmişiz diye hayretle ve üzüntü ile hatırlarlar.

Burada ana sorun ise olayın politik malzeme haline getirilmesi halk üzerinde içki ve sigara tüketimini üzerinden baskı kurulması.Tekdirden anlamayanın hakkı kötektir misali yakında sivil zabıtaların ( Ankara’da olduğu gibi) elinde odun sopalarla vatandaşı kovalarken görürsek şaşırmayalım. Zira abartmakta üstümüze kimse yok.

Sahil de elele tutuşanları zina yapıyor diye suçlayan, tartaklayan zihniyet arkasına 4 tane hatun dizip yolda yürüyen zihniyettir. Zevk_ü alanın daniskasını yaşarlar sonra şalvarı çıkarıp kravatı takarlar hadi bakalım kanun çıkarmaya. İş bu nokta da inatlaşmaya giderse halkla başa çıkmak hiçte kolay olmaz .

Yeşilayı, çevre koruma dernekleri, sağlık kuruluş ve dernekleri gibi daha birçok STK ile amaçları ile kesişen ve destek gören bu yasakların, zorlama durumunda yan etkileri olacağı da kesin. Bu nedenle iyi ya da kötü bu girişimi her şeye rağmen fırsat olarak görmek bireysel olarak katkı da bulunmak gerek.

Şunu da açıklıkla ifade etmeliyim ki yazıya başlarken çok daha farklı bu yasağı eleştiren bir üslupla yazmayı düşündüm ancak, böyle hassas bir geçiş döneminde mesajın yanlış anlaşılabileceği endişesi ile hamasete yer olmadığını her şeye rağmen destek verilmesi gerektiğini düşünerek böyle yazmayı uygun gördüm. Ancak ola ki denetleme noktasında vatandaşın başına dikilip demoklesin kılıcı gibi bir sahne ye rastlarsam sizi temin ederim ki bende bizzati o kişi ya da kişilerin başına Azrail gibi dikilirim bunun da altını çizeyim.

Sadece yasak ve kısıtlamalarla değil eğitimle de destek verilmeli..

Vatana millete hayırlı olsun ne diyelim. İyi olur inşallah.

 
Toplam blog
: 181
: 1067
Kayıt tarihi
: 07.03.08
 
 

1957 Eskişehir doğumlu, Esk.A.Ü İşletme, İşbankası emeklisi, İstanbul Büyükçekmece de yaşayan, ST..