Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '15

 
Kategori
İlişkiler
 

Yaşsız, cinsiyetsiz ve iktidarsız insanlar

Yaşsız, cinsiyetsiz ve iktidarsız insanlar
 

Etrafta az sayıda görülürler.

Yaşsızlar, cinsiyetsizler ve iktidarsızlar, toplumsalın kendilerine bindirdiği normların dışında davranabilen insanlardır.

Yaşsız insanlar, sahip oldukları yaşı aşmış kişilerdir. Genç de olabilir, yaş almış da olabilir, ama siz onunla iletişimdeyken, davranışlarında, sözlerinde, düşüncelerinde, yaşadığı kadar yılın yarattığı toplumsal normları ve toplumsal psikolojiyi farketmezsiniz. Yaşlı insanlarda ise bunun tersi olur, genç bir yaşlı ise onda genç olmaya dair izleri yaş almış bir yaşlı ise yine buna dair izleri görürsünüz. İlkinde de, ikincisinde de konuşan, gerçekten konuşan kişi değildir, toplumsalın ona yüklediği normlar ve toplumsal psikolojidir. Konuşan kişinin gerçekten konuşan kişi olması, yaştan bağımsızlaşmış bir ruh halini gerektirir. Yaşsız insanlar sizi rahatlatır, çünkü yaşın getirdiği toplumsallık ve psikoloji size baskı yapamaz, yaşlar sıfırlanmış, ruhlar eşitlenmiştir. Bu da özgürlüktür.

Cinsiyetsiz insanlar da toplumsal normlar ve toplumsal psikolojinin cinsiyetli olmaya yüklediklerinden bağımsızlaşmış insanlardır. Cinsiyetsiz bir insanla konuşurken, cinsiyetin getirdiği keskin uçlardan, oklardan, mızraklardan vs. arınmış olarak konuşursunuz. Örneğin bir erkek olarak, bir erkekle konuşurken ki, erkeğin kadına yönelik afralı tafralı konuşmalarından ya da bir kadın olarak erkeğin size cinsel yönelimli bir dil ve davranış içine girmesinden arınırsınız. Size art niyetli olarak yaklaşmasa bile toplumsal normların ve toplumsal psikoloinin etkisi altındaki bir erkeği anlarsınız ve bu rahatsız edicidir. Aynı şey, kadın için de geçerlidir. Siz konuşurken, kadın da, kendisine bindirilmiş olan kadınca toplumsal normlar ve toplumsal psikoloji altındadır ve siz kadına karşı kayıtsız olsanız bile bu kadıncalığı hissedersiniz. Oysa cinsiyetsiz insanlar ne kadar da rahatlatır insanı, toplumsal normların ve toplumsal psikolojinin size bireyler aracılığı ile yaptığı bindirmeden kurtulur ve özgürleşirsiniz. 

İktidarsız insanlar da insanı özgürleştirir. İktidarsız insan, iktidar peşinde koşmayan kişidir. İktidar olmak, kişinin her şeyde kendisinin merkezde olmasını istemektir. Bu para, pul, orun, statü, ün, nam, fikir, yetki, makam vs. olabilir. İnsan ilişkilerinde daha çok fikir benimsetme, kendini kabul ettirme, ötekinin üzerinde etkili olmaya çalışma şekillerinde olabilir. Bir kişi bütün bu açılardan, başkalarının ifadesine göre sizden daha iyi bir noktada olsa bile, siz yine de, bu kişinin sizin üzerinizdeki iktidar etkisini kabul etmez ve bundan rahatsız olursunuz. O nedenle, siz, bir başkasından hayatınız boyunca daha çok çalışmış olsanız bile yine de, bu konuda, sizin ya da başkalarının görüşüne göre, ondan daha iyi bir noktada olduğunuza inansanız bile, ona karşı bir iktidar baskısı yapmadığınız zaman iktidarsız bir insan olursunuz. Hem ilişkide olduğunuz kişiyi, hem de kendinizi özgürleştirirsiniz. Tıpkı yaşsızlık ve cinsiyetsizlikte olduğu gibi, hem kendimizi hem de diğer insanları özgürleştiririz.

Hayat böylece daha güzeldir, çünkü bunlar olduğunda, siz toplumsal bir nesne olmaktan çıkar ve bireysel bir özne haline gelirsiniz. Daha çok etki eder ve daha çok etki alırsınız, bu yaşamla aranızdaki doğrudanlığı, hassaslığı, derinliği ve duyarlılığı yükseltir. Kendiniz olarak yaşar ve kendiniz olarak ölürsünüz.

Eğer temas etmişseniz, yaşsız, cinsiyetsiz ve iktidarsız insanların ne kadar tatlı olduklarını farketmişsinizdir. Yarattıkları tat aslında sadece sizin özgürlüğünüzün tadıdır.

 

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..