Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Kasım '20

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Yatırım Cenneti Balıkesir

 Yatırımcıların Kaçtığı  Balıkesir'den Yatırım Cenneti Balıkesir'e.. 

Dedikodularla Bıktırılan yatırımcılar, Sindirilen Belediye, Siyaset ve Bürokrasi Dönemi Sona Erdi.. 

Artık Eski Balıkesir Yok... Yatırımcıların arkasında Dirayetle Durup Yatırımları Kolaylaştıran, Sorunları Hızla Çözümleyen, Birbirine Kenetlenmiş Bir Balıkesir Var.. 

(Konuşma Videosu: https://www.youtube.com/watch?v=PnWeXaS971Q

 Okuma Parçaları:

http://blog.milliyet.com.tr/balikesir-de-bir-yatirim-hikayesi/Blog/?BlogNo=400464

http://blog.milliyet.com.tr/-turkiye-yi-doyuran-il--mi--yoksa--yerinde-tepinen-il--mi-/Blog/?BlogNo=592151 )

 

 Balıkesir’de kime “Şehrin en büyük sorunu nedir?” diye  sorsanız “İş imkanı, iszilik” diye cevap verecektir.. 

Çözümünü sorsanız alacağınız cevap  aynı olacaktır: “yeni iş imkanı oluşturacak yatırım” .. 

Günümüzde Devlet sanayi, tarım, turizm veya ticaret yatırımlarını yapmamakta, özel sektöre destek olmakta, altyapı ulaşım gibi yatırımları gerçekleştirmektedir. 

Bir şehrin bir ülkenin gelişmesinin temelindeki dinamik “dışarıdan yatırım” dır.. Ülkeler “yabancı sermaye” nin gelmesi için uğraştığı gibi iller de gelişebilmek in ile göre “yabancı sermaye yatırımı” sağlayabilmek için yarışır. 

Şehrin veya ülkenin öz sermayesinin yapacağı yatırım gerekli ivmeyi sağlamada yeterli olmaz ve uzun zaman alır...Büyük sermaye girişi gelişme için zorunludur. 

Sermaye ve insan göçü şehrin büyüme ve gelişmesinin en önemli dinamiğidir..Aksi halde zaten göç veren ve giderek yaşlanan bir il profili ortaya çıkar. 

Balıkesir dışarıdan yeterli sermaye(yatırım) girişi olmadığı ve buna dayalı olarak genç nüfusunu iş sebebiyle göç veren ve ülkemizin en yaşlı illerinden birisi haine gelmiştir. 

Özel sektörün Balıkesir’e sanayi, tarım, turizm veya ticaret alanlarında yatırım yapması için coğrafi konumu, yer altı ve yer üstü zenginlikleri, ulaşım avantajları, pazara ve Büyükşehirlere yakınlığı gibi büyük avantajları olmasına rağmen yatırım tercihinde yeterince göz önüne almamasının sebebi Siyaset, Belediye, Bürokrasi ve Sivil Toplum Dinamiklerin birlikte ve dirayetli bir bütünlük sağlayarak yatırımcının arkasında duramaması onun şehirde yapacağı yatırım sürecinde işlerini kolaylaştırıcı tavır gösterememesidir. 

Bu nedenle Balıkesir “Gelmeyen Yatırımcı”, “Gelip  Görüp Yatırımdan Vazgeçen Yatırımcı”, “Geldiğine Pişman Olan Yatırımcı”, “Yatırımını Başka İle Taşıyıp Kaçan Yatırımcı” hikayeleriyle doludur.. 

Hiçbir yatırımcı hem bir şehre yatırım yapıp hem de dedikodulara, bel altından vurulmalara, çeşit çeşit sinsice oluşturulan engellerle uğraşmak istemez. 

Bir şehre yatırımcı gelmesinden rahatsız olan kurulu düzenin değişmesi demektir ve bu elbette bir kısım insanı rahatsız eder…Çünkü, ekonominin büyümesi, şehrin zenginleşmesi yıllardır oluşmuş ağalık düzenini feodal ilişkiler ağını, siyasetten, iş dünyasına dönüştürür.. 

Eskiden böyleydi..Ama artık eski Balıkesir yok…O dönemler kapandı.. 

Siyaset istikrara kavuştu..Bu nedenle bürokrasi de istikralı.. 

Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri yatırımcının işini kolaylaştırma, yatırımcının arkasında durma konusunda kararlı ve dirayetli… 

Ticaret Odasından Sanayi Odasına, Esnafından vatandaşına kadar eski Balıkesir düzeninin değişmesi gerektiği konusunda hemfikir.. 

Elbette eski düzenden küçük çıkarlarının devamından yana olduğu için cılız da olsa yine eskiden olduğu gibi şehre gelen yatırımcının üzerine dedikodularla çullanmaya çalışan az da olsa bir kesim de var..Bunlar da yemeğe tat katan tuz veya biber miktarında.. 

Büyük illerden bir inşaat firması veya başka bir alanda gelen yatırım  olanda çalışan Balıkesirli firmalara zarar değil fayda sağlar..Mevcut kalite ve görgünün artmasını, yeni iş imkanlarının doğmasını sağlayan itici ve mevcudu geliştirirci etkisi olur… 

Bir şehrin gelişirken, yatırım alırken “yaşanabilirlik” özelliğini kaybetmemesi için “Planlı Bir Büyüme” gerçekleştirmesi gerekir. 

Bu amaçla Büyükşehir Belediyesi 1/100.000’lik planı tamamlamış 1/5.000 lik ve 1/1.000lik planlarını 20 ilçe de tamamlayabilmek için yapılan çalışmalarda büyük mesafe kat etmiştir.. 

Balıkesir 1.Derece Deprem kuşağı üzerindedir..2000 yılından önce yapılmış Deprem Yönetmeliklerine uygun olmayan binaları hızlı bir biçimde yenilemesi gerekmektedir…Bu nedenle yeni imar alanları oluşturmak, mevcut eski binaların olduğu bölgelerde Kentsel Dönüşümü teşvik edecek İmar avantajları sağlayarak dönüşümü cazip hale getirmek, uzun yıllardır çözülemeyen İmar Sorunlarını çözmek üzere kararlı ve hızlı bir şekilde çalışmaktadır. 

Büyükşehir Belediyemiz dedikodulara kulakları tıkayarak Balıkesir’in gelişimine, Balıkesirlinin hep birlikte zenginleşmesine odaklanmıştır.. 

Balıkesir artık “yerinde sayan il”, “yatırımcıların bıktırılıp kaçırıldığı il” olması mümkün değildir. 

Bu hususta Balıkesir kararlı… 

Büyükşehir Belediye Başkanımız, Meclisiyle, Encümeniyle, bürokratlarıyla taşın altına elini elini değil gövdesini koymuş biçimde Balıkesir’in Makus Talihini değiştirmek üzere şehrimize yatırım yapmak isteyen, yatırım yapan herkesin işini kolaylaştırma ve arkasında dimdik durma, oluşturulacak dedikodulara göğüs germe konusunda kesin değişmez geri adım atmaz bir biçimde dirayetli bir duruş ve inanca sahip. 

Birlikte başaracağız.. 

 
Toplam blog
: 178
: 1496
Kayıt tarihi
: 01.10.07
 
 

Balıkesir doğumlu.1990 İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunu. Balıkesirspor Kulüp Yöneticili..