Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Yatırım notu mu; Yatırım mı?

Yatırım geleceğe dönük bir eylemdir; gelecekte bağladığı sermayenin mislisini kazanma beklentisinde olan girişimcilerin risk alarak giriştiği bir planlamadır. Yatırım birçok açıdan spekülasyondan veya plasmandan* karakteristik farklılıklar taşır. Bizim gibi bir çok gelişmekte olan ülkelerin borsasına giren para spekülasyon veya plasman amacıyla girmektedir.

Yatırım notu geçmişe dönük bir eylemdir ve verildiği durumlarda çoğu zaman geçmişin karnesidir. Bir ülke ekonomisinde Enflasyon, işsizlik, sağlıklı büyüme, sistematik risk ve sistematik olmayan riskleri içerir.

Son zamanlarda XU100 de görülen hareketlerin ağırlıklı olarak yatırım notu beklentisiyle oluştuğu, görüldü. Böylece borsa endeksi yükseldikçe yükseldi ve tarihi zirve seviyelerine ulaştı.

HORMONLU YÜKSELİŞ

İMKB endeksinde geride bıraktığımız yıl görülen yükseliş temel rasyolardan destek bulamadığı için bence biraz hormonlu oldu. Yükselen banka kredileri stoku, büyümeyi yavaşlatmadan azaltılamayan cari açık sorunu, oldukça düşük tasarruf düzeyi sorunu, Ortadoğu'da kaybedilen pazarlar sorunu, aşırı değerli Türk lirası sorunu, katma değer yaratamayan ekonomi sorunu göz ardı edildi. Bir kaç petrol şirketinin yüksek karı ve bankacılık sektörünün çok sınırlı katma değer yaratan bize yar olmayan ancak yabancıya yarayan yüksek karlılıklarıyla avunuldu.  Petrolü biz üretmiyoruz, sermayeyi biz üretmiyoruz. Bizim üretemediklerimiz bizim karlılığımız değildir. Sürekli bizim diyorum buradan kastımın ülkemiz olduğu Türkiye olduğu açıktır.

PEKALA, BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Her zaman olduğu gibi son sözü paranın tekelini elinde bulunduranlar söyleyecek, benim analizlerim sonucunda endekse verdiğim değeri ne ben söyleyeyim ne de siz duymuş; okumuş olun. (çünkü çok düşük seviyeler) Tabana yayılmış bir piyasanın ülkemizde mevcut olmaması ve borsada yüksek pay sahiplerinin egemenliği geçtiğimiz dönemlerde birçok analizi boşa çıkardı. Geldiğimiz nokta bekleyiş noktasıdır. Bu arada bana sorarsanız nedir diye size burada yabancılar fena halde hemde çok fena halde yanılıyorlar derim. Sakın bana yabancılar asla yanılmaz edebiyatı yapmayın, onların batırdıkları fonları Ganj nehrinden akıtsanız nehirden günlerce dolar akardı. Her neyse anlatmak istediğim kredi notunun herşey olmadığıdır; hatırlatmak istediğim ABD’nin 2008 de en büyük kuruluşları iflas ederken, borsası derin kayıplar yaşarken kredi notunun AAA+ olduğudur. Kredi notu bekleyenlere veya bu şekilde güdülenmiş olanlara duyurulur.

Son sözümüzü söylersek...  PARA ASLA UYUMAZ

 Mustafa ÖZTÜRK  
 Yatırım Danışmanı

 *Plasman ikincil piyasalarda(borsalarda) dolaylı yatırımları içeren bir kavramdır.

 
Toplam blog
: 80
: 1013
Kayıt tarihi
: 16.04.12
 
 

İktisatçı; Yatırım danışmanı; Trend takipçisi  ..