Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '07

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Yavaş Yaşlanmak Elinizde – 1

Yavaş Yaşlanmak Elinizde – 1
 

Yapılan çalışmalar teorik olarak 120 yaşa kadar yaşanabileceğini gösteriyor. Her ne kadar benim aile ortalamam 52 olsada belki bu sınırı yukarı çekebileceğimi düşünüyorum. Nerede ne okursam okuyayım uzun yaşamanın yada “yavaş yaşlanmanın” tamamen yaşam tarzına bağlı olduğunu söylüyorlar. Yani bir şeyleri yanlış yaptığımız yada yapmadığımız için erken ölüyoruz.

Yapılması gerekenler ise oldukça basit;

1. Kendinizi zorlamayı bırakacaksınız.

Negatifliği bırakacaksınız. Gece geç vakitlere kadar bir şeyler yapıp karanlıksever olmaktansa “aydınlıksever” olmaya başlayacaksınız. Kendinizi kötülemeyecek ve küçük görmeyeceksiniz. Bilinen en iyi doktorun adı “moral” ve sizin içinizde. Karamsarlık yada olumsuz düşünce ile onu içinizde iyice derinlere gömdüğünüz için ömrünüzden kendi kendinize çalmış oluyorsunuz.

2. İşi uzmanına bırakın

Evde bir alet bozulduğunda, su yada elektrikle ilgili bir arıza olduğunda bende dahil eminim çoğunuz hemen kendiniz yapmaya kalkıyorsunuzdur. Burada iki nokta var: İşi uzmanına bırakırsanız büyük olasılıkla sizden daha iyi iş çıkaracak ve güvenli olacaktır. Diğer nokta ise bu tip konularda yaralanma ve hata ölme oranlarının ciddi seviyelerde olması. (Ör. Elektrik çarpması, yangın vb.) Olası bir kaza hayatınızı vesağlığınızı olumsuz etkileyebilir.

3. Ülserinize dikkat edin.

Ülserine dikat ederek beslenme ve ona göre davranmak ortalama olarak kişinin ömrünü 2.3 yıl uzatıyormuş. Eğer periyodik karın ağrılarınız varsa doktora görünmeniz, zaten ülserseniz dikkatli olmanız çok önemli.

4. Deniz sebzesi yiyin.

Yosunun çok faydası varmış. Bizim deniz börülcesi olarak bildiğimiz ve maalesef çoğunlukla rakıya meze yaptığımız türden deniz sebzelerini öneriyor doktorlar. Radyasyon ve çevreyi kirleten maddelere karşı en güçlü olan gıdalarmış. Sütten daha fazla kalsiyum, etten daha fazla demir, yumurtadan daha fazla protein içeriyorlar.

5. Şeker çok zararlı.

Şeker vücutta yağ olarak saklanıyor ve kanser riskini artırarak bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Yapılan çalışmalada beyaz kan hücrelerin iazalttığıda görülmüş. Meyva şekeri, bal ve meyvelerdan şeker ihtiyacı giderilebilir.

6. Köpek alın.

Ama hergün sabah ve akşam yürüyüşe çıkaracaksanız alın. Hergün en az 30 dakikalık yürüyüş fiziksel dayanıklılığı artırdığı gibi yürüyüş yapmayanlara göre 5 yıl daha fazla yaşam getiriyor.

7. Hergün 300 mg C vitamini alın.

Amerika’da UCLA’da yapılan bir halk sağlığı araştırmasında C Vitamini alanların almayanlardan daha uzun yaşadıklarını göstermiş. 35 yaşında bir erkek günde 300 mg veya fazlası C vitamini alıyorsa, günde 50 mg veya altında alan birine göre 5.5 yıl daha uzun yaşıyor. C vitaminini meyva ve sebzelerden almaya bakacaksınız.

8. Pazartesi stresini atmak.

New York Üniversitesinde yapılan bir çalışma belirli riskli günlerde işten kaçmanın kalp krizlerini %30 azalttığını göstermiş. İştenkaytarın demiyorum ama ciddi stresli zamanlarda rahatlamak için belki 1-2 saat dışarı çıkıp rahatlayabilirsiniz.

9. Sigarayı bırakın.

Başka bir şey söylemeyeceğim, içerseniz normalinden erken öleceksiniz. .

10. Kolestrolünüzü 200’ün altında tutun.

Kolestrolünüzü her yüzde bir düşürdüğünüzde kalp krizi riskinizi yüzde 2 azaltmış oluyorsunuz. Ve her azaltmada hayatınıza 6 ay eklemiş oluyorsunuz. Eğer 300 üzerindeki kolestrolünüzü 200 vealtına çemiş iseniz 4 yıl kazanıyorsunuz.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..