Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '07

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Yavaş Yaşlanmak Elinizde – 2

Yavaş Yaşlanmak Elinizde – 2
 

Yaşlanmak kaçınılmaz olsada her şeyde olduğu gibi “adam gibi yaşlanmak” lazım diyorum. Sadece yapmamız yada yapmamaız gereken birkaç küçük ayrıntıyı hatırlatmak amacım. Bizlerin sağlıklı olmasının bize olan faydasının yanısıra diğer insanlara emsal teşkil edeceğimizi çin çok önemli olacağı inancındayım. Şimdi devam edelim listemize;

11. Seks yapın

İngiliz araştırmacılar haftada 2 kez seks yapan erkeklerin ölüm oranlarının ayda bir yada daha az seks yapan erkeklere göre daha düşük olduğunu bulmuşlar.

12. Küçük tansiyonu 8’de tutun.

Eğer küçük tansiyonunuz genelde 9 veüsü çıkıyorsa ve siz bunu 8’e düşürebilirseniz ömrünüze 2.4 yıl katmış olacaksınız. Tansiyonu düşürmenin yolu ise yaşam tarzınızı ve alışkanlıklarınızı değiştirmenize bağlıdır.

13. Günde fazladan 300 kalori yakın.

Hayvanlarda yapılan araştırmalarda günlük kalori alımını düşürmek kolestrol seviyesini düşürdüğü gibi ömrü üçte bir oranında uzatıyor. Ayrıca günlük alınan gıda miktarını ve dolayısıyla kaloriyi düzenlemek Alzheimer ve Parkinson gibi ileri yaş hastalıklarından sizi koruyor.

14. Haftada bir gün arkadaşlarınızal takılın.

Uzun ve güzel bir hayat için gerekli olan şeylerden biriside arkadaşlardır. Sosyal ilişkileri zayıf olan insanlar beklenenden 4.5 yıl, iyi sosyal ilişkileri olanlar ise beklenenden 4.5 yıl fazla yaşamaktadırlar.

15. Haftada 4 kere 3 km koşun.

18,000 erkek üzerinde yapılan bir araştırmada spor yapan, aerobik ve fitness yapanların, yapmayanlara göre 8.7 yıl daha fazla yaşadığı saptanmış. Ayrıca 20 dakika yada altında 3 km koşu ve bunu haftada 4 kez öneriyorlar.

16. Haftada 3 günden fazla et yemeyin.

Et yerine diğer yararlı sebzelerle öğününüzü doldurursanız daha uzun ömür beklentinizide %13 artırmış olursunuz. Amerika’da son yapılan araştırmalar daha az kırmızı ve işlenmiş et(sucuk vb.) yemenin kolon kanserini azalttığını göstermekte. Ama tamamen kesmeyin. Sadece disipline edin.

17. Evlenin.

Mutlu bir evlilik fiziksel ve ruhsal sağlığınızı olumlu etkileyecektir.

18. Genetiğe önem verin.

Yaşlılık ile ilgili bazı şeyler diğer jenerasyonlara genlerle aktarılıyor. Bu yüzden aile geçmişi ömür konusunda tam olmasa bile bir ipucu verebiliyor.

19. Çok uyumayın.

Çok uyumak uzun ömür beklentisini azaltıyor. Günde 8 saatten fazla uyuyanların ölüm oranı 8 saat uyuyanlara göre yüksek. Ama 4 saaten az uyumakta aynı şekilde kötü.

20. Sadece ommmm diyin.

1992’de The International Journal of Neuroscience’ın raporuna göre günlük meditasyon yapanların ömrüne 12 yıl eklemiş. 2,000 yetişkin üzerinde yapılan çalışmada günlük rahatlama egzersizlerinin kalp krizi riskini %87, kanseri %55 ve sinir sistemine bağlı bozuklukları %87 azalttığı görülmüş. Bu yüzden tai chi, meditasyon yada yoga deneyin.

21. Okinawa’lılar gibi yemek yiyin.

Japonya’nın Okinawa kenti insanları en uzun ömürlü insanlar. Düşük kalorili yemekleri(soya vb.) tercih edin.

22. Büyük şehirden kaçın.

İşlek bir yol kenarında oturmak Kanada’nın McMaster Üniversitesinin yaptığı bir araştırmaya göre ömrümüzden 2.5 yıl çalıyor. Hava kirliliği ciğerlerimizi değil aksine kalbimizi etkiliyor. Çünkü hava kirliliğine yol açan maddeler damarlarımızı tıkıyor ve sertleştiriyor.

Yavaş Yaşlanmak Elinizde – 1

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..