Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '19

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Yavaşlama Yaşlının Güvenliği

Hani kendisine desen yavaşla yavaşlamayacak, gözünü seveyim doğa öyle bir yavaşlatıyor ki, hali durumu koruyor yaşlıyı.

Lakin bazı yaşlılar hain oluyor doğaya karşı geliyor. Tutturmuşlar “Ben daha aslanlar gibiyim, gençlere taş çıkarırım…” filan. Dışarıdan da yalancı şakşakçılar “Kim tutar seni!”

Ya adamın beli bükülmüş görmüyor musunuz, ne aslanı! Neleri yapabileceğini anlamak için önce yaşına sonra durumuna bakacağız. Burada iki tane durum söz konusu; yaşı 90’ın üzeriyse durumu iyi olsa bile yapmamalı, 90’ın altı aslında yapabilir ama kendine bakmadığı için durumu kötü yapamaz.

Gerçek yaşlı hareket bile etmez. Yaşımız ilerledikçe hayat yavaşlar. 80 li yaşlarda koşanları duyuyorum tıp uzmanı değilim ama sağlıklı bulmuyorum.

Hayatın hızıyla vücudun hızı uyumlu olacak, hayat koşuyor siz yürüyorsunuz olmaz. Siz de koşarsınız ama nereye kadar. Yaşlılıkta hayatın yavaşlaması bizim içindir, böyle olmasa her gün kolumuzu bacağımızı kırarız. Yaşlının acelesi olmaz, olursa Azrail’in de acelesi olur.

Şu konunun insanlara çok iyi anlatılması lazım; sağlıklısınızdır dinçsinizdir ileri yaştaysanız yine yapabilirsiniz, vücudun her zaman bir atımlık barutu vardır; ama işte yapmamalısınız. Vücut sanıldığı gibi öyle dayanıklı falan değildir, hayatın hiçbir yerinde zorlanmamalı, yaşlılıkta asla; 60’ında beli bükülenin suçu yanlış yaşamak.

Bir şeyleri yaparken zorlanıyorsanız demek ki yapmamanız gerekir. Ben hala zorlasam 100 kiloyu kaldırırım ama niye yapayım ki. Maalesef insanlarımız bu konuda çok bilinçsiz. Normal yaşayan vücut eğilmez bükülmez, küçülmez. Böyle olanlar sağlıklarına dikkat etmemişlerdir. 70’inde sırtında dağdan odun çekersen kambur olursun.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..