Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '15

 
Kategori
Haber
 

Yayınımız ses getirdi. "Karadenizde lav kayalıkları" turizme açılacak.

Yayınımız ses getirdi. "Karadenizde lav kayalıkları"  turizme açılacak.
 

Bartın Valisi Azizoğlu


Batı Karadeniz’deki  “lav kayalıklarına sahip çıkılarak, bunlar turizme kazandırılırsa, bu turizm patlamasından herkesin cebinde  tomar tomar döviz olacak”diyerek konuyu Bartın Gazetesi ve Milliyet Blog’da, daha önceden dillendirmiştik.

Bir haber aldık ki, Bartın Valiliği kolları sıvamış bu yazı üzerine. Gidilmiş işaret ettiğimiz Güzelcehisar’a. Kayalıkların yanına arabalarla taşınmışlar. Resimler geldi oradan. Ben, bu kadar çok insanı, kumsallarda  kravatlı, takım elbiseli görmemiştim.

         Kimler var diye bakındık. Çevre şehircilikten ne kadar personel varsa, taaa Zonguldak MTA’dan insanlar gelmiş. Bartın Belediyesinden, Amasra Müze Müdürlüğüne, Bartın Üniversitesinden, ahşap ev yapımcısına,  ve özel idare tam kadro, varmışlar lav kayalıklarının yanına.Turizm Müdürlüğünden, köyün fahri turizm elçisi Mehmet Gölbucaklıya  varıncaya kadar, dağ taş insan dolu. Muhtarları Necmi Uyan, gözlerini ovuşturuyormuş, “bu kadar insan buraya niye geldi acep” diyerekten. Bunu, telefondan öğrendim

HALA YAYINDA OLAN 92 YILLIK ÜNLÜ BARTIN GAZETESİ  DE KONUYA MANŞETTEN GİREREK, 3 NCÜ SAYFADAKİ YAZIMI TAM SAYFA OLARAK VERMİŞTİ.

        

         Resimler, çizelgeler, hesaplar, kitaplar, halkla temaslar derken,aynı gün dönüp, Vali Yardımcısı Mesut Gençtürk’ün başkanlığında Çeşm-i Cihan Salonunda toplanıp, izlenimler masaya yatırılmış.

        Alt yapı, üst yapı, ulaşım, bitişikteki İnkumu  ve Mugada’da neler yapılabilir diye kafa patlatmışlar. Böylelikle birinci raunt, şimdilik sona ermiş gözüküyor.

         Tarifsiz sevindik. İl Kültür Turizm Müdürü ile birlikte bir çalışma gurubu oluşturulacak.. Öngörülen işler tamamlanacak. Seneye Çilek fetivali ile birlikte “ Güzelcehisar Lav Festivali” ile  dış turizme açılması sağlanacak

         Ayakları sağlam basmak lazım diye de düşünen valilik, konuyu “uluslararasına” taşımağa mecbur olduklarını da hissetmişler. Atılımlarının o yönde olmasına da sevindik.

        Baksanıza yörenin koruma alanına ait imar planı tasdike gitmiş Ankara’ya, bir daha ses seda çıkmamış. İlkten tasdiklenecek. Şimdi Ankara’dan o bekleniyor.

.

TÜRKİYE, BARTIN SAYESİNDE DÖVİZE DOYACAK. TURİSTLER BURAYA AKIN EDECEK. KALİFORNİYA'DAKİ  LAV KAYALIKLARINA HÜCUM EDİLDİĞİ GİBİ.

         İşler kotarıldığında, 80 milyon yıllık Güzelcehisar’daki kayalıkları görmeğe gelecek olan turistlere, geniş imkanlar sağlanacak. Daha önce önerdiğimiz gibi, buralarda gondollar işleyecek. İsteyen sazlı sözlü, lokumlu, dansözlü,  pala bıyıkların çifteleriyle çekilen saltanat kayıklarında körfez gezileri yapılacak. Mum ışıklarının titrek ışıkları, körfezde ışıl ışıl rüyalara akacak.

        Lav kayalıkları, Boğazdaki köprülerde olduğu gibi ışıl ışıl  gerdanlıklar gibi süslenecek, ışıl ışıl  ışıklanacak

         Top şimdi Bartın Valiliğinde.1 raunt bitti. Meclis açılınca da, Bartın milletvekilleri devreye girip, meclise lav kayalıklarını anlatacak. Turizm bakanına sözlü sorular yöneltilecek. Kaliforniya’nın  lav kayalıklarından elde ettiği dudak uçurtan dövizin bir musluğu da Bartın’a çevrilmiş olacak. Ve buna sebep olanların heykeli dikilecek. Başımız da kellikten kurtulacak.

         abırla koruk, helva olur. Bekleyeceğiz, göreceğiz. Helva dedik de aklımıza geldi. Un var, şeker var, ateş var. Kafi değil. İcabında, her imkanı kullanarak, havanda suyu korukla dövüp, yine helva yapacağız.

BU RESİM İTALYA VENEDİKTE ÇEKİLMEDİ. ESKİŞEHİR'DE ÇEKİLD,İ. GÜZELCEHİSAR SULARINDA BÖYLESİ GONDOLLAR NEDEN YÜZMESİN.. BİZİM BAŞIMIZ KEL Mİ ?

         Helva deyince, yine aklımıza geldi. ”Aceleci Bacı’ya” danıştık. Rüyada helva görmek, iyiliğe alametmiş. Valimize sormak isterdik. Hiç rüyasında helva görüyor mu diye. Hele hele helvayı pişirirken görmek “Biraz çaba ile büyük kısmetler yakalamakmış.” Hele hele helvayı  yiyenleri görmek, o yörenin insanlarının, cebinden hiç parası eksilmeyecek demekmiş. Ne güzel bir rastlantı ama, di mi? Hadi hayırlısı.

        Lafın kısası ve kestirmesi, bir yerde helva mı karıştırılıyor. Hemen  kepçesine yapışmak gerek. Böylelikle de bol nimetlere gark olur insan. Helvanın kepçesini hep birlikte daha çok kişinin yapışması lazım ki, ” nasipler artsın.”

         Top şimdi, tekrar Bartın Valisinde. Geçmiş iktidar, zırt pırt valileri değiştirdi. Biri hariç, diğerlerini gereksiz yere hem.

         Gelecek iktidar akıllı ise, bu valiyi yerinden hiç kıpırdatmaz. O, Türkiye’nin Batı Karadeniz’deki döviz nimetinin amansız takipçisi olarak, iş bitimine kadar orada, Bartın’da kalmalıdır.

         Ayrıca, “Turist ahlak götürür” diyenlerden çok çekti bu halk. Yetsin gari.

Bakaciz, Göreciz. takip ediciz...

           Ört ki, ölem !

İŞTE KARADENİZİN 80 MİLYON YILLIK LAV KAYALIKLARININ KAYNAĞI, GÜZELCEHİSARDA KEŞFEDİLDİ. ŞİMDİ BU DÖVİZ MUSLUĞU AÇILACAK, TÜRKİYE DÖVİZE DOYACAK.

DAHA İLK KEŞİFTE ETRAFTAKİ TURİSTİK İŞLETMELER, BARTIN'IN SEMBOL TEL KIRMA HÜNERLERİNİ, SERGİLEMEĞE BAŞLADILAR  BİLE

BURASI, GÜZELCEHİSARDA LAV KAYALIKLARININ BAŞLANGIÇ NOKTASI, BU KUMSALLARDA BÖYLESİ KRAVATLI, TAKIM ELBİSELİ KİMSELERİ, ŞİMDİYE KADAR HİÇ GÖRMEMİŞTİK.

ARAZİ ÇALIŞMASI AYNI GÜN BİTTİ, DEVAMI BARTIN VALİLİK SALONLARINDA DEVAM ETTİ ..VALİ YARDIMCISI BU İŞLE GÖREVLENDİRİLMİŞTİ. RESİMDE  MESUT GENÇTÜRK VE İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRÜ FUAT DURSUN GÖRÜLÜYOR. (ÜST VE ALATTAKİ RESİM)

YETKİLİLER O GÜN HUMMALI ÇALIŞMALAR YAPTI. KAYIKLARLA LAV KAYALIKLARINA YANAŞILDI, BİR KISIM İLGİLİLER  DE KARADAN TETKİKLER YAPTI.

İŞTE İNKUMU-GÜZELCEHİSAR VE MUGADA KÖRFEZLERİNDE ÇALIŞTIRILACAK TURİSTE DÖNÜK SALTANAT KAYIKLARI. MİLYONLAR YIL ÖNCESİ HAYAT, 100 YIL ÖNCEKİ OSMANLI HAVASI, BU KÖRFEZLERDE BU KAYIKLARLA DOLAŞTIRILACAK. İÇİNDE TÜRK LOKUMU DAĞITILACAK. TURİSTLER ORYANTAL SEYREDECEK, PALA BIYIKLI KÜREKÇİLER KÜREK ÇEKECEK, TÜTSÜLER YAKILACAK ŞARKILAR SÖYLENECEK. MİSTİK BİR HAVA YARATILARAK TURİSTLER 80 MİLYON YILLIK HAYATIN İÇİNDE, BİR AN İÇİN, BANDIRA BANDIRA O HAYATI YAŞAYACAKLAR...  OH KEKA

BU RESİMLER VENEDİKTE ÇEKİLMEDİ. - ÜST VE ALTTAKİ RESİMLER - ESKİŞEHİRDEN  ÇEKİLDİ. BUNLAR DAN BİRİ İKİSİ GÜZELCEHİSARA YAKIŞMAZ MI? TURİST DEĞİŞİKLİK İSTER.

ÜSTTE GÜZELCEHİSARIN LAV KAYALIKLARINA BAKAN  EVİN BALKONU. BU BALKON DA GÜZELCEHİSARIN SİMGESİ OLDU. ALTTAKİ RESİM DE  VENEDİK DEĞİL, ESKİŞEHİR.

 

İŞTE GÜZELCEHİSARIN  FAHRİ TURİZM ELÇİLERİ. CEPLERİNDEN KAYIK TUTUP,  LAV KAYALIKLARININ RESİMLERİNİN ÇEKİLMESİNİ BÖYLECE SAĞLAYAN ÇİFT: DİLEK MEHMET GÖLBUCAKLI'LAR.

LAV KAYALIKLARI UZAYIP GİDİYOR. BÖYLESİ  BOŞLUKLARDA SEYİR PLATFORMLARI KURULUP, KAYALIKLARLA İÇ İÇE OLMAK NE GÜZEL DUYGUDUR. 80 MİLYONLUK BİR ÖMÜRDE BEN DE VARIMN DİYEBİLMENİN TUTKUSU, MUHTEŞEM OLACAKTIR. BU DUYGULARI BİZ DEĞİL, TURİSTLER DUYABİLİR ANCAK..

ORTA YER GÜZELCEHİSAR. SOL TARAF İNKUMU SAYFİYELİĞİ  VE EN SAĞ DA MUGADA. MUHTEŞEM DOĞA. ARA BOŞLUKLARA DOĞA TAHRİP EDİLMEDEN  LAVLARIN SEYREDİLMESİ İÇİN SEYİR TERASLARI KURULSUN DEDİK. TIPKI ULUDAĞDA, OTELLERİN HEMEN BİTİŞİĞİNDEKİ ÇAY KAHVE İKRAM EDİLDİĞİ, DÜŞENLERE GÜLÜNEN SEYİR TERASLARI GİBİ

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..