Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '17

 
Kategori
Teknoloji
 

Yaz Aylarında Bilgisayarları Serinletmenin Yolları

Yaz Aylarında Bilgisayarları Serinletmenin Yolları
 

Hemen herkes yaz aylarında oluşan yüksek sıcaklıklar nedeniyle bilgisayarlarının performanslarından memnun değil. Bu konuda size düşen görevler bulunuyor. Yaz aylarında bilgisayarları serinletmenin yolları nelerdir hep birlikte inceleyelim.

Öncelikle bilgisayarlarınızı doğru bir biçimde konumlandırarak ortama genişlik kazandırın. Bilgisayarınızın bulunduğu odaların serin olmasına özen gösterin. Bu bağlamda bir klima yanına bilgisayarınızı koyabilir ya da bir vantilatör yardımı ile kasanızı serinletebilirsiniz. Gündüzleri bu durum çok daha şiddetli performans düşüklüklerine neden olabiliyor. Bu durumda bilgisayarlarınızı güneş görmeyen, pencerelerden uzak bir bölüme koyabilirsiniz. Odanızın ferah ve serin olmasına özen göstermelisiniz.

Bilgisayarlarınızın fanları içeride devir daim yapan havayı kendisine doğru çeker. Bu nedenle fanlar içeride bulunan tozları, kirli havayı kendi bünyesinde barındırır. Sürekli biriken kirler ve tozlar bu fanlarda yapışkan hale gelebilir. Bu durum da performans düşüklüğüne neden olabilir. Hatta daha da ileriye gidip bilgisayarlarınız arıza yapabilir. Bunun önüne geçmek adına düzenli olarak bilgisayarınızın içini ve özellikle kapalı olan fanları temizlemek gerekir. Bu işlemi bir elektrik süpürgesiyle yapabilirsiniz. Hava spreyleri kullanabilirsiniz. Bu işlemlerden sonra bilgisayarlarınızın daha rahat çalıştığına tanık olacaksınız. Bu konuda uyarmak istediğimiz bir konu var: Bilgisayar başında asla sigara içmeyin. Sigara dumanını doğrudan içine çeken fanlar, bu lekeyi sarı ve yapışkan hale getirir. Performans düşüklüğüne neden olan bu durum ileride ciddi sorunlar teşkil edebilir. 

Bir diğer önemli konu ise, eğer bilgisayarlarınızı kendiniz topluyorsanız en az iki adet fan kullanmanız gerekmektedir. Bu durumun önemi oldukça büyüktür. Birinci fanı dışarıdan içeriye hava çekecek durumda konumlandırırsanız ve diğer fanı da içerideki sıcak havayı dışarıya atacak şekilde yerleştirirseniz sağlıklı bir düzen elde etmiş olursunuz. Böylelikle kasalarınız çok fazla ısınma göstermeyecektir. Performansı önemli derecede etkileyen durumlardan bir tanesidir bu.

Eğer bir dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, hava kanallarını kapatmamanız gerekir. Bu nedenle özellikle yaz aylarında bilgisayarınızı dizinizin üzerinde, masaya tamamen temas edecek şekilde, alt tarafında boşluk kalmayacak şekilde kullanmamalısınız. Bu durum bilgisayarınızın hava almasını engeller ve aşırı ısınmalara neden olur. Ancak bu problemi gidermek adına, özel olarak üretilmiş ve oldukça uygun fiyatlara satılan dizüstü altlıklarından alabilirsiniz. Bu seçeneğin bir çok alternatifi mevcuttur. En kullanışlıları ise, USB kablo ile hiç bir adaptöre gerek kalmadan soğutabilen altlıklardır. Bu araçlar sayesinde bilgisayarınızı rahatlatabilir ve ciddi sorunların önüne geçebilirsiniz. 

 

Ahmet Enes Kanca

 
Toplam blog
: 14
: 890
Kayıt tarihi
: 04.08.17
 
 

Resmi Web Sitesi: ahmeteneskanca.com ..