Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Yaz aylarında kilonuza sahip çıkın…

Yoğun iş temposundan sonra iyi bir tatili hak ettiniz. Özenle seçtiğiniz yeni kıyafetleriniz tam bedeninize uygun oldu ve ideal kilonuza yaz tatili öncesi kavuştunuz. Peki ya tatilde korkusuzca tartıya çıkabilmek için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Verilen kilolar ile insanların kendisine olan güvenleri geri gelse de tekrar kilo alma korkusu ile yaşamaya devam ederler. Özellikle yaz aylarında bu sıkıntılar daha sık yaşanmaktadır. Bu sıkıntılardan kurtulmak için bir an evvel diyet yapmaya gerek kalmadan sağlıklı beslenme ilkelerini uygulayarak kilonuzu koruyabilirsiniz.

İlke 1:
Güne dolu bir mide ile başlayın: Uzun süren yaz geceleri sabahları geç kalkmanıza ve vücut dengenizin düzensiz olarak çalışmasına neden olur. Özellikle fazla uyku hantal bir bedene sahip olmanıza neden olacaktır. Sabah kahvaltısından önce 30 dakikalık yüzme vücudunuz için yapacağınız en büyük torpil olacaktır. Tatilde bile olsanız kahvaltısız güne başlamayın.

İlke 2: Açık Büfe: Tatilin en büyük keyiflerinden biridir açık büfe yemek. Özellikle zahmet verilmeden hazırlanmış birçok yemek bazen gözümüzü döndürmektedir. Açık büfelerde özellikle zeytinyağlıları tercih edin. Bunun dışında sevdiğiniz ve kalorisi fazla olan yemekler tabaklarınızın küçük bir kısmını kapsayabilir.

İlke 3: DİKKAT Alkol:
Yaz tatilinde kilo almanızın en büyük sebeplerinden biri de alkol alımının artmasıdır. Özellikle alkol ile beraber fazla besin tüketmenizin yanında ertesi günü daha fazla yağlı besinleri tercih ettiğinize dikkat edin. Çünkü bu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Erkekler günde 2, kadınlar ise günde 1 birim alkol almalıdır.

İlke 4: Vazgeçilmez Dondurma: Kış aylarında az tüketilmesinin acısını yaz aylarında çıkardığımız dondurmanın tüketimi mümkün olduğunca azaltılmalıdır. Özellikle hazır olarak tükettiğimiz dondurma günde en fazla 2-3 top ve sütlü olanı tercih edilmelidir. Hazır olan dondurmaları tüketmek istediğinizde yemeden önce kalorisini incelemelisiniz. Bir öğünde tüketmiş olduğunuz yemek kadar kalorisi olduğunun farkına varacaksınız. Hazır dondurmaları haftada 2 defa tüketebilirsiniz.

İlke 5: Fiziksel Aktivite:
Şehir hayatı spor yapmamızı engellese de işte tam size göre fırsat. Sabahları havuz veya denizde geçireceğiniz 30-45 dakika, öğle saatlerinde basketbol, futbol oynamak, akşam saatlerinde ise ailenizle veya arkadaşlarınız ile yürüyüşe çıkmak vücudunuzun direncini arttıracak ve kilo korumanıza yardımcı olacaktır.

SU ve TUZ TÜKETİMİNE DİKKAT
Su, besinlerin sindirim, emilim ve vücutta kullanılması, atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılması, vücut ısısının kontrol altında tutulması ve vücutta elektrolitlerin taşınması gibi birçok önemli görev üstlenmektedir.
Vücudumuzdan çeşitli şekillerde atılan su, yaz aylarında terlemenin artması ile daha fazla atılmaktadır. Dolaysıyla suya olan ihtiyacımız yaz aylarında artmaktadır. Vücuttan %1 su kaybı olduğunda susuzluk duygusu oluşur. Su kaybı %3 olduğunda fiziksel performansta, %5 olduğundan ise bilişsel performansta azalma gözlenir. Vücuttaki su miktarının yeterli olup olmadığını değerlendirmek için idrar renginin kontrol edilmesi gerekir. İdrar renginin koyu sarı olması bir alarm durumu olarak algılanmalı ve idrar rengi açık sarıya dönüşene kadar su içmeye devam edilmelidir.

Yaz aylarında su kaybınızın fazla olduğunu düşünürsek, günde 2-2, 5 litre su içilmelidir. “Ben su yerine daha fazla kahve ve çayı tercih ediyorum” diyenlerdenseniz yanılıyorsunuz. Özellikle çay, kahve ve karbondioksitli içeceklerde bulunan kafein ve alkollü içecekler sıvı kaybını arttırır. Bu tür içeceklerin su yerine geçmediği bilinmeli ve tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir.
Tuz yemeklerimize lezzet katması açısından önemli bir çeşnidir. Ama lezzetten öte sağlığınızı da düşünmelisiniz. Yaz aylarında tuz tüketiminizin günde 6 gramın altında olmasına özen göstermelisiniz. Sofralarınızdan tuzu kaldırarak ve hazır besinleri mümkün olduğunca az tüketerek bunu sağlayabilirsiniz.
Sıcak günlerin tansiyon problemi olanlar için ayrı bir riski vardır. Bu riske tuzu eklersek hoş olmayan sonuçlar tatilinizin berbat olmasına neden olabilir. Tansiyon probleminiz varsa günde bir çay kaşığı tuzdan fazlasını tüketmeyin.

YAZ AYLARINDA İÇECEKLER

Yaz ayları için favori içeceklerimizi, asitli içecekler, hazır meyve suları, limonata, soda gibi listeyi uzatmak mümkün. Sağlığınız açısından en fazla tercih etmeniz gerekenler taze sıkılmış meyve sularıdır. Asitli içecekler ve hazır meyve sularını haftada 3-4 gün günde 330 ml’den fazla tüketmek sağlığınız açısından olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Tatlandırıcılı olan içecekleri ise tercih etmeniz daha az kalori almanız açısından önemlidir.

Dyt.Serkan TUTAR

 
Toplam blog
: 3
: 1138
Kayıt tarihi
: 11.08.08
 
 

Diyetisyen Serkan TUTAR, 30.07.1983 tarihinde doğdu. Ankara Yüce Fen Lisesi’nden mezun olduktan sonr..