Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

http://blog.milliyet.com.tr/peyzaj

04 Temmuz '21

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Yaz Bahçesine Yer Örtücü Bitki

Yaz Bahçesine Yer Örtücü Bitki

 Yerörtücü bitkiler; genelde çok yıllık olup fazla bakım istemezler. Toprak üstü görüntüyü anında bulunduğu yeri değiştiren ve çim yüzeylere alternatif sağlayan yer örtücüler özellikle yaz mevsiminde sıkça tercih edilmektedir. Susuzluğa dayanıklı olması ve fazla bakım istememesi bu bitkilerin seçimini daha da güçlendirmektedir. Yaz bahçelerini hareketlendirecek, renklendirecek ve kullanışlı hale getirecek; önerim olan sekiz çeşit yerörtücü bitkileri tanımaya ne dersiniz?......Haydi! Başlıyoruz.

Aptenia lancifolia: Türkçe ismi ‘’buz çiceği’’ dir. Etli yaprakları nedeniyle sukkulent görünüm verir. Fazla sulanmak istemezler. Toprak üstüne yayılarak büyür. İlkbahar mevsiminde hızlı gelişmeye başlar. Pembe küçük çicekleri papatya görünüme benzer. Çok dayanıklı olup bakım istemezler. Bahçenizin güneş veya yarıgölge yarı güneş yere dikebilirsiniz.

Carpobrotus edulis: Türkçe ismi ‘’kaz ayağı’’ dır. Etli, ucu sivri ve kalın görünümlü yapraklarıyla dikkatleri üzerine çeker. İlkbahar mevsiminden itibaren açan çicekleri göz alıcı konuma gelmektedir. Güneş seven bu yerörtücüler bakımı kolaydır. Saksılara, bahçeye rahatlıkla dikebilirsiniz. Özellikle bahçenizde vurgu yapmak istediğiniz noktalara dikerseniz etki alanı daha genişlemiş olur.

Dicondra repens: Türkçe ismi ‘’fare kulağı’’dır. Otsu ve çok yıllık bir yer örtücü olan bu bitki 5-10 cm arasında boylanıp hızlı yayılmaktadır. Yarı gölge yarı güneşli alanlarda ve toprak nem olduğu anlarda hızlı gelişmektedir. Genellikle çim yüzeyler için alternatif olarak kullanılmaktadır.

Gazania rıgens: Türkçe ismi ‘’koyun gözü’’ dür. Çok yıllıktır. Göz alıcı çicekleri nedeniyle  dikkat çekicidir. Bakım istemez. Güneşli alanlarda hızlı gelişmektedir. Bahçenizde ağaç diplerini örtmede, kaya bahçelerini kaplamada veya balkon saksılarınızı renklendirmek için kullanabilirsiniz.

Mesembryantheum: Türkçe ismi ‘’ gün güzeli’’ dir. Fazla bakım istemeyen bu yerörtücüler hızlı gelişim göstermektedir.Çicekleri renkli olup dikkat çekicidir. Bahçenizde istenmeyen toprak görüntüsünü kapatmak için kullanabilirsiniz. Güneş alanlarda ve fazla su istemeyen yerlerde bulunmaktan çok hoşlanır.

Oxalis sp. : Türkçe ismi ‘’ ekşi yonca,süs yoncası’’dır.Yarıgölge  alanlarda hızlı gelişmektedir. Çimin yetişmediği yerlerde tercih edilmektedir. Parçalı yaprakları ve pembe çicekleri ile dikkat çekicidir. Yaprak renkleri cinsine göre farklılık gösterir. Yeşil ve mor renkli olup estetik etki bırakmaktadır. Tohumla, çelikle ve kökten ayırma yöntemleri ile çoğaltılmaktadır.

Sedum spp.: Türkçe ismi ‘’yaprak güzeli’’ dir. Oldukça geniş bir yelpazede çeşitliliği vardır. Bu nedenle hem bahçenizde, hem evinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Estetik ve fonksiyonel özellikleri sayesinde yaz mevsiminde sıkça tercih edilmektedir. Toprak üstünü kapama, taş üstünü örtme, saksıları renklendirme gibi bir sürü etkileri vardır. Bakımı kolaydır. Güneşli ve yarıgölgeli alanlarda rahatlıkla gelişim gösterir.

Verbena x hybrida: Türkçe ismi ‘’yer minesi’’dir. Narin yaprak görüntüsü ve pembe-mor-lila renkli çicekleriyle dikkat çekicidir. Fazla bakım istemeyen bu yerörtücü çim yerine alternatif olarak kullanabilirsiniz. Hızlı büyür. Çelik, tohum ve kökten ayırma yöntemleri ile çoğaltılabilinir. Kar altında kalsa bile diğer sene ilkbahar mevsimin başlamasıyla tekrar yüz üstüne çıkar.

SEVGİ, HUZUR VE SAĞLIK SİZLERLE OLMASI DİLEĞİMLE…

HAYDİ YAZIN BİR SONRAKİ YAZI NE OLSUN? https://www.instagram.com/tasozdemirozlem

YÜKSEK PEYZAJ MİMARI////ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

 
Toplam blog
: 307
: 50
Kayıt tarihi
: 11.04.16
 
 

*PEYZAJ MİMARI *DÜZCE UNIVERSITESI/FEN BILIMLERI ENSTİTÜSÜ-YUKSEK PEYZAJ MIMARI *ABANT İZZET BAYSAL..