Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mayıs '13

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Yaz dayandı kapıya... Diyet düştü akıllara...

Yaz dayandı kapıya... Diyet düştü akıllara...
 

internetten alıntı


 

Ayışığı’dan…

Hayrola?

Düşünceler mi sardı kara kara?

‘’Ahhh, bu gün ne giysem?’’

‘’Yiyip de mi giysem?  Yemeden mi acaba?’’

Bin bir örümcek ağ kurar zihinlerde. Karışır insan aklı. Hele ki kadın milletinde!!! Kış boyunca, günler senin, gezmeler benim. Gelsin börekler, gitsin pastalar, kekler. Bilumum, karbonhidrat yüklü, yağlıca tuzluca!

‘’Yağmur yağdı… Yerler ıslak. Bu gün çok soğuk. Yakında başlayacağım yürüyüşlere de! Dur hele biraz düzelsin havalar…’’

Baharın yazla kucaklaşmaya hazırlandığı günler. Biter tüm mazeretler. Alır bir telaş, bir kıyamet.

Hele ki kışlık giysiler, rafa… Lavanta, sabun ve naftalin kokularının arasına.

Hatlar daha bir belirgin, giysiler ince… Fazlalıklar gün gibi ortada. Başlarlar sızlanmaya, hayıflanmaya…

‘’ 5 kilo fazlam var!’’

‘’Pantolonun fermuarı kapanmıyor. Tüh, yeni almıştım. Daha 2. kez bile giyemedimdi!’’

‘’Mayom da dar geldi!’’

‘’Biraz kilo verebilseydim! Düğünler de sıra sıra şimdi! Ne giyeceğim ben?’’

‘’Şu göbeği nasıl eritsem ki?’’

‘’Üzülmeyin’’ Derim ben…

Aynı ile vaki… Tecrübe ile sabittir.

Kuzenim sağ olsun. O getirdi aklıma. Her bir konunun koçu var… ‘’Basket koçu, ilişki koçu, sınav koçu, evlilik koçu, koçu koçu koçu… Sen de benim DİYET koçum ol.’’ Dedi. Ampuller, florasanlar patladı. Mumlar yandı.  On yüz milyon baloncuk misali… Sayısız… Hepsi bir, bir sönse de UMUT mumu asla sönmesin gönlünüzde.

 Bakın, neler yapacaksınız?

İlk adım kararlı olacaksınız. Siz siz olun, pazartesi günü diyete başlamayacaksınız. Zira pazartesi başlanan diyetin, çarşambaya fos çıkma ihtimali yüzde bin.

Asla ben yapabilir miyim? Başarabilir miyim? Diye endişeye kapılmayacaksınız.

Hani endişelere ram olup da, hızlı kilo verme babında ‘’Şu kadar kilo garanti!’’ sloganı ile yola çıkılmış ve içeriğinde ne olduğu bilinmeyen. Hızlı kilo verdirdiği iddia edilen ama ekstresi tam ayrılmamış ve tahlil edilmemiş ürünlerden ve de haplardan uzak duracaksınız. Diyet yapayım derken sağlığınızı tehlikeye atmanın bir gereği yok.

‘’Şok Şok Şok… Şok diyetlerden uzak kalmanızda fayda var.

‘’Şu kişi…… Şu kadar kilo verdi!’’ diyen ürünlere itibar etmek yok.

Tek tip besin ile beslenme de olmaz. Diyet de… Asla unutmayacaksınız.

Meyve diyeti yaparım. 5 kiloyu kısa zamanda veririm diye yanılgıya düşmeyin. Verdiğiniz kiloyu tekrar fazlası ile tekrar yüklenmeniz an meselesi. Azı karar, çoğu zarar. Meyvenin de çok tüketilmesi halinde karaciğere ve dolayısıyla vücuda zarar veren şeker türlerine dönüştüğünü göz ardı etmemenizde fayda var.

Önce inanın. Kendinize. Ve… Başarabileceğinize.

İnanmak 1. adım. Birkaç kez diyete başlayıp, uygulamış ya da hüsrana uğramış olsanız bile. Başarmanın 2. adımının kararlılık olduğunu aklınızdan çıkartmayınız. Ve… İstikrarlı olmalısınız. Bu da 3. Adım.

İnanmak, kararlı olmak ve istikrar ve de azim. İşte başarıya ulaşmanın ilk dört ana unsuru. Yalnız diyette değil. Üstelik her konuda… Başarıya giden kapının anahtarları.

Mutlu sona ulaşmaya birkaç adım daha kalmış demektir.

O adımları da hayata geçirecek olan yine sizsiniz. Diyete başlarken ilk önce sağlık kontrollerinizi yaptırmanız gerekli. Öyle çalakalem diyete başlanmaz. Ve diyetinizin süre geldiği zaman zarfında da periyodik olarak bu kontrolleri aksatmamalısınız.

Ve evet… Diyete başladınız.

İlk önce 3 beyazı, unu, şekeri ve tuzu azami ölçüde azaltmalısınız. Hatta bir süre hiç kullanmamalısınız. Tükettiğiniz doğal besinler, zaten bunları bünyelerinde doğaları gereği ihtiva etmekteler. Yetineceksiniz…

Metabolizmanızın, düzgün çalışabilmesi için ihtiyacınız olan dört ana maddeyi ihmal etmemelisiniz. Bunlar ne mi? Protein, karbonhidrat, yağ ve vitamin içeren besinler.

Aç kalarak, uzun süre yemeyerek diyet yapılamayacağını bilmelisiniz. Metabolizmanızın çalışabilmesi ve güçten düşmemeniz için az ve sık aralıklarla. 2 saat gibi aralıklarla yiyeceksiniz.

Sizi bu uzun ve sabır gerektiren yolculuğunuz esnasında, etkilemeye çalışan ya da baltalayan dış mihraklara kulaklarınızı tıkayacaksınız. ‘’ Bir defa yemekle bir şey olmaz! Hadi bunun tadına bak!’’ gibi ısrarlara, kararlılıkla karşı koymalısınız.

Hızla kilo kaybına uğramak, eskiyi aratır bir hale gelmenize sebep olacağından, diyet süresini sabırla sürdürmelisiniz. Ortalama haftada 1 kiloya kadar kilo kaybına uğramış olmanız, başarının anahtarlarını iyi kullanıyor olmanız anlamına gelir. Arada duraksamalar olacaktır. Bu sizi yolunuzdan asla vazgeçirmemelidir. Metabolizma da yorulur ve her gün, her gün uygulanmaya çalışılan sisteme bir zaman gelir ki isyan bayrağını çekiverir. O zaman ne yapacaksınız? Şaşırtacaksınız…

Durun hele… Acele yok… Anlatacağım.

Önce siz bir karar verin.

Diyet kararlılığınız ve uygulamanız esnasında yanınızda olacağım.

Ben yaşadıklarımı ve başarımın sırrını sizlerle paylaşacağım.

Hatta diyet yemekleri tarifleri bile yapacağım.

Bu günlük bu kadar...

Sevgilerimle…

 

Ayşen Arslangiray Kura

 

 

 

 
Toplam blog
: 533
: 1375
Kayıt tarihi
: 14.11.10
 
 

Aydoğdu; kızgın güneşinde Ağustos'un, sararmıştı altın sarısı başaklar. Kırlangıçların göç dansın..