Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

perihan reyhan ALKAN

http://blog.milliyet.com.tr/pra

14 Mayıs '10

 
Kategori
Dünya
 

Yaz geliyor, aman Çin'e dikkat!!!

Yaz geliyor, aman Çin'e dikkat!!!
 

Okulların kapanmasına az kaldı, çocuklar karne alacaklar ve de başarıları oranında da hediyeyle ödüllendirilecekler ailelerince. Ardından da yaz tatili, dolayısıyla deniz sezonu…

Aman veliler, çocuklarınızı sevindirip iyilik yapalım derken onlara telafisiz zararlar vermemek için elinizden geleni yapınız ve çok dikkatli olunuz lütfen.

Çin malı oyuncaklar ve deniz malzemelerinden söz ediyorum…

Hepimiz bir iki Çin malı ürün kullanmışızdır bu güne dek ve de görmüşüzdür dayanıksızlığını ve de düşük fiyatıyla tercih ettiğimiz bu ürünün o cüzi ödentisine bile değmediğini.

Giden para olsun, nihayeti 3-5 kuruş önemli değil de demişizdir. Ardından da düşünmüşüzdür bunun 5-10 katı fiyata 1 tane alacağıma, bu ucuzlardan 5-10 tane alır çeşit çeşit kullanırım, bozulanı da atarım, nasılsa önemli bir para değil diye!

Bu kadarla sınırlı olsa, oturup yazma zahmetinde bile bulunmazdım.

Lakin kullandıkları malzeme ve boyalar denetimsiz, çok tehlikeli zehirli kimyasallar içermekte ve de çocuklarımızın hayatını büyük tehlikeye atmaktayız!

Hangimiz isteriz ki çocuğumuzun kanında kurşun biriksin, kanserojen kimyasallar karışsın kanına?!

Ama ellerine verdiğimiz oyuncaklarla bilmeksizin yapıyoruz bu korkunç hatayı ve de çocuklarımızın hayatını tehlikeye atıyoruz, ölüme götürüyoruz onları verdiğimiz hediyelerin her birinin ölüme davetiye oluşundan habersiz!

Hele de o dayanıksız iki kullanımda denizin ortasında patlayan, yırtılan, kanserojen niteliği de cabası deniz malzemeleri!

Gerçek, oyuncak firması Fişher Prince’in Çin’deki imalatçısının resmi onay alınmamış boyalar kullandığının tespitiyle ortaya çıkmıştı biliyorsunuz. Bunun üzerine de ABD de pek çok firma ellerindeki milyon dolarlık oyuncağı hiç tereddütsüz çöpe atmıştı. Bunca paradan vazgeçebildiklerine göre de, demek ki önemli bir tehlikeydi!

Ürünlerde kullanılan malzemeleri test eden denetim firmalarından SGS firmasının denetleme Müdürü Nadin Haçerestunç da o günlerde: Oyuncaklar, giysiler, mutfak gereçleri, kozmetik ürünleri, temizlik maddeleri, elektronik aletler, gıda ürünleri ve buna benzer günlük kullanım gereçleri, ihraç edilecekleri zaman ilgili ülkenin kanunlarının gerektirdiği şekilde zararlı kimyasallardan arındırmak zorundadır diye de bir açıklama yapmıştı.

Lakin Çin’in hiç de umurunda değildi bu kural, hele de karşısında özensiz alıcısı varsa ve o alıcının ülkesinde denetim mekanizması işlersizse ve de duyarsızsa o ülke bu tehlikeye!..

Gerçeğin ortaya çıkması üzerine de, pek çok ülke gibi bizde de çalışmalar yapılmaya, nasıl ve ne gibi önlemler alınmalı sorularına yanıtlar aranmaya başlamıştı. Başlamıştı da, henüz hiçbir sonuç ve yaptırım yok görünürde ve de Çin malları denetimsiz, sebilhane bardağı gibi dizim dizim raflarda hâlâ.

Bunları şüphesiz ki biliyorsunuz; ben sadece hatırlatmak istedim!!!

 
Toplam blog
: 290
: 553
Kayıt tarihi
: 11.03.08
 
 

İlk ve orta öğrenimimi Gölcük/ Kocaeli, lise ve üniversite öğrenimimi Ankarada gördüm. İlk okuldan..