Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Yaz mevsiminin kaçınılmaz varlıkları sivrisinekler

Yaz mevsiminin kaçınılmaz varlıkları sivrisinekler
 

KATORİSENKO


Bir yazımda çeltik ekiminin çevremizde yaygın olduğunu belirtmiştim. Bir arkadaş sivrisinek olup olmadığını sormuştu.

Olmaz olur mu? Bugün ders sırasında vızıldıyordu ortalıkta . Bir hafta kadar oldu yağmur dönemi başlayalı. Arada bır güneş açıyor ama su birikintileri var ve çeltik ekilen alanlar su dolu. Ekilmeyen alanlarda da su birikiyor ve sivrisineklere gün doğuyor tabi.

Burada değişik yöntemlerle sivrisineklerden korunmaya çalışıyoruz . Evlerin pencereleri telli. Ama kapının açılmasıyla eve doluverirler . Evin içinde KATORİSENKO denilen bir tür tütsü yakılır . Bir ölçüde etkili .

Elektrilikle çalışanları da var . Ancak eskiden beri kullanılan yöntemin daha etili olduğu söyleniyor . Yakın zamanda sevimli hale geldiler .Örneğin resimdeki kedi gibi. Bazan karpus dilimi biçiminde olanları da var . İçine tütsütü koyup yakıyoruz .. Spiral seklindeki katarisenkonun ömrü yarım gün . Yanması bitince hemen yenisini yerleştirmek gerekli ..Yoksa kan emmeye hazır bir ordu dışarda bekliyor.

Evde her odaya koymak gerekli ama koku biraz ağır. Olmayınca özellikle yatağa girince keman çalmaya başlıyorlar.. Bu kez spreyler devreye giriyor. Cilde direk sürülenleri var.

Sivrisineğin neden olduğu bir hastalık var. Çocukken mutlaka aşı yapılıyor iki kez hem de. Türkiye de iken kara sinekler boldu, burada da sivrisinekler ..Bir türlü kurtulunmuyor bu yaratıklardan .

En iğrenç olanı yakaladığınız ve iki elinizle şak diye canına kıydığınız sivrisineğin kan damlasına dönüşü ...Kimin kanı acaba ..Hemen eli dezenfekte etmek gerekli ...Doğru lavabo ve ecza dolabına ......
 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..