Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Haziran '12

 
Kategori
Magazin
 

Yaz rehavetini dağıtacak diziler evlere şenlik!

Yaz rehavetini dağıtacak diziler evlere şenlik!
 

Yazın gelmesiyle birlikte ekranlardaki sezon dönüşümü de başladı. Ancak bu dönüşüm eskisinden farklı. Geçmiş yıllarda yaza girerken kimi diziler finalle televizyon yolculuğuna noktayı koyar, kimileri de soru işaretli sezon finalleriyle izleyici ilgisini eylülde başlatılan yeni döneme taşırdı. Yaz ayları da, laf olsun misali hazırlanan eğlencelik programlar ve sinema filmleriyle geçiştirilirdi.

Televizyon dünyasının bu rutin işleyişi son yıllarda şekil değiştirdi. Mevcut dizilerini tatile yollayan ya da sonlandıran kanallar, doğacak boşlukları gidermek için yine dizilere yöneliyor. Gerek alınan reklamların getirileriyle kabaran iştahlar, gerekse yaza denk gelen Ramazan yeni yapımların ekranda boy gösterme sürecini erkene aldı. Bu uygulama sayesinde, izleyiciler de yazı ‘dizi boşluğu’ yaşamadan geçirecekler ve tek eğlence halini alan dizi muhabbetlerinden mahrum kalmayacaklar. Peki, eskilerin yerini dolduracak yeni yapımlar neler olacak? Kısaca bir bakalım…

Yeni yapım konusunda başı çeken kanal, bu sezonu pek verimli geçirmeyen Star TV! Altı yeni diziyle, reyting kaybının acısını çıkartmaya çalışacak olan kanalın yapımları güldürmeyi hedeflemekte. Star TV’nin bir başka hedefi de, kendisine bağlı Star Yapım’ın üreteceği dizilerle dikkat çekmek. 16 bölümden oluşan 45 dakikalık ‘Çıplak Gerçek’ bu yeniliğin ilk adımı! Bir anlamda ‘90 dakikalık dizilere hayır’ kampanyasına öncülük edecek olan yapım, izleyiciyi yeniden 45 dakikalık dizilere alıştıracak mı, göreceğiz.

45 dakikalık dizi devrini başlatan Star TV’nin ilk yayına sokacağı yeni dizi, aynı apartmanda yaşayan üç erkek ile üç genç kızın eğlenceli hikâyesini anlatan ‘Küçük Hesaplar’… Dizi, 22 Haziran saat 23.30’da ekranda olacak. Müjdat Gezen, Zafer Algöz ve Şebnem Sönmez’i bir araya getiren Kevgir ailesinin maceraları işleyen ‘İbret-i Ailem’ ise27 Haziran saat 20.00’de izleyiciyle buluşacak. Sırf para kazanmak için ‘Meslek Hikâyeleri’ adlı belgeselin sunuculuğunu kabul eden üç arkadaşın hikâyesi olan ‘İşler Güçler’in ilk bölümü 28 Haziran saat 20.00’de yayınlanacak. Mutlu evlilikleri ve üç çocuklarını geçmişte bırakıp boşanmaya karar veren bir çiftin öyküsü olan ‘Hayatımın Rolü’ ile bir rock grubu çevresinde üniversiteyi, gençleri, onları kendi istekleri doğrultusunda yönlendirmeye çalışan aileleri ve dupduru bir aşk hikâyesini anlatan ‘Sudan Bıkmış Balıklar’ Star TV’nin diğer yenileri.

‘Öyle Bir Geçer Zaman Ki’nin başarısıyla ekranı fetheden Kanal D, dönem dizilerindeki iddiasını yeni yayın döneminde de sürdürüyor. ‘Hanımın Çiftliği’nden sonra yine bir Orhan Kemal eseri olan ‘Kötü Yol’da, Zülküf Yücel’in kaleminden çıkma 1960’ların İstanbul yaşamını ve Yeşilçam’ını ekrana taşıyacak.

Hümeyra’yı yeniden ekranlara döndüren ‘Annem Uyurken’ dizisi, Kanal D’nin komedisi. Kızının düğününde komaya giren Gül Hanım’ın 10 senelik güzellik uykusunun ardından uyanıp ortalığı birbirine katmasını ekrana taşıyacak olan dizide BKM’den Büşra Pekin de yer almakta.

‘Behzat Ç.’nin yapımcısı Adam Film tarafından ATV için çekilen ‘Balkanlar 1912’, Balkan Savaşı günlerinden bir esinti… Dizinin başrolü için düşünülen isimlerden biri ‘Adını Feriha Koydum’dan ayrılacağı söylenen Hazal Kaya ile daha başlamadan merak uyandıran yapımda Tuğçe Kazaz’ın da yer almakta. Çekimleri Makedonya’da gerçekleştirilen yapımın senaristi, caz albümü hazırlığındaki Kürşat Başar.

10 yaşındaki oğlu Okyanus ve 8 yaşındaki kızı Çiçek ile karısının ölüm acısını yaşayan antikacı İlyas’ın yaşamlarını konu alan ‘Dedemin Dolabı’, çocukları ve büyükleri sihirle buluşturup dertleri dağıtan bir yapım. Senaryosunu Kamuran Süner ve Nisan Hakan Özkan’ın yazdığı dizi, 30 Haziran saat 19.45’te FOX TV’de.

Show TV’nin yenileriyse, uzun zamandır dönen tanıtımıyla ilgi çeken ‘Ustura Kemal’ ve bir Trakya entrikası olan ‘Düşman Kardeşler’. 4 Temmuz’da yayına girecek olan ‘Düşman Kardeşler’, Ahmet ile Mehmet’e odaklanıp Trakya insanının yaşam biçimiyle güldürmeyi ve düşündürmeyi amaçlıyor. BKM’den Murat Eken’in de aralarında olduğu oyuncu kadrosu dizinin en büyük kozu gibi görünmekte!

Haldun Sevel’in eserinden uyarlanan ‘Ustura Kemal’ de, Show TV’nin dönem dizisi… Üsküdarlı bir kabadayının maceralarını anlatan yapımda Oktay Kaynarca, Emre Kınay ve Naz Elmas’ın rol almakta. Beğenilerek izleneceği tahmin edilen dizinin sürprizi; dört bölümün ardından ara verip yeni yayın döneminde kaldığı yerden devam edecek olması. Bu da izleyiciyi çekmek için uygulanan yeni bir taktik olsa gerek.

Ekranları tatil rehavetinden kurtaracak olan yeni diziler şimdilik bu kadar. İlk etapta bıraktıkları izlenim, ‘ara dönem’de evleri şenlendirecekleri yönünde. Sıcak yaz günlerinde izleyiciyi ekran başında hangi oranda tutabileceklerini ve yeni sezona nefeslerinin yetip yetmeyeceğini daha sonra değerlendireceğiz.

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal

 

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..