Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '09

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

YAZ SICAKLARINDA AKILLI BESLENİN

YAZ SICAKLARINDA AKILLI BESLENİN
 

Yaz sıcaklarında nasıl beslenmeliyiz?

 

Yaz sıcakları birden bastırdı. Artık daha ince giysiler giyiyor, tatil planları yapıyoruz. Yaza hazırlanırken fazla kilolardan kurtulmak için birçok kişi özel olarak çaba harcadı. Peki, beklenen yaz günlerinde nasıl besleneceğinizi hiç düşündünüz mü? Bu sorunun yanıtlarını birkaç başlık altında inceleyelim:

 

Yaz aylarında sıvı alımını artırın!

 

Yazın terle birlikte günlük 500-750 ml su kaybederiz, idrar ve solunumla beraber kaybettiklerimizi de hesaba katarsak bu kaybı ortalama 3 litre sıvı tüketerek karşılayabiliriz. Susuzluğunuzu idrar renginizi takip ederek ölçebilirsiniz. İdrar renginiz koyulaştıkça susuzluğunuz da artıyor demektir. Sıvı tüketiminizin en az 2 litresini su olarak, geri kalanını da içecekler ve yiyeceklerden karşılamaya özen gösterin. Sıvı kaybına bağlı dehidratasyon düzeyi artarsa şuur kapanması, şok tablosu, yüksek tansiyon, halsizlik, solukluk gibi şikâyetleriniz artar. Özellikle çocuklar, hamileler ve yaşlılar dehidratasyon durumunda ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalırlar. Spor yapanların en az 1 litre daha fazla sıvı tüketmelerinin yaşamsal önemi olduğu unutulmamalıdır.

 

 

Besin zehirlenmelerine karşı dikkat!

 

Yaz aylarına birçok yiyecek ve içeceğin saklanması zorlaşmaktadır. Çünkü soğukta saklanması gereken yiyecekler marketten eve gelene kadar bile bozulabilir. İçeriğinde ne olduğunu bilmediğiniz, açıkta satılan, hijyenik şartlarda üretildiğinden emin olmadığınız yiyeceklerden uzak durun. İshal, karın ağrısı, kusma, bulantı gibi belirtilerle kendini gösteren besin zehirlenmesi önemsenmediğinde ölümle bile sonuçlanabilir. Besin zehirlenmesi yönünden riskli yiyecekler yumurta, mayonez, et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri, dondurma, pirinç, patates ve makarnadır. Satın alma, saklama ve pişirme ilkelerine uyulduğunda risk azalmakla birlikte dikkat edilmeğinde riskleri artmaktadır.

 

Daha fazla sebze ve meyve tüketin!

 

Yaz aylarının en avantajlı yanı sebze ve meyve çeşitliliğinin fazla olmasıdır. Her renkten ve her çeşitten bol bulunan sebze ve meyveler vücudun ihtiyacı olan birçok vitamin, mineral ve suyun en önemli kaynağıdırlar. Bunun yanında içerdikleri antioksidan özellikteki aktif bileşenler sayesinde hücrelerin yapısının korunmasını sağlarlar ve birçok hastalığın önlenmesinde rol alırlar. Sebze ve meyvelerde bulunan çözünür ve çözünmez lifler sayesinde bağırsak sağlığı korunur ve kandaki yağ seviyelerinin normal düzeylerde kalmasına destek olur. Ayrıca kan şekeri dengesini sağlamada da diyet lifleri çok önemlidir. Yaz aylarında daha çok sebze ve meyve tüketmek gerekir, ancak bol sebze meyve yendiği için diğer yiyeceklerin alımı unutulmamalıdır. Ana öğünlerde sadece meyve tüketmek yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayamaz.

 

Süt tüketmenin tatlı hali: Dondurma

 

Yaz aylarının en tatlı kaçamağı olarak bilinen dondurma aslında süt tüketmenin başka yoludur. Sütten farkı şeker ve yağ oranının daha fazla olmasıdır. Dondurma tüketildiğinde süt ve yağ alımı sınırlandırılmalıdır. Ayrıca açıkta satılan, güvenilirliğinden emin olunmayan dondurma tüketimi besin zehirlenmelerine davetiye çıkarabilir. Süt ve sütten yapılmış ürünler; içerdiği protein ve şeker nedeniyle uygun ısıda saklanmadığında, pastörize edilmediğinde içinde birçok bakterinin üremesine olanak veren bir yiyecektir. Bu nedenle dondurma alırken ambalajlı olmasına, çözülüp tekrar dondurulmamış olmasına dikkat edin. Fazla dondurma tüketmek fazla kalori alımına da neden olabilir. Kilo kontrolünü sağlamak isteyenlerin dondurma tüketim miktarını diyetisyenlerine danışmaları gereklidir. Piyasada tatlandırıcı kullanılarak üretilmiş light dondurmalardan yararlanılabilir, ancak fazla tüketilmesi yine dengeli ve yeterli beslenmenin önünde bir engeldir.

 

Aşırı tuzlu ve yağlı yiyeceklere dikkat!

 

Yaz aylarında genellikle ağır yağlı yemekler tercih edilmez. Bunun en önemli sebebi hava sıcaklığı ve nemin fazla olmasından kaynaklanan sindirim problemleridir. Fazla yağlı ve tuzlu beslenmek damar sağlığını bozarak hipertansiyon, yüksek kolesterol ve buna bağlı damar tıkanıklıklarına neden olur. Çocuklar, hamile ve emziren bayanlar, 40 yaşını aşmış erkekler ve 50 yaşını aşmış bayanlar tuz ve yağ konusunda daha dikkatli olmalıdır.

 

Tatilde de sağlıklı beslenmeye dikkat!

 

Bütün bir sene yaz tatili hayali kurup, tatilde de dinleneceğiniz yerde hastalanmak istemezsiniz değil mi? Açık büfeler, her şey dahil sistemiyle çalışan konaklama tesisleri başta hızlı kilo almanıza, ardından de çeşitli sindirim sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle tatilde de tedbiri elden bırakmayın. Alışık olmadığınız yiyeceklerden tadımlık alın. Çok fazla yiyeceği birbiriyle karıştırmayın. Mümkün olduğunca ızgara ya da kendi suyunda pişmiş yiyecekleri tercih edin. Alkol tüketimini abartmayın. Sıcak havalarda tüketilen alkol ani kalp spazmlarına, su kaybına, vücutta yağ birikmesine ve kan şekeri dengesinin bozulmasına neden olur. Haftada birkaç akşam alınan kırmızı şarapla yetinerek tatilinizi güzel değerlendirmek elinizdedir.

 

Keyifli bir yaz geçirmenizi diliyorum

 

Sevgilerle

Uzman Diyetisyen Aysen Arıcan Öz

 
Cumhuriyet Mah. Ergene sok. Melek Apt. No:1 Kat 1
KUŞADASI-AYDIN

 

 
Toplam blog
: 97
: 2936
Kayıt tarihi
: 22.08.07
 
 

1999 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden ..