Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Temmuz '07

 
Kategori
Kitap
 

Yazarları tanıyalım (3) Edmondo de Amicis

Yazarları tanıyalım (3) Edmondo de Amicis
 

Serimin 3. bölümünde en sevdiğim kitap olan "Çocuk Kalbi"nin yazarı Edmondo de Amicis var. İşte hayatı:

1846’ da Oreglia’da dünyaya geldi. Önceleri subay orduda çalıştı. Floransa’ya giderek askeri bir gazetede fıkra ve makaleler yazmaya başladı. Bunu bir cilt halinde yayınladı ve ünü arttı. Daha sonra küçük öykülerini Novelle adlı kitabında topladı. "1870/71 Yılları Anıları" adını verdiği kitabı yayımladı ve bundan sonra ordudan ayrılıp kendini tamamen yazı yaşamına verdi. Ardı ardına yazdığı kitaplarla ün kazandı.En bilinen eserlerinden biri de çocuk kalbidir. Bir de İstanbul ve Türkiye gezilerini anlatan 2 ciltlik bir kitap çıkardı. Torino Kentine yerleşti ve eğitim konularıyla ilgilenmeye başladı. Dostlar adını verdiği 2 ciltlik kitabı ruhbilimsel gözlemler yönünden büyük bir öneme sahiptir. Başyapıtı sayılan Çocuk Kalbi tam 25 dile çevrildi. Bu yapıtı büyük bir ün kazandı. Okyanus Üstünde, Öğretmenin Romanı, Herkesin Arabası, Okul ile Ev Arası adlı yapıtlarından sonra, 1905’te İtalyanca üzerine incelemeler ve görüşlerini Güzel Dil adlı yapıtında toplamıştır. Edmondo De Amicis, 1908’de hayata gözlerini yummuştur.

Çocuk Kalbi kitabında Enrico adında bir çocuğun bir okul dönemini anlatıyor. Hatta bu kitabı oğlunun günlüğünden yararlanarak yazmış. Ama kitap insana çok şey öğretiyor, anlatıyor.

Çocuk Kalbi çok ama çok manalı bir kitap. Mesela babasının ve annesinin yazdığı mektuplardan birer tanelerinin bazı bölümleri aklımda. Babası ona mektubunda şöyle diyordu:

"Oğlum, Dünya Ölüleri Anma Gününde anacak bir yakının olmadığı için şanslısın. Fakat insanlar ölümlüdür" şeklinde bir şeyler diyordu. Kitabı 3 sene önce okuduğumda hatırladığım kadarıyla böyle bir mektup vardı. Fakat annesinin mektubu hala aklımda:

"Sevgili Enriko. Bugün kucağında çocuğu olan bir dilencinin önünden geçtin. Ama ona hiç bakmadın bile. Sen şu anda toksun. Ama onlar, onların senin yaşında hatta senden de küçük oğulları aç. Dilenen bir anneyi gördüğünde cebinde olduğu kadar onlara para ver. Onlar senin arkandan Hayır Duası ederler. Bu çok güzel birşey. Hem onlarında karınlarını doyuracak parası olur." şeklinde bir mektup vardı.

Çocuk Kalbi kitabı gerçekten okunması gereken harika bir kitap. Çocuk-büyük herkese şiddetle öneririm.

Bir dahaki yazımda görüşmek üzere...

Hayatını aldığım kaynak : tr.wikipedia.org sitesidir

 
Toplam blog
: 313
: 1350
Kayıt tarihi
: 21.03.07
 
 

1996'nın ilkbaharının dünyaya getirdiği birçok çocuktan biriyim. Milliyet Blog'da yazmaya yaşım h..