Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '18

 
Kategori
Eğitim
 

Yazı Dili ile Konuşma Dili Arasındaki Farkları Nelerdir?

Yazı Dili ile Konuşma Dili Arasındaki Farkları Nelerdir?
 

3 K İle Diksiyon


3 K, Kendi Kendinin Koçu olmasının kısaltılmış halidir. Zamanım yok, param yok diyerek kendini geliştirmek isteyenlere Kendi Kendinin Koçu olma imkânı tanımadır. Kişi, hayatında başarıya ve mutluluğa ulaşmak için öncelikle Kendi Kendini Keşfetmelidir. 

Kişinin kendini tanıması, hangi alanlarda ne durumda bulunduğunu belirlemesi ve eksik olduğunu düşündüğü alanlarda kendini geliştirmeye karar vermesi, kişisel gelişim sürecinin başladığı andır. Kişisel gelişimin temeli kendini keşfetmekle başlar.

Dil millî birliğin çimentosudur. Ayni dili konuşan insan toplulukları bir millet sayılırlar ve hemen her zaman ayrı, bağımsız bir devlet kurmuş bulunurlar. Konuşma dili samimiyetten, yazı dili resmiyetten gelir. Bu önemli bir farktır.

Günümüz Türkçesinde İstanbul ağzına dayanan yazılı dil hem ortak dildir, hem de Türk yazı ve edebiyat dilidir. Genelde yazı dili ve edebi dil kavramları eşanlamlı kullanılmaktadır. Yazı dili yazım kurallarına, konuşma dili söyleyiş kolaylığına önem verir. Konuşma dilinde cümleler genellikle kısadır, yazı dilinde uzun cümleler vardır.

Yazı dilinde cümleler kurallıdır. Yüklem sonda bulunur. Konuşma dilinde ise devrik ve eksiltili cümleler çoğunluktadır. Bir ülkenin çeşitli konuşma dilleri ve ağızları bulunmasına karşılık yazı dili tektir. O ülkede yaşayan insanlar okuyup yazarken bu ortak dili kullanır.

Yazı dilindeki alfabe sistemi bütün sesleri göstermeye yetmez. Bu yüzden konuşma dilinde bazı seslerin farklı seslendirildiği görülür.

Yazı dilinde anlamı kolayca ifade etmeye yarayan noktalama ve imla kurallarının yerini konuşma dilinde vurgu, tonlama, duraklama gibi özellikler alır. Bu özellikleri kazandıran diksiyon sanatıdır.

 

 
Toplam blog
: 53
: 432
Kayıt tarihi
: 22.02.08
 
 

Eğitimle Geliştir Kendini           Eğitimci-yazar olarak halen Kişisel Gelişim, Liderlik, Beden ..