Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '20

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

YAZI MI TURA MI?

 

            Körfez, Apo, Anayasa, Terör, Dolar krizi derken kucağımıza bir çocuk daha verdiler;  CORONA.

            Corona hiç birine benzemiyor. Diğer krizlerde bilirdik ki; 3, 5 ay sonra durum stabilize olacak, tüketici yüksek kur'a alışacak, iş adamları seyahat etmeyi sürdürüp, müşteriler kriz olan bölgeler yerine diğer destinasyonları seçebilecek.

            Ancak şimdi durum farklı. Krizin ne kadar süreceğini ne biz biliyoruz, ne tıp, ne de siyasiler. Bırakın turistin gitmesini-gelmesini, ülkeye giriş çıkışlar dahi kapalı. Dolar sürekli yükseliyor, Borsa çöküyor, ofise gitmeyi bırakın, sokağa dahi çıkamıyoruz. En küçükten en büyüğümüze kadar hepimiz zor durumdayız. 10 kişi çalıştıran acenta 5 kuruş kazanmazken, her ay maaş, kira ve masraflarla birlikte asgari 70-80.000 TL ödemeye mahkum.  Aşı bulunsa bile, yılbaşına kadar kimsenin seyahat motivasyonu bulacağını sanmıyorum.
 

            YAZI MI TURA MI?

            Seyahat acentalarımız, diğer ülkelerdeki olduğu gibi birliklerinden, bakanlıktan veya maliyeden yardım bekliyorlar. Ancak kendilerine henüz somut bir çözüm önerisi sunan otorite olmadı. Bu nedenle bazı acentalar, nakit akışını sürdürmek ve bu darboğazdan çıkmak için çözüm yolları aramaya başladılar. Kimi acentalar çalışanlarını ücretsiz izne çıkartırken, kimi de çalışanlarını %50'ye varan maaş indirimlerine zorladılar. Büyük acentaların işi daha da zor. 10 kişi çalışan acentaya yılbaşına kadar 800.000 TL kuru para gerekiyorsa, 100 kişi çalıştıran acentanın kasasına 8 milyon TL nakit gerekiyor. Bu durumu aşmak niyetiyle 1 sene sonrasına bile zor operasyon yapılabilen sektörde, 3 sene sonrasına operasyon yaptığını iddia edip 2023'e %50 indirimli kupon satan acentalar ortaya çıktı…
 

            Ya TURA gelmezse...
           
Bu, hem  tüketici hem acenta için bir kumar. 3 sene sonrasına o acenta var mı, parasını henüz yatırmadığınız havayolu, otel var mı? Hepsini bırakalım, 3 sene sonra piyasada ben var mıyım, sen var mısın? Yani, durum bir nevi YAZI-TURA. Kısaca, sıcak para ile bu sene idare edilecek, ama iş gerçeğe dönüşüp 3000 dolara satılan Maldivler turunu 1500 dolara vermeye kalkınca Maldivler'de deniz bitecek ve Amerika'ya tek yön bilet kesilecek. Ben demiştim demeyi sevmem ama, bu filmi birkaç kez gördük ne yazık ki…

Çare?

Devletten ve kurumlardan henüz 5 kuruş alamasak bile kanun çıkmasını beklemeden;

1)    Küçük acentaların elemanlar dahil homeoffice çalışmasını yasal hale getirmeli.

2)    Başka şart aranmaksızın, bir masa bile olsa acentalara ortak ofis kullanım hakkı tanınmalı.

3)    Maaşların düşebileceği gerekçesiyle, görevlerini aksatmamak kaydı ile çalışanların iki veya daha fazla acentada çalışabilmesi mümkün olmalı.

 

Peki, Sizin önerileriniz nelerdir?

Sevgilerimizle
Cem Polatoğlu
 

 
Toplam blog
: 305
: 4038
Kayıt tarihi
: 23.01.07
 
 

Kayseri doğumlu, 1977'den beri Sektörde (Otel, Çarşı, Yurtdışı Acente, Profesyonel Turist Rehberi..