Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Temmuz '09

 
Kategori
Voleybol
 

Yazık oluyor...

Yazık oluyor...
 

Voleybola gönül vermiş biri olarak yaşananları üzüntüyle izliyor ve takip ediyorum. Geçtiğimiz sezon takım sayısı 12 idi. Dicle Üniversitesi takımı ligden çekildi ve bu sayı 11’e düştü. Maddi imkansızlıklar dediler, oyuncumuz yok dediler, kimse elimizden tutmuyor dediler ve ligden çekildiler. Federasyonumuz voleybolu nasıl geliştirelim diye elinden geleni yaparken acaba kulüp yöneticileri üzerine düşen görevi yapıyor mu? 2.lig de mücadele ediyorlar, 1. Lige çıkıyorlar ve isimlerini Türkiye’ye duyurup, çekildik diyorlar. Ne kadar kolay dimi?

Ama arkasını düşünen yok sanırım. Biz çekildik, federasyon ne yapacak? Ligdeki takım sayısı nasıl düzenlenecek kimin umurunda? Tarım spor ve Dicle Üniversitesi mali destek lazım, imkanlarımız yok deyip çekildiler. Bunu bir derece anlayışla karşılamak mümkündür. Ya Telekom? Neden takımı kapatırsın? Hadi takımı kapattın. Neden Güneş Sigorta ortaklığı ? Güneş Sigorta zaten yeteri kadar gücü olan, voleybol camiasından adından yeteri kadar söz ettiren bir takım. Konu futbol olduğu zaman 100 yıllara mal olmuş takımların formasının önüne isim yazıp, statlar yapmayı, en büyük transferleri yapmayı biliyorsunuz. Gidin o zaman sizin gibi bir Ankara takımı olan Tarım sporun elinden tutun. Türk Telekom Tarım spor yapın. Müessese kulüpleri, Spor kulüplerine sponsor olsa, inanıyorum ki voleybol ligimiz hem daha zevkli, hem de çok daha kaliteli olacaktır.

Bundan 9 yıl önce, basketbol liginde Tofaş spor diye bir takım vardı. Sayın Aziz YILDIRIM müessese kulüpleriyle baş edemiyoruz. Tek spor dalına yatırım yaptıkları için onlardan kulüplerini kapatıp diğer takımlara sponsor olmalarını bekliyoruz demişti. Tofaş la başlayan bu değişim, Ülker ile devam etti. Peki ne oldu? Lig de kalite arttı ve sponsor olunan takımlar seyircisi çok fazla olan Galatasaray, Beşiktaş gibi büyük kulüplerimiz olunca basketbolda bir anda müthiş bir ivme yakaladı. İsmini ancak 2. Ligden yükseldi haberlerinde duyabildiğimiz bu takımlar, artık şampiyonluk mücadelesi veriyorlar. Fenerbahçe biraz Efes, Ülker, Tofaş v.s. kulüplerle mali gücü doğrultusunda baş ediyordu. Bu kararlarla kulüp takımları ön plana çıkmaya başladı. Seyircisi olan takımlar destek görmeye başladı. Ve basketbol bir anda Türkiye’nin en sevilen ikinci sporu haline geldi. Eğer başarı getiren takımın seyircisi yoksa, o spor dalının ilgi görmesini beklemek biraz garip olur. Bu bağlamda baktığınız zaman, basketbolda yıllar önce kazanılmış sadece bir Avrupa kupası var. O kupada artık tozlanmasına rağmen yenilerini getiren olmadı.

Voleybola bakalım;

1983 Eczacıbaşı (B) Almanya Şampiyon Kulüpler Cengiz Göllü İkincilik, 1991 Vakıfbank (B) Ankara- Türkiye CEV Kupası Andrzej Niemczyk Üçüncülük, 1992 Vakıfbank (B) İtalya CEV Kupası Andrzej Niemczyk Üçüncülük, 1993 Eczacıbaşı (B) Ankara- Türkiye CEV Kupası Cengiz Göllü İkincilik, 1996 Emlakbank (B) Ankara- Türkiye CEV Kupası Vladmir Buzayev İkincilik, 1997 Netaş (E) Cenevre- İsviçre CEV Kupası Gennady Parchin İkincilik, 1998 Vakıfbank (B) Dubrovnik- Yugoslavya Şampiyon Kulüpler Andrzej Niemczyk İkincilik, 1999 Vakıfbank (B) Bergamo- İtalya Şampiyon Kulüpler Andrzej Niemczyk İkincilik, 1999 Eczacıbaşı (B) Bursa- Türkiye Kupa Galipleri Kup. Gökhan Edman Şampiyon, 2000 Eczacıbaşı (B) Bursa- Türkiye Şampiyon Kulüpler Gökhan Edman Üçüncülük, 2000 Enka (B) Perugia- İtalya Kupa Galipleri Kup. Deniz Esinduy Üçüncülük, 2000 Güneş Sigorta (B) Reggio Calabria- İtalya CEV Kupası Vladmir Buzayev Üçüncülük, 2004 Güneş Sigorta (B) Bursa- Türkiye Top Teams Kupası Vladmir Buzayev Şampiyonluk, 2005 Eczacıbaşı (B) Torino- İtalya Top Teams Kupası Marco A. Motta Üçüncülük, 2007 Halkbank (E) Urengoi- Rusya CEV Kupası Salih Yengin Üçüncülük, 2008 V. Güneş Sigorta (B) Bursa- Türkiye Challenge Kupası C. Lopez Pinheiro Şampiyonluk, 2009 Fenerbahçe (B) Novara-İtalya CEV Kupası Jan De BRANDT Üçüncülük ve 2009 Arkasspor İzmir-Türkiye Challenge Kupası Fernando Munoz BENITEZ Şampiyonluk almışlardır. Şimdi soruyorum Türkiye genelinde kaç kişinin bunlardan haberi vardır? Ya da bu başarılara kaç kişi sevinmiştir? Doğal olarak çok az insan sevinmiştir ya da haberdar olmuştur. Çünkü benim Güneş sigorta arabamda hasar olduğunda, Eczacıbaşı midem ağrıdığında, Netaş cep telefonum titrediğinde ve Emlakbank da fatura yatıracağımda aklıma geliyor. J Bu sene bunun örneğini yaşadık. Türkiye 1. Ligi Şampiyonluk maçı idi. Ayazağa Spor Salonunda Eczacıbaşı seyircisi adı altında salona takım elbiseli kimyagerler doldurulmuş, bir sezon boyunca takımını deplasmanlarda bile destekleyen Fenerbahçe seyircisi salona alınmamaya çalışılmıştı. Halbuki ben ne gördüm biliyor musunuz? Maç boyunca Eczacıbaşı diye yırtınan o takım elbiseli kimyagerlerin yarısından çoğunun maç sonunda Fenerbahçe’nin şampiyonluğuna sevindiğini J Parayla seyirci kazanamazsınız.

Gelin birlik olun. İsmi duyulmamış, başarılar kazanan “spor” kulüplerine destek ve sponsor olun. Onlara maddi ve manevi desteklerinizi verin ve onlarda size karşılığında başarı getirsinler. Hem voleybolu tanıtın, hem de kendi firmanızı tanıtın. Bu ligden çekilmelerde artık son bulsun. Voleybol ligindeki takım sayısını azaltmak yerine, daha da arttıralım ki; çok kısa süren voleybol sezonunu uzatalım, ve daha keyifli, daha zevkli sezonlar yaşayalım. Saygılarımla…

Metin Timur TÜFEKÇİLER

tanisyarielf@gmail.com

Evladıma miras bu sevda…!!!

 
Toplam blog
: 26
: 774
Kayıt tarihi
: 02.04.09
 
 

1983 İstanbul doğumluyum. Aslen Yugoslav göçmeniyim. Lise meznuyum. Reklam ajansında fotoğrafçılık i..