Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '21

 
Kategori
Tarih
 

Yazılmayan Demirci Savaşları

Temmuz 1920 başlarında batı cephesinde durum şöyleydi. Düşmanın bir kolu Bursa’yı işgal etti. Diğer bir kolu Elvanlar köprüsünü geçmek üzere Uşak-Afyon’a  yöneldi.  Yunan 13. piyade tümeni 12 Temmuzda Borlu'yu işgal edip Demirci’ye yöneldi. Düşmanın amacı Eskişehir-Kütahya-Afyon hattına dayanıp milli güçlerin toparlanmasını önlemekti. Bu yürüyüş karşısında Alaşehir Kuva-i Milli Komutanı Aşir bey ve Bursa Komutanı Bekir Sami bey zayıf kalmışlardı. Ankara’da bulunan Meclis ve mebuslar devamlı işgal ve isyan haberleri almaktan ümitsizliğe kapılmaya başlamışlardı.

Yozgat Çapanoğlu isyanını bastırıp Eskişehir’e  dönen Çerkez Ethem bey Kütahya Mıntıka  Kumandanlığına atandı ve Demirci’ye gidip düşmanı durdurma görevi verildi. Etem bey Kütahya’da ordusunu hazırlamaya Mutasarrıf beyin yardımıyla Mapushaneye giderek başladı.. Mahpuslara cephede savaşmak karşılığında özgürlüklerini teklif edip Hükümlüler taburunu oluşturdu..Dışardan 150 gönüllünün katılımıyla 450 mevcuda ulaşan taburun başına eniştesi Hafız Hüseyin beyi geçirdi.4 dağ topu, 14 ağır makinalı tüfekle piyade taburunu  550 tatar arabasına yükleyip cepheye gönderdi. Kendiside 4500 atlı süvari ve subayla yola yola çıktı. Gediz ırmağını geçen orduyu bir sürpriz bekliyordu.Simav, Hisarbey köyünden Şalgamoğlu  Merhmet Ağa ve etrafı Yunandan kötülük görmemek için direnmek azminde olan  Müdafa-i Hukuk kuvvetlerini kasabadan kaçırmış, mlli orduya isyan etmişti. Ethem bey isyancıları 2 müfreze ile bertaraf edip 30 temmuz akşamı Demirci yakınlarına geldi. Düşman öncü birlikleriyle yapılan çarpışmalardan sonra şehre 2.5 km kala Akdere köyünde egemen tepeleri ele geçirdi.Çarpışmalarda 13 şehit ve 30 yaralı verildi. Şehre gönderdiği casuslardan, Demirci’yi işgal etmiş on bin kişilik Yunan Ayvalık piyade tümeninin beklediğini öğrendi.

Gece piyade hükümlüler taburu düşman mevzilerine iyice yaklaştı.Tan yeri ağarırken silahlar konuşmaya başladı.Öyle kanlı çarpışmalar oldu ki Hükümlüler taburu yiğitlikte profesyonel askerlere taş çıkartırcasına kendisinden kat kat üstün düşmanı epey terletti.Savaşın 4.saatinde Komutan Hafız Hüseyin bey yaralanıp geriye çekildi. 6. saatte taburun çoğu subaylarıyla beraber şehit oldular Yunan tümeni sarsıldı. Arkadan 2 piyade taburu takviye geldi. Türk topçusu düşman siperlerini sindirdi.Panik halinde kaçmaya başlayan Askerleri subayları tabanca ile ateş ederek durdurup siperlere soktu.

Türk topçusunun mermisi bitmek üzereydi. Afyon karargahtan acil top mermisi. istendi. Türk subayları acaba geri çekilelim mi derken Ethem bey bunun bozgun ve ölüm olacağını belirtip 100 kişilik atlı müfrezesi dışında bütün kuvvetleri cepheye sürdü. Görülmemiş  korkunç bir saldırı ile yedekler ateş hattına ilerlerken Parti Pehlivan komutasındaki  atlılar yıldırım gibi arkadan savaşa dahil oldular.Düşman cephesi yarıldı,siperlerinin bir kısmı ele geçirildi.Şevket bey komutasındaki Manyas müfrezesi merkezden öyle bir saldırdı ki önündeki siperleri sildi süpürdü. Savaşın 9.saattinde  düşmanın sağ kanadı da bozuldu.Alay komutanı Miralay Otneos kaçarken yaralandı ve 3 dağ topunu dereye attılar. Bu günkü savaş Türk direnişinin ilk meydan muharebesiydi .Şehit 500 subay ve er düşman ölüleriyle kucak kucağa yatıyordu.80 yunan askeri kaçarken kementle yakalandı.Düşmandan 30 öküz arabası cephane ve silah Eskişehir’e yollandı.Düşman Alaşehir  ovasının kuzeyine kadar kovalandı.14 Agustos  günü Demirci semalarında görünen 2 düşman uçağı bomba atsa da isabet ettiremedi.

Demirci zaferi haberini alan Ankara ve Mecliste sevinç gösterileri ve alkışlar yükseldi. M Kemal  Ethem beyi tebrik etti.

17 Agustosta güneyden bir Yunan piyade alayının, gelmesi üzerine 15 km güneyde bir savunma cephesi kurulup ateş başlatıldı. Öte yandan Kula –Uşak yönünden başka bir kuvvetin Demirci’ye gelmekte olduğu öğrenilince savunma bir miktar geriye alındı. .Bu ara istenen topçu cephanesi Demirci’ye ulaştı

Türklerin çekildiğini sanan düşman tedbirsiz ilerleyince,pusuya yatan Kütahya alayının komutanı Halit beyin kuvvetleri düşmanı geldiği yere kadar kovalayıp zayiat verdirdi. Eyerli 4 subay atı ve otomatik silahlar ele geçirildi. Yunan Demirci'nin 5 km güneyine atıldı.

Palikaryanın Megaloidea  flamalı turistik yolculuğu bir anda  Demirci’de hayal olup kayaya çarptı.Yunan ordusu bir baskın savaşı ve bir meydan savaşını Demirci dağlarında  kesin olarak kaybetmişti.

Devamlı takviye alan Düşman hırslanmış ve son bir gayretle Demirci’nin 10 km kuzeydoğusunda ormanlık ve düz  Cevizlik mevkiinde piyade ve makine tüfekleriyle tekrar saldırdı. Engebeli arazide ormana gizlenen Ethem beyin kuvvetler yandan ve arkadan baskın ateşiyle 5 saat süren çarpışmalardan sonra Yunanlılar bozguna uğradı ve Demirci’ye doğru kaçırdı.Ethem  bey ordusunu şehre egemen tepelere yerleştirdi. Bu savaşta Halit beyle omuz omuza savaşan Alaca müfrezesi komutanı  Mısırlı Yusuf  bey öyle kahramanlıklar gösterdiler ki savaşın sonunda Halit bey şehit Yusuf bey ise Gazi oldu.

Demirci savaşları Milli mücadelenin ilk sınavı ve zaferidir. Düşmanın durdurulması Meclis ordusunun kurulması aşamasında zaman kazandırdı ve düşman  ilerleyişini 1 yıl geciktirdi.Bu yenilgilerin etkisiyle Venizelos hükümeti düştü. 

 

 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..